Tour de France

Vingegaards chef med klar besked til danskerne

Jumbo-Visma-sportsdirektøren understreger, at Jonas Vingegaard er holdets største talent, og at ingen tror lige så meget på ham som dem.

Jonas Vingegaards Jumbo-Visma-mandskab har lagt mærke til den store kritik, holdet fik for sin taktik på søndagens 15. etape.

Derfor havde holdets sportsdirektør Merijn Zeeman behov for at komme med en bøn til kritikerne – og særligt de danske – inden Tour de Frances 16. etape.

- Til det danske folk: Stol på vores arbejde med ham (Jonas Vingegaard, red.). Det går jo godt. Se, hvor han er nu. Jeg tror ikke, at nogen i Danmark havde forudset, at han ville være så god. Ingen tror mere på Jonas, end vi gør, siger Jumbo-Visma-sportsdirektøren til TV 2 SPORT.

Blandt andre Bjarne Riis, cykelekspert på TV 2 SPORT, var kontant i kritikken af holdets dispositioner. Han mener, at de gik over stregen ved at sende tre af fire af Vingegaards holdkammerater i udbrud.

- Med kun fem mand tilbage på holdet sender man ikke tre mand afsted foran. Det gør man simpelthen ikke. Ikke i min verden, sagde Bjarne Riis søndag.

- Taktisk gjorde vi det fantastisk

Det hele gik dog godt. Det hollandske hold vandt etapen med Sepp Kuss, og Jonas Vingegaard kom i mål sammen med de stærkeste ryttere i løbet hjulpet sikkert i mål af Wout van Aert.

- I søndags så vi, at Jonas var den eneste rytter, der havde en holdkammerat til at hjælpe ham på den sidste meget tekniske nedkørsel. De andre ryttere kørte isoleret, siger Merijn Zeeman og tilføjer:

- Taktisk gjorde vi det fantastisk. Vi kunne gå efter etapesejren, og vi kunne beskytte vores kaptajn. Holdet fortjener stor ros for det. Vi vil fortsætte med at beskytte Jonas så godt som muligt, så vi kan indfri vores mål med ham, ligesom vi vil være med i kampen om etapesejre. Hvis vi kan få det, vil vi gå efter det.

Holdet indrømmede søndag, at det ikke var meningen, at tre af fire af Jonas Vingegaards Jumbo-Visma-holdkammerater endte i udbruddet.

De valgte dog at beholde deres tre ryttere i udbruddet og efterlod Jonas Vingegaard sammen med Mike Teunissen, der ikke kan følge med, når det begynder at gå opad. Ifølge flere tidligere store cykelryttere, heriblandt Chris Horner, Michael Rasmussen og Bradley Wiggins, var det alt for risikabelt.

- Tænk nu, hvis det var Roglic, lød det fra TV 2 SPORTs cykelekspert Rolf Sørensen, der ikke tror, at det havde sket, hvis holdets store stjerne Primoz Roglic stadig havde været med i løbet.

Storroser "holdets største talent"

Inden tirsdagens etape fik Jumbo-Visma-sportsdirektør også lov til at svare på det.

Så det handler ikke om, at I stoler mindre på Jonas, end hvis det var Primoz Roglic?

- For tre år siden kom Jonas ind på holdet. Se, hvor han er nu. Han er holdets største talent, og vi arbejder med ham 24/7. Det har ikke altid været let for ham. Han har også haft svære perioder.

- I sport og i udvikling er det ikke altid en nem rejse. Vi har virkelig lagt meget arbejde i, hvor han er nu. Vi kender Jonas' psyke bedre end nogen andre. Han vil helt sikkert være en kaptajn for Jumbo-Visma i fremtiden, men vi har en langsigtet plan med ham.

Vingegaard er tryg

Men hvad siger hovedpersonen, Jonas Vingegaard, om den omdiskuterede situation?

Inden tirsdagens etape bekræftede han, at han var tryg ved holdets taktik.

Der har været en del diskussion om det. Fungerer det godt for dig?

- Det synes jeg. På etapen til Andorra (i søndags, red.) havde jeg hele tiden en hjælper. Jeg var den eneste, der havde en hjælper på den sidste nedkørsel. Den eneste, der måske kunne have fulgt med, var nok Sepp (Kuss, red.). Wout (van Aert, red.) og Steven (Kruijswijk, red.) var måske blevet sat alligevel. Steven følte sig ikke så godt kørende, så han var nok blevet sat. Det samme var Wout nok. Måske endda også Sepp.

- Så havde jeg været alene alligevel, og så er det jo bedre at have nogle ude foran, som så kan falde tilbage, siger Vingegaard.

Den 24-årige dansker er nummer 3 i løbet efter 15. etape. Den sidste uge bliver afgørende for, om han bliver den anden dansker på Tour de France-podiet nogensinde.

Tirsdag venter der en hård etape i kulden i Pyrenæerne.