Tour de France

Kørte 174 meter på baghjulet - nu begræder han blokering af populære videoer

Blokeringen af Tour de Tietemas videoer mødes af både ærgrelse og forståelse fra Tour-rytterne.

På YouTube har cykelfans under årets Tour de France kunnet more sig med sjove og anderledes videoer fra verdens største cykelløb.

En hollandsk gruppe, der kalder sig Tour de Tietema, er gået viralt for en lang række festlige tiltag langs ruten. Tiltag, der er blevet filmet og lagt på YouTube.

Men videoerne er i strid med reglerne, og derfor har Tour-arrangøren ASO nu valgt at blokere det populære indhold.

- Det var nogle meget sjove videoer. De har gjort et godt job, men det har åbenbart været i strid med ASOs rettigheder. Jeg ved ikke meget om det, men der er åbenbart en konflikt. Det er trist, fordi det har været underholdning for mange fans, siger tyske Max Walscheid, der selv har bidraget til Tour de Tietemas produktioner.

Også danske Casper Pedersen ærgrer sig over, at man er nået til et punkt, hvor videoerne er blevet blokeret.

- Jeg ved ikke helt, hvad reglerne er i forhold til det materiale, de filmer. Umiddelbart synes jeg, det er synd, for det er jo ikke noget, der tager noget fra Touren. Det giver i stedet nogle andre vinkler på løbet. Det er lidt spas og løjer, siger Team DSM-rytteren.

ASO har ikke kommenteret beslutningen om at blokere Tour de Tietemas videoer på YouTube, men det skyldes med al sandsynlighed, at gruppen ikke har rettigheder til at vise billeder af løbet.

Tysker kørte 174 meter på baghjulet

Tour de Tietema har de seneste uger underholdt med blandt andet et Mathieu van der Poel-party, en bar langs vejsiden og sjove konkurrencer til rytterne.

På søndagens etape til Andorra udfordrede den populære gruppe Max Walscheid fra Qhubeka Nexthash til at køre så langt som muligt på baghjulet. En såkaldt "wheelie".

Tyskeren tog udfordringen op og kørte mere end 174 meter på baghjulet - vel at mærke op ad en kategori 1-stigning.

- Det var ikke det nemmeste sted at gøre det, for det var ret stejlt. Men jeg har gjort det meget som barn, så det var endelig tid til at vise det.

- Jeg cyklede altid til skole og tilbage, og specielt på min vej tilbage på skole øvede jeg mig på min "wheelie". Jeg kunne gøre det i fire kilometer på flad vej, men det er ret hårdt på en stigning, siger Max Walscheid.

Videoen med Max Walscheids "wheelie" er fortsat tilgængelig på Twitter.

"De må få styr på deres tilladelser"

Casper Pedersen håber, at ASO og Tour de Tietema kan blive enige om en aftale, for indholdet kan i sidste ende blive en stor gevinst for cykelsporten.

- Det er underholdende på en ny måde, og det fanger måske også nogle nye fans til cykelløbet. Hvis det i sidste ende skaber flere fans, så er det kun positivt.

- Hvis der er nogle rettigheder, forstår jeg det jo godt. Det er jo på den måde, de skal tjene penge. Det forstår jeg udmærket, men måske er systemet bare ikke opdateret til nogle drenge, der laver videoer til Youtube, siger danskeren.

Hollænderne har under Tour de France fået mange anerkendende hilsner fra både fans og ryttere for deres underholdning langs vejene.

Mads Pedersen kender gruppens bagmand, Bas Tietema, fra sin tid som ungdomsrytter, hvor de flere gange nåede at køre sammen. Men danskeren har fuld forståelse for, hvorfor videoerne nu ikke længere kan ses på YouTube.

- De må få styr på deres tilladelser. TV 2 betaler også for at filme her. Det er der ikke meget at gøre ved. De får forhåbentlig styr på det til næste år, siger den tidligere verdensmester.

Hvis Tour de Tietema fortsætter arbejdet trods ASOs blokeringer, vil de fortsat have støtte fra Max Walscheid.

- Jeg elsker dem. De er sjove, så jeg vil helt sikkert deltage i en ”wheelie”-challenge igen, siger tyskeren.

Tour de Tietema har over 100.000 abonnenter på YouTube.