Tour de France

18. etape | Pau > Luz Ardiden | 15. juli

Det sidste bjergslag skal stå, og der er lagt op til en stor klassementsdag.

Etapens favoritter er opdateret 12. juli klokken 16.00.

Favoritter

***** Richard Carapaz

**** Tadej Pogacar, Jonas Vingegaard

*** Rigoberto Uran, Wilco Kelderman, Enric Mas

** Nairo Quintana, Michael Woods, Wout Poels, Jakob Fuglsang, David Gaudu

* Ion Izagirre, Dylan Teuns, Sergio Higuita, Dan Martin

Se hele etapen LIVE på TV 2 PLAY​

Det første jeg tænkte, da jeg så etapen

Endnu en intens finale, hvor de sidste 50 km er virkelig hårde.

Nøglepunktet

Col du Tourmalet. Etapen skriger på et angreb allerede her.

Hvis jeg var sportsdirektør…

... for INEOS, ville jeg prøve at lave et nummer med Richard Carapaz, som normalt ikke kan matche Pogacar, Uran og Vingegaard på en enkeltstart. Han skal angribe på Tourmalet fire-fem km fra toppen. Der skal være to ryttere i udbruddet, der kan vente på toppen. Optimalt set en stor motor som Castroviejo, der kan hamre ned ad nedkørslen i en fart, som en bjergrytter på egen hånd ikke er i nærheden af at kunne matche. På Luz Ardiden kan anden mand hjælpe de første par kilometer, eks. Dylan van Barle, og så er det op til Carapaz at gøre det færdigt selv.

Betydning for klassement

Det er sidste bjergslag, og derfor er der nogle ryttere, der er villige til at risikere mere. Så det bliver en stor klassementsdag.

Ruten

Ligesom gårsdagens etape er det en relativ blød start. Der skal mere til end et par fjerdekategorier til at ryste et Tour de France-felt. Du skal dog være umanerligt kølig for ikke at blive rystet af Col du Tourmalet. Lige så skidt som Jesper Skibbys sang om Tourmalet var, lige så hård er den.

Når man rammer skisportsbyen La Mongie, har jeg ofte været en ramt mand. Man har allerede kørt opad længe, men mangler fortsat en del, selvom man kan se toppen længere oppe. Derudover er den bare konstant stejl og har ikke et stykke, hvor den slipper, så man kan komme lidt til hægterne.

Nedkørslen bliver i høj fart, men alligevel med nogle lidt svære sving til at starte med. Derfor flyver man stort set direkte ind på Luz Ardiden efter nedkørslen, hvor der kun er få flade km. Luz Ardiden er ikke den hårdeste stigning, men med så mange km i benene og med Tourmalet i benene, kan den sagtens kræve sine ofte.

Den måde, ruten er designet på, lægger op til angreb allerede på Col du Tourmalet. Derfor forventer jeg, vi får en rigtig spændende etape at se. Ligegyldigt hvem der har den gule trøje, så kommer han og hans hold under pres på den her etape, tør jeg godt at garantere.

Udbryderne har 80 km til at opbygge et tilstrækkeligt forspring til at holde hele vejen. Jeg forventer, vi får et rigtig stort udbrud afsted, hvor de store motorer kan hjælpe deres klatrestærke holdkammerater hen til foden af Tourmalet. Dermed har en udbryder helt sikkert muligheden for at løbe med etapesejren.