Tour de France

Cavendish udlignede Merckx, men der er en væsentlig forskel

Flere prominente cykelnavne mener ikke, at man bør sammenligne Mark Cavendish og Eddy Merckx.

De er helt lige. Eddy Merckx og Mark Cavendish.

De to cykelkoryfæer har hver 34 Tour de France-etapesejre til deres navn, hvilket gør dem til nogle af de ubestridt største Tour de France-profiler gennem tiden.

Merckx dominerede i 60'erne og 70'erne, mens Cavendish har gjort ditto fra 2008 og til nu. De to ryttere er dog vidt forskellige, og derfor tåler de ikke sammenligninger. Det mener Tour de France-bossen Christian Prudhomme.

- Mark Cavendish er den bedste sprinter i både Tour- og cykelhistorien. Men Eddy Merckx er tidens bedste cykelrytter og vinder, siger han til Sporza.

'Eddy er den største'

Den tidligere Tour de France-vinder Bradley Wiggins er af samme overbevisning. Det fortalte han TV 2 SPORT efter fredagens etape.

- Eddy er den største cykelrytter, der nogensinde har levet. Den største allround-cykelrytter. Mark er den bedste sprinter, der nogensinde har levet. Det bevidste han fredag. Og jeg er sikker på, at Eddy vil være den første til at ønske Mark tillykke.

Cavendish mener heller ikke selv, at han bør sammenlignes med Merckx, blot fordi han har indhentet den legendariske belgier i historiebøgerne.

- Jeg mener ikke, jeg nogensinde kan sammenlignes med den store Eddy Merckx, den største mandlige cykelrytter nogensinde, siger Mark Cavendish til pressemødet efter fredagens Tour de France-sejr.

'Lad os ikke glemme mine fem gule trøjer'

Det forekommer da også naturligt, at de to ryttere ikke skal sammenliges en til en. Cavendish er udelukkende sprinter, mens Merckx præsterede noget, der nok aldrig bliver gentaget i samme stil.

Det forklarer belgieren selv:

- Der er selvfølgelig en forskel på os. Jeg vandt 34 Tour-etaper ved at vinde massespurter, i bjergene, på tidskørsler og via angreb på nedkørsler. Og lad os ikke glemme de fem gule trøje, jeg har derhjemme, plus de 96 dage jeg bar den. Er det ikke meget?

- Jeg prøver selvfølgelig ikke at tale hans præstation ned. Især fordi han har været igennem en svær tid og har forelsket sig i cykling igen. Det er et stærkt budskab at sende til unge ryttere i sporten, siger Merckx til Gazetta dello Sport ifølge Cycling News.

'Et af de smukkeste eventyr'

Mark Cavendish leverede i år sin første Tour-etapesejre siden 2016. I den mellemliggende periode var Cavendish flere gange dømt ude.

Alligevel fik briten kæmpet sig tilbage til verdenseliten og genfandt lykken ved at cykle. Det har resulteret i hidtil fire Tour-etapesejre i år, og TV 2 SPORTs cykelekspert Henrik Jul har også svært ved at finde ordene for den præstation.

- Det er et af de smukkeste eventyr i den nyere cykelhistorie, at en mand, der har været så langt nede, som Cavendish har været, rejser sig og vinder fire gange i år.

- Det er fuldstændig vanvittigt, at han tangerer den her rekord, siger Henrik Jul.

Den smukke tangering kan meget vel blive en once in a lifetime. Cavendish er den eneste aktive rytter på top-ti-listen over ryttere med flest Tour-etapesejre.

Derfor skal man heller ikke forvente, at den nogensinde bliver slået.

- Den bliver i hvert fald rigtig svær at slå. Man kan ikke lade vær med at tænke på, at Cavendish har vundet tre-fire Tour de France-etaper hvert år i ti år. Det bliver ret svært at slå, siger TV 2 SPORTs cykelekspert under Tour de France Morten Bennekou, der til dagligt arbejder som elitechef i DCU.

Mark Cavendish får to oplagte muligheder for at slå Merckx' rekord.

Både 19. etape samt 21. etape til Champs-Élysées spås at blive afgjort blandt sprinterne. Og her har Cavendish flere gange i år bevist, at han er den klart hurtigste i feltet.