Tour de France

Vingegaard satte alle favoritterne på Mont Ventoux

Jonas Vingegaard imponerede stort på etapen, hvor Mont Ventoux skulle passeres to gange. Holdkammeraten Wout van Aert vandt.

Top-3 på etapen

  1. Wout van Aert (Jumbo-Visma)
  2. Kenny Elissonde (Trek) +1'14
  3. Bauke Mollema (Trek) +1'14

Klassementet

  1. Tadej Pogacar
  2. Rigoberto Urán +5'18
  3. Jonas Vingegaard +5'32

​Trøjerne efter etapen

  • Gul: Tadej Pogacar
  • Prikker: Nairo Quintana
  • Grøn: Mark Cavendish
  • Hvid: Tadej Pogacar

Se alle resultater her: Etapen / klassementet

Dagens dansker

Efter Primoz Roglics exit fra Touren er danske Jonas Vingegaard klassementshåbet på storholdet Jumbo-Visma.

Den 24-årige dansker var sammen med holdkammeraten Wout van Aert, der vandt etapen, de helt store oplevelser på etapen. Da favoritfeltet nærmede sig toppen, angreb Vingegaard, og kun løbets førende rytter, den forsvarende Tour-vinder Tadej Pogacar, kunne følge med. Det kunne han bare ikke ret længe, for også han måtte slippe Vingegaards hjul.

Han blev dog hentet af Pogacar og klassementsrivalerne Urán og Carapaz på nedkørslen. Vinegaard blev nummer syv på etapen og kørte sig op på tredjepladsen i klassementet.

- Ligegyldigt hvordan det her Tour de France ender, så er han en potentiel Tour de France-vinder. Når han kan køre fra den i særklasse bedste i feltet, så bliver jeg nødt til at sige det, siger TV 2 SPORTs cykelekspert Rolf Sørensen og bliver bakket op af Chris Anker Sørensen:

- Han har hele pakken. Han kan køre enkeltstart, og nu sætter han de bedste opad.

En stor dag for Jumbo-Visma var det på 11. etape af Tour de France. Jonas Vingegaard rystede den forsvarende mester, mens van Aert var hurtigst af alle. Video: TV 2 SPORT

Sådan forløb etapen /ritzau/

Wout van Aert (Jumbo-Visma) vandt onsdag 11. etape af Tour de France, hvor holdkammeraten Jonas Vingegaard undervejs fik sat den gule førertrøje og forvarende mester, Tadej Pogacar, op ad Mont Ventoux i en direkte duel.

Vingegaard kørte som den første i årets Tour fra Pogacar. Det skete op ad den sidste af to opstigninger på Mont Ventoux.

Også de andre klassementfavoritter blev sat af Vingegaard, der indledte Touren som hjælperytter for den nu udgåede Tour-favorit Primoz Roglic.

Richard Carapaz (Ineos) og Rigoberto Uran (EF) kom op til Pogacar inden nedkørslen fra Mont Ventoux, og sammen kunne trioen indhente Vingegaard lige inden målstregen.

Vingegaard kørte alene

Mens trioen arbejdede sammen, kørte Vingegaard det meste af nedkørslen alene.

Det gjorde Wout van Aert også, men belgieren, som sad i udbrud det meste af etapen, havde et solidt forspring og kunne køre alene over målstregen.

Vingegaard sluttede etapen som nummer syv. Han var 1 minut og 38 sekunder efter sin sejrende holdkammerat og kom i mål sammen med Pogacar, Carapaz og Uran.

I den samlede stilling avancerede Vingegaard en enkelt plads, så han nu er nummer tre. Der er fem minutter og 32 sekunder op til Pogacar og den gule førertrøje.

Profil måtte udgå

Etapen begyndte hektisk. Først efter pointspurten 40 kilometer inde på ruten slap feltet kontrollen, og et par grupper slap væk.

I den ene sad den meget aktive verdensmester Julian Alaphilippe (Quick-Step) og i en anden kæmpede Wout van Aert hårdt.

Sidstnævnte var interessant med danske navne, for det virkede umiddelbart lidt satset af Vingegaards hold at sende Wout van Aert i udbrud, for på det tidspunkt var mandskabet reduceret til fem ryttere.

Tony Martin udgik nemlig efter et grimt styrt ned i en grøft og måtte dermed for sjette gang i sine 13 Tour de France-deltagelser sige farvel til løbet før tid.

Tidligere i løbet måtte Jumbo-Visma sige farvel til sin kaptajn og sidste års nummer to, Primoz Roglic. Derfor er Vingegaard nu holdets håb i klassementet.

Endnu en dansker forsøgte sig

Jakob Fuglsang (Astana) forsøgte at komme med i et udbrud. Men det lykkedes ikke for danskeren.

Fuglsang sad derefter med hos klassementfavoritterne, men blev hægtet af, da rytterne kørte op ad Mont Ventoux for anden gang.

Og her satte Vingeaard altså et interessant stød ind på Pogacar, som hidtil har været urørlig i årets Tour.