Tour de France

Uhyggeligt styrt har ændret stjerne for altid

Sportspsykologer har ikke kunnet hjælpe Philippe Gilbert med at blive den samme efter et grimt styrt på 16. etape af Tour de France 2018.

På tirsdag vender Tour de France-feltet tilbage til et sted, der vækker minder for særligt én rytter i feltet.

For tre år siden var stjernen Philippe Gilbert involveret i et frygteligt styrt på nedkørslen af Col de Portet d'Aspet, hvor han mistede kontrollen over cyklen og faldt omkring fire meter ned. Efter sit styrt udtalte belgieren, at han var glad for at være i live. Han slap med en flækket knæskal.

Derfor bliver det et specielt øjeblik, når han kører forbi stedet, der ændrede ham for altid.

- Styrtet har stadig konsekvenser for mig, fordi jeg altid er bange på nedkørsler. Mentalt kom jeg mig aldrig efter styrtet. Det har virkelig mærket mig. Jeg har ikke været den samme rytter siden, siger Gilbert til Cyclismactu.

39-årige Gilbert kørte på daværende tidspunkt for QuickStep. Han udgik – naturligvis – fra løbet efter sit styrt, men først efter at han på en eller anden måde formåede at gennemføre etapen.

Phlippe Gilbert slap nådigt fra et uhyggeligt styrt på nedkørslen fra Portet d'Aspet på 16. etape. Video: Bo Bentsen

Sportspsykologer virkede ikke

Efter sit exit begyndte et arbejde på at komme tilbage fysisk såvel som mentalt.

- Jeg har set sportspsykologer, jeg gjorde alt, fordi det var blevet et reelt problem, men det virkede ikke. Når du er klar over, hvor heldig du har været, ser du ikke tingene på samme måde. Jeg har et andet syn på cykling nu, siger han.

Han mistede dog ikke evnen til at levere verdensklassekørsel. I 2019 vandt han den prestigefyldte klassiker Paris-Roubaix samt to etaper i Vuelta a España.

Året efter skiftede han fra QuickStep til Lotto Soudal.