Vingegaard boner ud i tests som et sjældent eksemplar
Jonas Vingegaard har en helt unik fysik, der kan føre ham til tops i Touren. Sådan lyder det fra en sportsfysiolog, der har lavet tests med ham.
Jonas Vingegaard har en fysik, der er noget helt ud over det sædvanlige.
Set fra et fysiologisk synspunkt har Team Jumbo-Visma-rytterens fysik faktisk ingen begrænsninger, lyder det fra Team Danmarks sportsfysiolog Lars Johansen, der har lavet tests med ham.
- Det er unikt at have en fysik og en bygning, som han har. Nu har jeg været ansat hos Team Danmark i en lang årrække, og det her det ser vi måske i 5-7 procent af tilfældene – og det er jo de bedste af de bedste, vi får lov at arbejde med. Så det er relativt sjældent, siger han.
På 10. etape af Tour de France satte den danske cykelkomet den forsvarende vinder Tadej Pogacar. Den førende slovener kunne ganske enkelt ikke følge Jonas Vingegaard på det mytiske bjerg Mount Ventoux.
Mens Jonas Vingegaard kan takke sine holdkammerater for hjælpen på etaperne, så kan han også sende en venlig tanke hjem til sine forældre, der har givet ham helt optimale betingelser for at skabe noget stort i Tour de France.
- Han har valgt sine forældre rigtig fornuftigt i forhold til at få et stort og stærkt hjerte. Det er en stærk pumpe, som kan levere ilt til de hårdtarbejdende muskler, siger Lars Johannesen.
Imponerede i tests
Da sportsfysiologen for et par år siden udførte tests med Jonas Vingegaard, blev han ganske enkelt imponeret over resultaterne.
- Han imponerede virkelig med en fantastisk stor motor – det vi kalder maksimal iltoptagelse i fagterm. Specielt i forhold til hans kropsstørrelse. Der lå han 15 procent over en matchende gruppe, som var den U23-gruppe, han var en del af. Det er ikke hver dag, vi ser det, siger Lars Johannesen.
Det er ikke kun i bjergene, at 24-årige Vingegaard har imponeret, for på enkeltstarten på 4. etape bragede han ind i en imponerende tid og blev overraskende nummer tre.
- Et kvalificeret gæt ud fra den enkeltstart, han kørte, så har han bygget på. Han har bygget på i den forstand, at han nu kan udnytte hele den enorme motor, når han kører en enkeltstart, som han gjorde højintenst i 32 minutter. Så kan man noget, hvad angår højintens udholdenhed, og man kan også noget med, hvad der handler om økonomi. Det vil sige at få watt omdannet til fremdrift på cyklen, siger Lars Johannensen.
Netop det at få omdannet watt til fremdrift er helt fundamentalt, hvis man vil til tops i cykelsport, lyder det fra TV 2 SPORTs cykelekspert Bjarne Riis.
- Watt per kilo er noget af det, der er mest afgørende for en cykelrytter. Specielt for en der gerne vil gøre det godt i Tour de France. Det vil simpelthen være den power og den ydeevne, du har i dine muskler i forhold til din kropsvægt, siger han.
Bjarne Riis er dybt imponeret over Vingegaards præstationer, og det får ham til at drage paralleller til Alberto Contador, der i en årrække dominerede de største etapeløb.
- Hans enkeltstarter er jo fremragende til sådan en lille gut som ham. Det er jo sådan noget, vi ser hos en Contador, siger han.
Bliver rådet til at flytte fra Glyngøre
Jonas Vingegaard ligger aktuelt på en tredjeplads i klassementet.
Skulle den unge rytter, der til dagligt bor i Glyngøre, sikre sig en podieplads i Paris, vil det give genklang i hele cykelverdenen.
Samtidig vil han have rigtig gode muligheder for at forbedre sig i fremtiden. Især hvis han flytter sin bopæl væk fra de trygge rammer i Danmark, lyder rådet fra Bjarne Riis.
- Først og fremmest vil jeg sige, at det er en fejl (at han bor i Danmark, red.). Fysiologisk i Danmark har vi ofte en anden status, end dem der bor syd for alperne. Vi har mere fedt på kroppen, og der skal mere til at kalde os bjergryttere end dem sydpå. Så vi skal træne mere i bjergene end almindelige cykelryttere, siger han.
Det giver Lars Johannesen ham ret i.
- Hvis han kommer ned og bor i nærheden af nogle bjerge og træner rigtig meget der, så vil mit bud være, at han kan flytte sig yderligere, siger han.
I første omgang er en podieplads inden for rækkevidde, og det er i hvert fald ikke, fordi fysikken sætter sine begrænsninger.
- Jeg kan ikke få øje på det. Ud fra det fysiologiske kan jeg ikke se, hvad der skulle stå i vejen. Motoren er der, og viljen er der, siger Lars Johannesen.
Tour de France slutter 18. juli.