Kragh blev én blandt mange - årsagen er 'hektiske' og 'ekstreme' forhold
Grus på vejen førte fredag til et alvorligt styrt, der kostede flere ryttere deltagelsen i Tour de France.
- 17 ryttere er stået af under en etape
- 9 ryttere er stået af før en etape
- 8 ryttere er faldet for tidsgrænsen
- I alt har 34 ryttere forladt Tour de France
Tour de France har indtil nu været usædvanligt hårdt for feltet, der efter de første to uger har mistet en stor del af de ryttere, der 26. juni stillede til start i Brest.
Faktisk er antallet af udgåede ryttere i år allerede nu så højt, at vi skal helt tilbage til 2015 for at finde en udgave af Tour de France, hvor flere ryttere udgik. Og der er stadig syv etaper tilbage.
Men hvad er forklaringen på, at rytterne i årets Tour tilsyneladende har været ekstra hårdt medtaget? TV 2 SPORT har spurgt en række ryttere.
Casper Pedersen (Team DSM)
- Det har været slemt. Der har været nogle virkelig hårde etaper. Det hierarki, der normalt har været med Team INEOS, der tager ansvar, har der ikke været i år, og så har det bare været én lang slåskamp hver dag.
- Der har været hård kamp om pladserne. Der har også været nogle etaper, der har været farlige, og så har vi haft nogle dage med regnvejr, der også har ført til styrt. Det har været en kombination af mange uheld.
Mike Teunissen (Jumbo-Visma)
- Ruten har ikke været perfekt tilpasset til 184 friske ryttere. Alle vidste, at det ville blive nervøst og hektisk, og at der ville ske styrt. Allerede i starten var der mange, der udgik (på grund af styrt, red.), og efter det har der været kørt et hårdt cykelløb i et hårdt terræn. Vi har alle kørt fuld gas.
Michael Mørkøv (Deceuninck - Quick-Step)
- Det skyldes styrt, men det er også, fordi der bliver kørt så hårdt et cykelløb, så der er mange ryttere, der er røget for tidsgrænsen. Det er ikke så tit, vi ser det. Det har været nogle ekstremt hårde etape.
Tre kilometers farlig vej kostede flere ryttere
I løbet af de første dage under Tour de France langede flere ryttere kraftigt ud efter arrangørerne, ASO, og Den Internationale Cykelunion, UCI, for at have designet en rute, der ikke tager højde for sikkerheden.
Fredag var den gal igen. Omkring 60 kilometer fra mål skete der et voldsomt massestyrt på en nedkørsel, hvor flere ryttere røg ned ad en skrænt. Grus på vejen var angiveligt årsagen.
- I går havde vi tre kilometer med farlige veje, og med det samme så vi, at tre ryttere udgik. Når vi kører på sådanne veje, vil der være flere ryttere, der udgår, siger Mike Teunissen, der under Tour de France har mistet tre holdkammerater - heriblandt kaptajnen, Primoz Roglic.
Team DSM er også et af de hold, der er hårdt ramt. Lørdag besluttede holdet at trække Søren Kragh Andersen ud af løbet grundet tegn på hjernerystelse efter fredagens styrt.
Søren Kraghs danske holdkammerat Casper Pedersen, der selv var i asfalten fredag, er heller ikke imponeret over, at arrangørerne har valgt at benytte en nedkørsel med grus uden at informere om det.
- Det kunne nemt have været undgået. Hvis vi havde kørt den her etape 10 gange, var der sket styrt 10 gange. Det er jeg næsten sikker på.
Casper Pedersen fortæller, at der blev advaret mod gruset 10 sekunder før. Men advarslen blev ikke givet direkte til rytterne, så de kunne ikke nå at reagere.