Tour de France

Jumbo-Visma i stor triumf - Vingegaard tilbage i top-3

Sepp Kuss vandt det første bjergslag i Pyrenæerne, hvor holdkammeraten Jonas Vingegaard kørte sig tilbage på tredjepladsen i klassementet.

Se alle etaper uden afbrydelse på TV 2 PLAY

Top-3 på etapen

  1. Sepp Kuss
  2. Alejandro Valverde +0'23
  3. Wout Poels +1'15

Klassementet

  1. Tadej Pogacar
  2. Rigoberto Urán +5'18
  3. Jonas Vingegaard +5’32

​Trøjerne efter etapen

  • Gul: Tadej Pogacar
  • Prikker: Wout Poels
  • Grøn: Mark Cavendish
  • Hvid: Tadej Pogacar

Se alle resultater her: Etapen / klassementet

Dagens danskere

Jonas Vingegaard skulle ud i en stor klassementskamp på den bjergrige etape i Pyrenæerne. Guillaume Martin, der lørdag kørte sig op på andenpladsen i klassementet, havde ikke kræfterne søndag. På dagens sidste stigning begyndte den offensive kørsel blandt favoritterne, og Vingegaard afprøvede rivalerne flere gange på Col de Beixalis. Vingegaard og de fleste klassementsryttere kom samlet over stigningen.

Holdkammeraten Sepp Kuss vandt etapen efter et stærkt soloridt, mens Vingegaard kørte sig tilbage i top-3 i klassementet.

- Jeg synes ikke, det var så hårdt. Det var ikke til min fordel. Jeg havde nok håbet på, at det var lidt mere udmarvende, end det egentlig var. Det var sådan lidt mere et stort power output til sidst. Jeg kan godt lide, at man har kørt en lang dag, hvor alle er færdige til sidst, siger Jonas Vingegaard til TV 2 SPORT.

Sådan forløb etapen /ritzau/

For første gang i ti år kunne en amerikaner søndag lade sig hylde som etapevinder i Tour de France.

Sepp Kuss endte som sejrsherre på en bjergrig etape, der havde mål i Andorra, og hvor Tourens højeste bjerg blandt andet skulle bestiges.

Jumbo-Visma-rytteren sad i et stort udbrud det meste af etapen, men kørte væk fra de andre på dagens sidste bjerg.

Jumbo-Visma endte med at have en fin dag, hvor Sepp Kuss to etapesejren i Andorra, og Jonas Vingegaard viste tænder mod rivalerne. Video: TV 2 Sport

Det var også her, at Tourens klassementsfavoritter åbnede ballet og angreb hinanden, men ingen af dem lykkedes med at skabe splittelse. Derfor fører Tadej Pogacar (UAE) fortsat komfortabelt.

Til gengæld er Jonas Vingegaard tilbage som nummer tre i klassementet. Danskeren kom i mål med blandt andre Pogacar og Rigoberto Urán (EF).

Samtidig tabte Guillaume Martin, der lørdag skubbede danskeren ud af top-3, så meget tid, at han dumpede ned på niendepladsen, som Cofidis-franskmanden også indtog før springet op lørdag.

Martins tidstab var forventet. Han sagde allerede lørdag, at han havde brugt mange kræfter og nok ville sakke bagud.

Stort udbrud slap af sted

Søndagens bjergslag startede med den klassiske kamp for at komme afsted i udbrud. Det endte med, at en gruppe på hele 32 ryttere blev dannet. Dens forspring stabiliserede sig omkring de ti minutter.

I frontgruppen lå hele tre af Jonas Vingegaards holdkammerater på Jumbo-Visma-mandskabet - blandt andre Sepp Kuss - og danskeren sad selv i feltet med kun en hjælper hos sig.

Her begyndte der at ske noget på vej op ad dagens anden stigning. Movistar og Ineos overtog styringen fra UAE og skruede tempoet en smule op.

Det fortsatte på næste bjerg, kategori 1-stigningen Port d'Envalira, men førte i første omgang ikke til udskilning blandt favoritterne. Til gengæld måtte de fleste hjælpere give slip.

På Port d'Envalira begyndte udbruddet at splitte op. Cirka halvanden kilometer fra toppen stak Nairo Quintana af. Colombianeren rundede toppen af Tourens højeste bjerg - i 2400 meters højde i Andorra - alene, men blev på vej nedad indhentet igen.

Angreb fra toprytterne

Imens steg spændingen. Hvem af de helt store navne ville åbne ballet? Svaret kom på dagens sidste og stejleste stigning, Col de Beixalis.

Richard Carapaz rejste sig som den første fra sadlen og accelererede, men uden at få noget ud af det. Det blev starten på en kaskade af forsøg fra topnavnene. Både Pogacar, Vingegaard, Uran og Carapaz angreb. Splittelsen opstod dog aldrig, og favoritgruppen kom samlet i mål.

Det var på netop Col de Beixalis, at Sepp Kuss grundlagde sin sejr. Flere havde forsøgt at køre væk fra udbruddet, men det var altså amerikaneren, der lykkedes bedst med det.

Kuss efterlod de andre i støvet og fandt en god rytme på vej mod toppen. Den rundede Kuss alene med 20 sekunder ned til den nærmeste forfølger, Alejandro Valverde.

Nu gjaldt det for Kuss om at holde spanieren bag sig på de cirka 15 kilometer nedad mod mål. Det gjorde han uden slinger i valsen.

Mandag er der hviledag i Touren.