Tour de France

19. etape | Mourenx > Libourne | 16. juli

Det lugter af en massespurt, men i tredje uge kan nogle af sprinternes tilstande være relativt kritiske, ligesom deres hold også kan være tyndslidte.

Etapens favoritter er opdateret 12. juli klokken 16.00.

Favoritter

***** Mark Cavendish

**** Jasper Philipsen

*** Michael Mørkøv

** Cees Bol, Mads Pedersen, Michael Matthews, Sonny Colbrelli

* Thomas De Gendt, Magnus Cort, Jasper Stuyven, Michael Valgren

Se hele etapen LIVE på TV 2 PLAY​

Det første jeg tænkte, da jeg så etapen

Sprinterne får en generalprøve inden Paris.

Nøglepunktet

Som altid er de sidste km altafgørende for udfaldet af spurten.

Hvis jeg var sportsdirektør…

…på et hold, der endnu ikke har vundet og hverken har en sprinter eller en enkeltstartsrytter, ville jeg sætte alle sejl ind i dag, for det er sidste chance. Sprinterholdene er også trætte og har ikke de samme hestekræfter længere. Derfor har et stærkt udbrud i den grad muligheden for at gøre tingene færdigt. Omvendt ville jeg, hvis jeg var sportsdirektør for et sprinterhold, sige: ”Sørg nu for, at det er tre halvkolde kameler, der ryger udover stepperne”.

Betydning for klassement

Bliver næppe særlig stor.

Ruten

Etapen går direkte nordpå fra foden af Pyrenæerne til Libourne lidt uden for Bordeaux.

Jamen vil vestenvind så ikke betyde sidevind hele dagen, tænker du måske nok? Jo, i princippet, men meget af ruten er i en naturpark, og dermed kommer ruten i store dele til at foregå inde i en skov.

Etapen byder kun på ganske få højdemeter, og hvis den havde befundet sig i første uge, ville jeg være hundrede procent sikkert have sagt massespurt. Men i tredje uge, kan nogle af sprinternes tilstande være relativt kritiske, ligesom deres hold også kan være tyndslidte.

I mit andet Tour de France i 2010 kørte vi en lignende etape tredjesidste dag, hvor målstregen var i Bordeaux. Mark Cavendish, som i dagene op til på de store Pyrenæeretaper havde lignet en hængt kat, fandt sin anden luft, da stregen i Bordeaux kom til syne i horisonten.

Derfor tror jeg også på en sprinterafslutning i dag. Jeg ved godt, at kampen om den grønne trøje sidste år gjorde, at Trentin, Sagan og Bennett vågede over hinanden som tre høge på 19. etape, men der var etapen også af en helt anden sværhedsgrad.

Klassementsfolkene skal ikke andet end at komme nemt og smertefrit igennem etapen. Det endelige slag venter i morgen, og det er med at have så mange kræfter som muligt i behold.