Tour de France

13. etape | Nîmes > Carcassonne | 9. juli

Magnus Cort vandt, senest Tour-feltet var i Carcassonne. Denne gang er etapeprofilen dog helt anderledes. Vinden kan komme til at drille i dag.

Etapens favoritter er opdateret den 8. juli kl. 09.28.

Favoritter

***** Mark Cavendish

**** Jasper Philipsen

*** Wout Van Aert, Nacer Bouhanni

** Cees Bol

* Mads Pedersen, Sonny Colbrelli, Michael Matthews, Christophe Laporte

Se hele etapen LIVE på TV 2 PLAY​

Det første jeg tænkte, da jeg så etapen

Det kan meget vel blive et rigtigt sidevindsrace i dag.

Nøglepunktet

De kører mere eller mindre i samme retning hele dagen, så hvornår vinden kommer til at stå helt perfekt, er svært at spå om, men jo tættere man kommer på målstregen, jo mere vågen skal man være.

Hvis jeg var sportsdirektør…

…for INEOS, ville jeg forsøge at lave en aftale med et andet hold om at køre sidevind på et tidspunkt. Et angreb er langt mere giftigt, hvis der er 12 mand, der kører rundt, fremfor 6. På den måde kan man også spare et par ryttere, i tilfælde af at man er kørt for tidligt og får et kontraangreb lige i nakken. For i sidevinden kan man gå fra offensiven til defensiven på rekordtid.

Betydning for klassement

Jeg anser denne etape som den mest sandsynlige sidevindsetape, og vi har flere gange de sidste år set, hvor dyre de kan være. Så der er helt sikkert ryttere, der frygter denne etape og bare glæder sig til at få den overstået og komme ind i Pyrenæerne.

Ruten

Senest Carcassonne var målby, var i 2018, hvor Magnus Cort vandt en flot etapesejr. Etapen dengang var dog af en helt anden karakter med flere stigninger undervejs. Det er der bestemt ikke i dag, hvor det er så tæt på pandekagefladt, som det kan komme i Tour de France-sammenhæng.

Vinden er dog næsten altid til stede i det her område, jeg kan i hvert fald ikke huske at have kørt en etape i det her område, uden at der konstant var panik på radioen.

I 2016 kørte løbet den modsatte vej fra Carcassonne til Montpellier, som ligger ikke så langt fra Nîmes – en etape, jeg kørte. Og jeg har ikke tal på, hvor mange gange feltet blev delt op i flere grupper for så at smelte sammen igen. På de sidste 20 km kørte en yderst eksklusiv gruppe dog afsted. Den bestod af Geraint Thomas, Chris Froome, Maciej Bodnar og Peter Sagan. Peter Sagan vandt etapen, Chris Froome tog lidt tid fra konkurrenterne, og en rytter som Joaquim Rodriguez blev kørt helt ud af klassementet.

Sidste år så vi også, hvor stor skade sidevinden kunne gøre, da Richie Porte og Tadej Pogacar mistede i omegnen af halvandet minut. Alt efter hvordan det går på etapen, ville nogle klassementsryttere enten kunne ånde lettet op eller måske stå med bristede klassementsdrømme efter at have fået en syngende lussing af en fransk sommerbrise.

Sidevindskaos eller ej burde det blive endnu en dag for sprinterne, for de er kyndige i netop den disciplin. Spurten kan dog blive en lidt mere rodet affære end normalt, da leadout-togene næppe er fuldtallige, hvis sidevinden har ramt feltet. På gårsdagens 12. etape kørte et 13-mandsudbrud dog hjem, og dermed kan det være, at en del hold vejrer morgenluft, for Deceuninck - Quick-Step kan stå lidt alene med at ville tage ansvar i dag.