Tour de France

Dansker blev nummer tre - snydt i udbruddet

To danskere var med i det afgørende udbrud på 19. etape. Slovenske Matej Mohoric løb med sejren.

Se alle etaper uden afbrydelse på TV 2 PLAY

Top-3 på etapen

  1. Matej Mohoric
  2. Christophe Laporte +0'58
  3. Casper Pedersen +s.t.

Klassementet

  1. Tadej Pogacar
  2. Jonas Vingegaard +5'45
  3. Richard Carapaz +5'51

​Trøjerne efter etapen

  • Gul: Tadej Pogacar
  • Prikker: Tadej Pogacar
  • Grøn: Mark Cavendish
  • Hvid: Tadej Pogacar

Se alle resultater her: Etapen / klassementet

Dagens danskere

Sprinterholdene tog en halv fridag, således at 20 lykkeriddere i udbrud kom til at køre om sejren. Med i udbruddet var Michael Valgren og Casper Pedersen.

Begge var med i forsøget på at lukke hullet, da Matej Mohoric slog hul i finalen, men udbryderne blev snydt af den stærke slovener.

Med to kilometer til mål stak Casper Pedersen af fra forfølgergruppen. Han slog et stort hul, men blev indhentet af Christophe Laporte, som tog andenpladsen og henviste danskeren til tredjepladsen. Michael Valgren blev nummer syv.

Sådan forløb etapen /ritzau/

Fredagens etape i Tour de France kunne være blevet historisk.

Profilen lagde op til, at vinderen skulle findes i en massespurt, og hvis Mark Cavendish igen kunne komme først over stregen, ville briten overgå legendariske Eddy Merckx og sætte rekord for flest etapesejre nogensinde i verdens største cykelløb med 35.

Men sådan gik det ikke. Et stort udbrud kom afsted, hvori vinderen skulle findes.

Michael Valgren og Casper Pedersen var med, men de to danskere måtte se Matej Mohoric (Bahrain) snuppe sejren. Sloveneren kørte væk fra de andre cirka 25 kilometer fra mål og tog sin anden etapesejr i løbet.

På 7. etape vandt han på lignende vis ved også at køre væk fra en udbrydergruppe. Dengang blev Magnus Cort og Kasper Asgreen henholdsvis nummer tre og fem. Fredag blev Casper Pedersen og Michael Valgren treer og syver.

Uro og styrt i feltet

Da det stod klart, at en udbryder ville vinde, tog feltet en slapper og kom i mål cirka 21 minutter efter Mohoric.

Der skete derfor heller ingen ændringer i klassementet. Tadej Pogacar (UAE) styrer sikkert mod den samlede sejr og fører komfortabelt med 5 minutter og 45 sekunder ned til Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) og yderligere seks sekunder til Richard Carapaz (Ineos).

Lørdag venter en 30 kilometer lang enkeltstart, inden der er paradeetape til Paris på søndag.

Fredagens etape blev præget af et par indledende uopmærksomhedsstyrt i feltet samt af en seksmandsgruppe, der fik hul og et forspring på omkring fire minutter.

Det lignede en enkelt rytters overmod, der kostede et styrt i feltet. Video: TV 2 SPORT
Endnu engang er der styrt i det store felt. Video: TV 2 SPORT

Som sådan virkede det hele til at blive stille og fredeligt frem til den forventede massespurt, men Quick-Step svingede lidt overraskende ikke pisken over feltet, og dernede var angrebslysten derfor stor.

Sprinterholdene gav op

En stor gruppe ryttere - blandt andre Michael Valgren og Casper Pedersen - fik muligheden for at smutte afsted. Da de fik kontakt med de forreste, sad de i alt 20 ryttere samlet i front med 100 kilometer til mål.

De arbejdede godt sammen og øgede afstanden til feltet. Med 80 kilometer til mål var frontgruppen lidt over tre minutter foran feltet, hvor Quick-Step stadig sad og puttede sig omkring Mark Cavendish.

Så da BikeExchange, der hidtil havde arbejdet for sin sprinter Michael Matthews, kort efter opgav forfølgelsen, voksede udbrydernes forspring hurtigt. Så hurtigt, at det tidligt stod klart, at etapevinderen skulle findes blandt lykkeridderne i front.

På grund af forspringets størrelse stoppede udbryderne med at arbejde sammen for at holde sig foran feltet og begyndte i stedet at angribe hinanden med langt til mål.

Med cirka 25 kilometer tilbage satte Matej Mohoric det afgørende stød ind. Sloveneren kørte væk fra de andre, der ikke så Bahrain-rytteren igen.

Dermed gentog Mohoric altså sin bedrift fra tidligere i løbet.