Tour de France

Vingegaard næsten isoleret af eget hold – Riis og Sørensen undrer sig

Jumbo-Visma har valgt en risikabel taktik på 15. etape, og det kan komme til at blive dyrt for danske Jonas Vingegaard, mener eksperter.

Jonas Vingegaard begyndte den svære 15. etape med fire holdkammerater omkring sig. Få kilometer senere er det antal reduceret til en enkelt.

Hans tre stærkeste tilbageværende Jumbo-Visma-holdkammerater, Wout van Aert, Steven Krujswijk og Sepp Kuss, er nemlig med i søndagens store udbrud. Kun Mike Teunissen er blevet tilbage sammen med den danske podiekandidat.

Vi kan af gode grunde ikke vide, hvad planen er hos det hollandske mandskab, men taktikken virker risikabel og underlig, mener TV 2 SPORTs cykeleksperter Rolf Sørensen og Bjarne Riis.

- Vingegaard kan jo ende med at være prisgivet. Jeg synes, det er risky business. Jeg kan ikke gennemskue, hvad de vil med det. Det er for risikabelt for Vingegaard. Tænk nu, hvis det var Roglic (holdets store stjerne, som er udgået, red.), siger TV 2 SPORTs cykelekspert Rolf Sørensen.

- Jeg sidder og gætter. Det virker en lille smule underligt at se på, siger Bjarne Riis og tilføjer:

- Jeg håber jo ikke, det er en etapesejr, Jumbo-Visma går efter, fordi så er der jo noget, som vi andre fuldstændigt har misforstået i det her cykelløb i hvert fald. I så fald kører de ikke for Jonas Vingegaard, og det, synes jeg, ville være rigtig trist og ærgerligt.

Stor risiko

Der venter store udfordringer på søndagens etape med tre kategori 1-stigninger, og derfor kan en defekt med cyklen være kritisk. Sker det, har Vingegaard kun Teunissen ved sin side til at hjælpe sig.

- Risikoen er stor. Hvis han bliver isoleret og får en defekt, så er det ikke særlig heldigt.

Etapen slutter med en nedkørsel og har også nedkørsler undervejs, og her kan Vingegaard måske få gavn af en, to eller tre af sine holdkammerater foran. Men Riis er skeptisk.

- Man kan jo sige, at man kan jo lægge nogle poster ud og nogle ryttere ud foran og ligesom gøre klar til et angreb. Det, synes jeg, er en gevaldigt god taktik generelt. Men hvis vi kigger på rutekortet, så er der godt nok mange bjerge, men det er jo ikke de stejleste stigninger trods alt – undtagen den sidste. Og det sidste er næsten for sent.

- Så skal man jo time det eller være heldig at time det rigtig godt. Men de foregående stigninger er jo ikke stigninger, hvor det er specielt indbydende.

International undren

Også den internationale cykelredaktør hos Global Cycling Network, Will Newton, undrer sig. Faktisk spørger han sig selv om, hvorvidt holdet har opgivet at jagte podiepladsen.

- Jumbo-Visma spiller et risikabelt spil i dag ved at sende deres tre bedste hjælpere i udbrud og efterlade Vingegaard til at passe sig selv i feltet. Enten planlægger de et stort angreb på Puymorens/Envalira, eller også har de opgivet på danskerens podieambitioner, skriver Will Newton på Twitter.

Tidligere i løbet udgik holdets største klassementshåb, Primoz Roglic, og derfor har det stærke hold måttet sadle om. Det har indtil videre givet en etapesejr til Wout van Aert på Mont Ventoux-etapen samt en mulighed for at ende på podiet med Jonas Vingegaard, der inden 15. etape er nummer fire i løbet.

Vingegaard i defensiven inden etapen

Vingegaard udtalte inden etapen, at han som udgangspunkt har planlagt et defensivt udgangspunkt. Han kom ikke ind på holdets dispositioner.

- Der kommer nok et udbrud afsted, og så kan det være, det også holder hjem. Måske INEOS vil prøve noget på næstsidste stigning. Hvem ved?

- Til sidst bliver det mand mod mand.

Har du planer om selv at angribe?

- Det er ikke planen. Det var det heller ikke på Mont Ventoux-etapen. Det kommer meget an på, hvordan jeg har det, og så slutter det nedad.

15. etape er 191,3 kilometer lang og er årets første etape i Pyrenæerne.