Tour de France

UCI ændrede regel i Touren: - Gør ingen forskel, siger Mørkøv

Michael Mørkøv tror, det vil have en større effekt, hvis man laver en mere omfattende ændring af 3 kilometer-reglen.

Regler og sikkerhed har de seneste år været et stort tema i international cykelsport.

Diskussionen har hovedsageligt gået på, hvordan man kan gøre sporten mere sikker på de dage, hvor der er lagt op til en spurt, og positionskampen for at ligge forrest i feltet er størst.

Jeg er mere eller mindre ligeglad

Michael Mørkøv, cykelrytter

Fredag skete der så noget. Til 13. etape i Tour de France besluttede rytterorganisationen CPA, den internationale cykelunion, UCI, og Tour-arrangøren, ASO, at ændre en omdiskuteret regel.

Normalt vil ryttere, der styrter eller får mekaniske problemer inden for de sidste tre kilometer, blive noteret for samme tid. Det blev fredag ændret, så den ville træde i kraft en halvanden kilometer tidligere.

CPA skrev i et statement, at de var "glade for at have vundet" ændringen. Hos danske Michael Mørkøv er glæden noget mere afdæmpet.

- Det gør ingen forskel. Den kommer kun i spil, hvis der sker et styrt, eller der sker en punktering, så om de styrter inden for de sidste tre kilometer eller fire og en halv kilometer, styres jo kun af tilfældigheder.

Det lyder som en symbolsk ændring så?

- Ja... Jeg er mere eller mindre ligeglad, siger Deceuninck - Quick-Step-danskeren, der flere gange tidligere har efterlyst en større sikkerhed for rytterne.

Ifølge Cyclingnews har en rundkørsel fire kilometer før mål været årsagen til, at CPA har gået efter at få ændret reglen på netop 13. etape til Carcassonne. I første omgang var reglen kun ændret til netop dén etape.

Ændring skulle laves i begyndelsen af løbet

Rytterne har tidligere i årets Tour de France langet ud efter ASO og UCI for at tænke for lidt på sikkerheden.

Og TV 2 SPORTs cykelekspert Rolf Sørensen havde da også hellere set, at regelændringen var taget i brug til en af de tidligere etaper.

- Det kunne måske godt hjælpe en smule de første etaper, men når man er så langt inde i løbet, gør det ingen forskel. Der er selvfølgelig positionskampen, men den er ikke så vild, som den er i starten.

- Det giver dem en halvanden kilometer mere i tilfælde af styrt og punkteringer, men ellers gør det jo ingen forskel, siger Rolf Sørensen.

3. etape i årets Tour de France var præget af en række alvorlige styrt i finalen. Dagen efter protesterede feltet kortvarigt mod manglende sikkerhed.

Tiden skal tages længere ude, siger Mørkøv

Michael Mørkøv var en af de ryttere, der langede kraftigt ud efter arrangørerne og UCI efter 3. etape. Danskeren udtalte blandt andet, at "de ønsker et farligt løb".

Grundet sin rolle som leadout-man har Michael Mørkøv stor rutine i positionskampene, og en ændring af 3 kilometer-reglen er ikke nødvendigvis en dårlig idé. Ændringen skal bare være større.

- Jeg synes godt, man allerede 10 kilometer ude kunne tage en tid. Mit forslag er i virkeligheden, at ryttere, der kommer i mål inden for et minut efter vinderen, vil få samme tid.

Michael Mørkøv har under årets Tour de France nydt stor succes. Fire gange har han ført stjernesprinteren Mark Cavendish til en etapesejr.