Tour de France

Holdkammerat driller Vingegaard efter bommert før Tour-starten

Mens de fleste fortsat er ved at lære Jonas Vingegaard at kende, har holdet helt styr på, hvem den unge dansker er, og hvad han kan.

Han skulle lige tænke sig om et kort øjeblik.

For mens Jonas Vingegaard de seneste uger har brugt masser af tid på at tale om sine evner og store præstationer på cyklen, har han brugt knap så mange minutter på at sætte ord på sine svagheder.

Jeg er kommet for sent én gang, men det var altså fordi, de ændrede planen

Jonas Vingegaard

Men det blev han bedt om inden onsdagens store bjergetape, og derfor skulle svaret lige graves frem.

- Ja, hvad er mine svagheder? Jeg tror mest, det er mit eget mindset, der er min største svaghed. Det er noget, jeg har arbejdet rigtig meget på. Men det går jo godt indtil videre, sagde Jumbo-Visma-danskeren til TV 2 SPORT.

Jonas Vingegaard har overrasket alt og alle, siden han overtog rollen som kaptajn på det hollandske storhold, efter Primoz Roglic tidligt i løbet måtte opgive drømmen om et topresultat efter en række styrt.

Den 24-årige Tour-debutant er nu nummer tre i klassementet, og store dele af den internationale cykelverden er fortsat i gang med at lære den rolige nordjyde at kende.

”Fik vi en besked? Den fik jeg ikke”

Historier om hans fortid som medarbejder på en fiskerivirksomhed i Glyngøre og hans titel som nybagt far har været fortalt.

Men hvad vil holdkammeraterne sige, hvis de skal nævne en bemærkelsesværdig ting om den unge dansker? Mike Teunissen har et bud.

- Jonas kan blive distraheret. Jeg tror også, det er på grund af hans alder. Men han kommer altid for sent. Da vi skulle til holdpræsentation, skulle vi være i bussen klokken 16.00, men de ændrede tiden til 15.45.

- Du kunne sætte dit liv på spil om, at han ville komme for sent, og hvad gjorde han? Han kom klokken 16.00 og sagde: ”Fik vi en besked? Den fik jeg ikke.”

At han ofte kommer for sent, er dog ikke et billede, som Jonas Vingegaard selv kan genkende.

- Jeg ved nu ikke, om jeg kommer meget for sent. Jeg er kommet for sent én gang, men det var altså fordi, de ændrede planen, siger danskeren.

Holdet kender ham bedre end nogen anden

Jonas Vingegaard har kørt for Jumbo-Visma siden 2019, hvor han skiftede fra det danske kontinentalhold Team ColoQuick.

Og det tog tid at vænne sig til hverdagen på cykelsportens øverste niveau. I efteråret sidste år fik Vingegaard sit store gennembrud under Vuelta a Espana, og i år har han fulgt op med den ene store præstation efter den anden.

Et resultat af det arbejde, som Jumbo-Visma har investeret i Jonas Vingegaard.

- Det har ikke været nogen nem rejse for ham. Der har været mange svære øjeblikke for ham. Det er ikke en nem rejse at udvikle sig til at blive det, som Jonas er nu. Vi har lagt meget arbejde i det, siger sportsdirektør Merijn Zeeman og fortsætter:

- Vi kender hans psyke bedre end nogen andre. Han vil helt sikkert være en af vores ledere på Jumbo-Visma i fremtiden, men vi har en langsigtet plan med ham.

Jonas Vingegaard har i år vundet etapeløbet Coppi e Bartali, mens han blev samlet nummer to i Baskerlandet Rundt. Nu folder han sig ud i verdens største cykelløb, Tour de France.