Tour de France

16. etape | Pas de la Case > Saint-Gaudens | 13. juli

Jeg er overbevist om, at en klatrestærk udbryder kan række begge hænder over hovedet som sejrherre.

Etapens favoritter er opdateret 12. juli klokken 13.30.

Favoritter

***** Alejandro Valverde

**** Julian Alaphilippe

*** Omar Fraile, Patrick Konrad, Bauke Mollema

** Alex Aranburu, Dan Martin, Élie Gesbert, Franck Bonnamour, Dylan Teuns

* Magnus Cort, Michael Matthews, Sonny Colbrelli, Matej Mohoric

Se hele etapen LIVE på TV 2 PLAY​

Det første jeg tænkte, da jeg så etapen

Det bliver en dag, hvor et stærkt udbrud godt kan gå hele vejen, da klassementsfolkene nok vil spare på krudtet til de kommende dage.

Nøglepunktet

Col de Portet d’Aspet, selvom der er 33 km hjem herfra, er det nok her, hvor udbruddet vil falde fra hinanden.

Hvis jeg var sportsdirektør…

…for en rytter, som ligger mellem 15 og 20 i klassementet, vil jeg sende ham i udbrud. Det kunne godt være en billet ind i top-10, for udbruddet kunne godt ende med at få lang snor i dag.

Betydning for klassement

Den kan måske godt på papiret minde lidt om 9. etape fra sidste år, som endte med at blive rigtig underholdende, men her var der også en hviledag den efterfølgende dag. Det er der ikke her, så jeg tror, at etapens indvirkning på klassementet bliver minimal.

Ruten

De første mange km af etapen går nedad, og da lysten til at gå i udbrud sandsynligvis er stor, så kommer det nok til at tage et stykke tid, før det kommer afsted. Muligvis først på Col de Port, som er en relativt jævn stigning. Næste udfordring efter den er Col de la Core, som er lidt sværere end Col de Port, men har et plateau midt på, hvor man lige kan få pusten.

På Col de Portet d’Aspet er der næppe tid til at få pusten. I hvert fald ikke de sidste 2,5 km, som ligger på den pæne side af 9 procent. Nedkørslen herfra er bestemt heller ikke let, og mange kan nok stadigvæk huske Fabio Casartellis styrt tilbage i 1995, hvor han mistede livet.

Nedkørslen er dog ikke så lang, og de sidste 25 km er stort set hele tiden svagt faldende. Der kommer en lille kontrabakke lidt uden for Saint Gaudens, som kan tjene som et afsæt, hvis man ikke tror, at man kan vinde spurten.

Med de sidste 25 km in mente tror jeg ikke, at nogen af klassementsfolkene skal på eventyr i dag. Det vil i hvert fald kræve, at man har nogle folk ude foran, som kan føre de sidste 25 km for vedkommende. Dermed bliver det efter min bedste overbevisning en dag, hvor klassementsfolkene skal sikkert i mål uden tidstab. En klatrestærk udbryder kan række begge hænder over hovedet som sejrherre, og hvor sprinterne og resten af gruppettoen godt kan få endnu en overordentlig hård dag.