Tour de France

Vingegaard blev isoleret ved en fejl, siger Jumbo-Visma

Jumbo-Visma endte med en etapesejr til Sepp Kuss på en dag, hvor det slet ikke var meningen, at han skulle i udbrud.

Det var med god grund, at flere prominente navne undrede sig over, hvorfor Jumbo-Visma valgte af sende tre ud af fire af Jonas Vingegaards holdkammerater i udbrud på Tour de Frances 15. etape.

For det var faktisk ikke meningen. Sådan lyder det fra Jumbo-Visma-lejren efter søndagens etape.

Hvad var planen med at have tre ryttere i udbruddet?

- Faktisk ville vi hellere have haft en eller to, og så mig og Mike (Teunissen, red.) eller en anden med Jonas, siger holdets stjernerytter Wout van Aert til TV 2 SPORT og uddyber:

- Men Steven (Kruijswijk, red.) var i udbrud med syv-otte ryttere, og jeg forsøgte at beskytte hans forspring ved at springe fra hjul til hjul bag ham. Pludselig fik vi at vide, at vi havde slået hul, og så endte vi i et stort udbrud med mig og Sepp (Kuss, red.).

Det betød, at Jonas Vingegaard var efterladt med holdets svageste rytter, når det går opad, Mike Teunissen. Og han holdt da heller ikke længe, da der kom stigningsprocenter i spil på Pyrenæeretapen.

Jumbo-Visma tænkte på Vingegaard under hele etapen

Derfor skulle der et lappearbejde i gang på det hollandske hold, forklarer den belgiske mester:

- Det var ikke rigtig planen, men med det samme kommunikerede vi og lagde en plan om, hvem der skulle vente først. Steven led mest, så han ventede for at hjælpe Jonas, og jeg gjorde det samme senere, siger Wout van Aert.

TV 2 SPORT talte også med holdets sportsdirektør Frans Maassen umiddelbart efter etapen. Han har samme forklaring som Wout van Aert og tilføjer, at de hele tiden havde Jonas Vingegaard i tankerne:

- Vi talte hele tiden med rytterne om, at en af rytterne måske skulle vente, når Mike Teunissen faldt fra. Da Jonas var alene, bad vi Steven Kruijswijk om at vente.

Hvad tænkte I, da Jonas blev efterladt af tre holdkammerater?

- Jonas havde det okay med det, og vi vidste, at det kunne lade sig gøre, så længe Mike passede på ham. Feltet kørte ikke så hurtigt, så det var en fin situation for os. Da INEOS begyndte at køre, ændrede situationen sig, og så var vi nødt til at lade Steven vente, siger Jumbo-Visma-sportsdirektøren.

Endte i succes

Jumbo-Visma kan glæde sig over, at deres amerikanske bjergrytter Sepp Kuss tog etapesejren, og at Jonas Vingegaard, der var i offensiven på sidste stigning, sad med de bedste og avancerede til tredjepladsen i løbet.

Og hvem kan argumentere mod en vinder? Det må være sætningen, holdet kan knytte sig til fremover.

- Hvis man er fem mand på holdet, vinder en etape og gør det godt i klassementet, så er det ikke så dårligt, siger Wout van Aert og griner.

Undervejs haglede kritikken ellers ned over holdet for at efterlade Jonas Vingegaard:

Det sagde tidligere topryttere om Jumbo-Vismas kørsel under 15. etape:

Janez Brajkovic, tidligere vinder af Critérium du Dauphiné:

- Vingegaard med én holdkammerat i feltet. Resten er i udbruddet. Jeg har virkelig ondt af Jonas.

- Jeg spekulerer på, hvordan det påvirker Vingegaard, at han ved, at alle har forladt ham. Eller… Jeg spekulerer faktisk ikke – jeg ved det, skriver den 37-årige slovener på Twitter.

Christian Vande Velde og Chris Horner, eksperter på amerikanske NBC:

Ifølge den anerkendte cykeljournalist Daniel McMahon på Twitter var den tidligere Vuelta a España-vinder Chris Horner og den tidligere Tour de France-etapevinder Christian Vande Velde slet ikke imponerede over Jumbo-Vismas taktik:

Chris Horner har kaldt Jumbo-Visma for ”kvajepander”, mens Vande Velde har sagt:

- Måske en af de mest amatøragtige taktikker i sportshistorien.

Michael Rasmussen, tidligere Tour de France-etapevinder og -bjergtrøjevinder:

- Jumbo-sportsdirektør har lige sagt: ”Vi har to mål for i dag: Et: at vinde etapen. To: at beskytte Vingegaard”. Jeg kan ikke rigtig se, at de beskytter ham ved at have Kuss, Van Aert og Kruijswijk ti minutter foran. Efter den første acceleration i feltet bliver Vingegaard isoleret, skriver han på Twitter.

Bjarne Riis, cykelekspert på TV 2 SPORT og tidligere Tour de France-vinder:

- Jeg sidder og gætter. Det virker en lille smule underligt at se på.

- Jeg håber jo ikke, det er en etapesejr, Jumbo-Visma går efter, fordi så er der jo noget, som vi andre fuldstændigt har misforstået i det her cykelløb i hvert fald. I så fald kører de ikke for Jonas Vingegaard, og det, synes jeg, ville være rigtig trist og ærgerligt.

Rolf Sørensen, cykelekspert på TV 2 SPORT:

- Vingegaard kan jo ende med at være prisgivet. Jeg synes, det er risky business. Jeg kan ikke gennemskue, hvad de vil med det. Det er for risikabelt for Vingegaard. Tænk nu, hvis det var Roglic (holdets store stjerne, som er udgået, red.).

Bradley Wiggins, tidligere vinder af Tour de France:

- Jeg talte med en belgisk journalist, før udbruddet blev dannet, og han sagde, at Jumbo-Visma går efter etapesejre fra nu af, fordi de ikke er så sikre på, at Vingegaard kan komme på podiet. De kom til Touren for at vinde Touren, og det lykkedes ikke, sagde han ude fra motorcyklen på etapen til Eurosport.