En 'helt uhørt historie', at der kun er otte måneder mellem disse billeder

I oktober sidste år var en nedturramt Mark Cavendish tæt på at stoppe karrieren. Tirsdag vandt han sin 31. etape i verdens største cykelløb.

Artiklen er genudgivet i anledning af Mark Cavenidshs 34. etapesejr i Tour de France den 9. juli, hvor han tangerede Eddy Merckx' rekord for flest etapsejre i verdens største cykelløb. Artiklen blev første gang udgivet den 30. juni i anledning af hans første etapesejr i årets Tour de France.

- Det var måske det sidste løb i min karriere. Jeg er lidt…

Gråden tog over, og en mangeårig succeshistorie visnede midt i rampelyset. På vej mod et uværdigt farvel til den scene, han så mange gange havde domineret.

Mark Cavendish, der er en af cykelsportens mest vindende ryttere, har sandsynligvis kørt sit sidste løb. Video: TV 2 Sport

Historiske Mark Cavendish, der som den første nogensinde vandt tre gange i træk Paris' berømte Tour-afslutning på Champs-Elysées, kørte 11. oktober sidste år klassikeren Gent-Wevelgem og udtalte midt i tårerne, at det nok var hans sidste cykelløb.

8 måneder og 18 dage senere græder briten igen. Denne gang efter et af de mest utrolige comebacks i cykelsportens historie.

Manden, der flere gange i løbet af karrieren er blevet dømt ude, hævnede sig nok engang.

Følelserne sad helt ude på tøjet, da Mark Cavendish tog etapesejren hjem. Video: TV 2 Sport

- Jeg troede aldrig, jeg ville komme tilbage til det her løb. Der var så mange mennesker, der ikke troede på mig. Men det gør de her gutter.

Betaler sin egen løn

Tårerne er formentlig lige salte, men kontrasten mellem gråden fra oktober 2020 og juni 2021 er skærende.

Mark Cavendish vandt tirsdag sin 31. etapesejr i verdens største cykelløb, Tour de France. Den 36-årige brite spurtede fra rivalerne og vandt som så mange gange før.

Men den seneste sejr ligger hele fem år tilbage i tiden. Den mellemliggende periode har været én lang nedtur med sygdom, psykiske problemer og skader. Og altså nærmest et farvel.

Cavendish tog efter 2020-sæsonen kontakt til sin gamle arbejdsgiver, Patrick Lefevere, og bad om en chance til. Han ville ikke ende sin karriere på den måde. De to blev enige om en kontrakt, hvor superstjernen selv har fundet de økonomiske midler til at betale sin løn.

Aldrig har så mange grædt

Lefevere har udtalt, at hans hjerte sagde ja, men hjernen nej. Han gik med hjertet - og Cavendishs egne penge.

- Vi har vundet over 100 Grand Tour-sejre, men jeg har aldrig set alle involverede på holdet græde. Jeg tror, alle græd, siger Lefevere ifølge Cyclingnews og uddyber over for TV 2 SPORT:

- For mig er det her det smukkeste varsel nogensinde. For mindre end et år siden var han ikke længere cykelrytter. Han blev ikke valgt til Touren, og vi sendte ham hjem. Han tog til Italien for at træne. Men tre dage før, vi skulle af sted, indkaldte vi ham. Og nu skete det her.

Stjernesprinteren Sam Bennett meldte i 11. time afbud til Touren på grund af knæproblemer, og derfor så Deceuninck - Quick-Step ingen anden udvej end at tage Cavendish med som hurtigste mand på holdkortet.

En uhørt historie

At se Cavendish gøre det igen - otte måneder efter han så ham græde på tv og så godt som meddele sit karrierestop - rørte TV 2's mangeårige Tour-ekspert Henrik Jul Hansen dybt.

- Det er en helt uhørt historie i cykelhistorien. Jeg tror ikke, den er skrevet så smukt færdigt nogensinde før. Man tror, det er løgn. Det er en meget stor dag, siger han.

Cavendish har flere gange lagt vægt på, at kammeratskabet og tilliden på Deceuninck - Quick-Step er unikt og med til at gøre forskellen.

Det rammer os, og det rammer mig, når man kan se, hvor meget det betyder for ham

Kasper Asgreen, holdkammerat

Det er der flere aktører, der har peget på, blandt andre sportsdirektøren Brian Holm, som nærmest har været en faderfigur for Cavendish gennem karrieren. Også Patrick Lefevere italesætter betydningen af The Wolfpack, som holdet kalder sig. Ulvekoblet.

- Det er ikke for sjov, at vi kalder os det. Alle ryttere, der forlader os, vil tilbage. Jeg kan give jer en liste på ti navne, siger han.

- Cykling handler om mere end bare at cykle. Det er kroppen, hovedet, mentaliteten. Han føler sig så glad. På sin første dag på holdet kom han og sagde, at han ikke vidste, hvad der skete med ham. Han følte sig som en juniorrytter på 17 år igen. Og han er knap 37.

Selv rivalerne jubler

Tilbage står vi med en mand, der har trodset alle odds og al modgang. Det er en historie, de jubler højlydt over på verdens mest vindende cykelhold - og som rører holdkammeraterne dybt.

- Vi kunne alle sammen se, hvor følelsesladet Mark var. Det rammer os, og det rammer mig, når man kan se, hvor meget det betyder for ham, og hvor meget han har kæmpet for det de sidste par år. Det har jeg virkelig også fundet ud af, efter jeg er kommet på hold med ham og lært ham lidt at kende, fortæller Kasper Asgreen til TV 2 SPORT.

- Han er bare utrolig. Jeg er så glad på hans og holdets vegne. Vi troede virkelig på ham i dag og kendte finalen. Det er en meget følelsesladet sejr for ham, men også for alle os andre, siger verdensmesteren Julian Alaphilippe ifølge Cyclingnews.

Og så er det en sejr med så stor betydning, at selv de slagne rivalerne jubler.

- Det er fedt. Han skriver historie i dag. Vi sad også og så afslutningen fra 2015 i går for ligesom at se finalen. Der sad jeg også og tænkte på, at han måske ville tage den i dag. At han gør det, er ret vildt, siger Casper Pedersen, som kører for DSM sprinteren Cees Bol, der blev nummer seks på etapen.