OL Tokyo 2020

Danmark tilbudt ekstra OL-plads - men takker nej

Meget har forandret sig på den OL-bruttoliste, som Danmark indgav for halvandet år siden.

Når kvindernes landevejsløb ved OL sættes i gang 25. juli, bliver det med to ryttere iført den danske dragt.

For to uger siden var der ikke noget overraskende i det. Men i mellemtiden er Danmark blevet tilbudt en ekstra plads. Det har Danmarks Cykle Union (DCU) i samråd med Danmarks Idrætsforbund (DIF) dog sagt nej til.

Ifølge Morten Bennekou, elitechef i DCU, er navnene på bruttolisten, som de indgav for halvandet år siden, blevet 'forældet'.

- Nogle af rytterne har siden da stoppet karrieren af forskellige årsager, og vi mener ikke, at de resterende muligheder har international erfaring nok til, at man kan sende dem til OL og forvente, de gør en forskel. Så derfor har vi valgt at takke nej til pladsen, siger Bennekou til TV 2 SPORT.

Udskudt OL gjorde det sværere

Elitechefen ville dog ønske, at han kunne vælge andre ryttere uden for listen, men det er ikke muligt. Dermed kommer landevejsholdet til at bestå af Emma Norsgaard og Cecilie Uttrup Ludwig, hvor den kuperede rute nok passer sidstnævnte bedst.

- Der findes ryttere, vi måske kunne bruge, som ikke står på listen, og som kunne gøre en forskel for Cecilie i landevejsløbet. Desværre har vi ikke muligheden for det, fortæller Bennekou, som ikke ærgrer sig over situationen, for han føler ikke, de kunne have gjort noget anderledes.

- Vi kunne ikke have været klogere, end vi er i dag, så vi gjorde det rigtige ud fra det tidspunkt.

Den specielle situation med Danmarks bruttoliste skyldes også covid-19. Listen blev lavet af DCU og DIF i overgangen til 2020. Normalt vil konkurrencen være et halvt år efter. OL er i mellemtiden blevet udskudt et år, men det er stadig den samme liste for halvandet år siden, der gælder.

Bennekou vurderer, det er en af årsagerne til, at Danmark fik tilbudt en ekstra plads.

- Der er gået ekstrem lang tid mellem listen og konkurrencen. Og det er også derfor, andre lande pludselig takker nej af forskellige grunde, og den ekstra plads går videre til os, fortæller elitechefen.

For mange praktiske ting ved mange navne

På Danmarks liste for kvindernes landevejsløb var der indskrevet seks navne. På grund af mange administrative ting valgte Danmark eksempelvis ikke at indgive en alenlang liste af navne for en sikkerheds skyld.

- Det ville ikke være nogen fordel, for der er så mange ting, der skal leves op til, når man står på den liste. Så skal man indgive alle sine private data, vi skal sætte navne på nogle flybilletter, hvor vi så skal afbestille dem, vi ikke skal bruge.

- I dette OL-tilfælde er der en masse coronarestriktioner og activity plans og tests og dokumentation for test. Alle skal ind og prøve tøj. Rent praktisk er der rigtig mange ting, man bliver rodet ind i. Så man er nødt til at lave en fornuftig afvejning. Det nytter ikke bare at have 100 ryttere på den liste. Atleterne skal også gøre rigtig meget selv, når de står på den liste. Det ville ikke fungere, siger han.

Danmark deltager i fire forskellige cykeldiscipliner ved OL, men DCU og DIF har valgt, at adskille de forskellige bruttolister af hensyn til en mere optimal forberedelse. Derfor er det ikke aktuelt eksempelvis at vælge OL-baneryttere, som har erfaring på landevej, til landevejsholdet ved OL.

Cecilie Uttrup Ludwig blev sidste år nummer otte ved VM, der blev afholdt i Italien. I år har Emma Norsgaard vundet fire etapesejre, DM i enkeltstart og en samlet sejr i det hollandske etapeløb Ceratizit Festival Elsy Jacobs.

Herrernes OL-trup ved landevej består af Jakob Fuglsang, Kasper Asgreen, Michael Valgren og Christopher Juul Jensen.