Tour de France

Schleck forventer, Vingegaard er færdig som hjælperytter

Andy Schleck råder Jonas Vingegaard til at tage det med ro, selvom han i øjeblikket flyver mod verdenstoppen med raketfart.

Sjældent er en cykelrytter gået så hurtigt fra at være hjælperytter til at være kaptajn, som Jonas Vingegaard har gjort det.

For da Primoz Roglic grundet styrt måtte droppe sine ambitioner i klassementet, var det pludselig den danske Tour-debutant, der var Jumbo-Vismas bedste bud på et topresultat.

Nu er spørgsmålet så, om Jonas Vingegaard på den anden side af Tour de France skal tilbage i rollen som hjælperytter for den slovenske stjerne. Den tidligere Tour-vinder Andy Schleck har en klar forventning.

- Det tror jeg ikke, han skal. Han er ung, og han har fremtiden foran sig. Når man er ung, kan det være godt, at man ikke har det fulde pres på sig.

- Men det er også godt at være i en delt kaptajnrolle, fordi det får dig til at vokse. Når dagen er der, vil han køre fra Roglic, og så er han kaptajnen, siger Andy Schleck til TV 2 SPORT.

Vingegaards talent er blevet klart og tydeligt for Jumbo-Visma

Bjarne Riis, der er ekspert for TV 2 SPORT under Tour de France, er af den overbevisning, at det ikke er noget problem for Vingegaard at skulle tilbage i hjælperrollen.

- Men hvorfor skulle han det? spørger Riis retorisk.

- Når han først har vist, at han kan køre lige op med Tadej Pogacar, så vil jeg jo gøre det igen, hvis jeg var ham. Og jeg tror også, at det er gået op for hans hold, at det også er nødt til at satse på Vingegaard.

- Jeg er ikke sikker på, at Roglic kunne have gjort det bedre end Vingegaard i den her Tour, siger Bjarne Riis, der mener, at Jumbo-Visma er et godt hold til Jonas Vingegaard.

Både Riis og Andy Schleck, der i en årrække repræsenterede det danske Team Saxo Bank-mandskab under ledelse af netop Bjarne Riis, har de seneste uger fulgt Tour de France tæt, og de har med egne øjne set, hvordan Jonas Vingeaard har præsteret.

"Jeg havde ikke regnet med det her"

Den 24-årige dansker er inden de sidste tre etaper i Tour de France nummer to i klassementet, og en plads på podiet er i dén grad inden for rækkevidde.

- Han er godt nok utrolig. Jeg havde slet ikke forventet at se det her fra ham. Jeg kendte navnet, og jeg kendte til hans talent, men jeg havde ikke regnet med det niveau, siger Schleck.

- Han er det næste store danske håb. Han vil garanteret være meget motiveret til Touren næste år, der starter i København. Han har reddet holdet den her gang, fortæller luxembourgeren, der under Tour de France er ambassadør for bilfabrikanten Skoda.

Har stadig år til at udvikle sig

I disse dage handler det om at sikre podiepladsen i sit første Tour de France, og derefter skal den unge dansker vænne sig til livet blandt stjernerne på den internationale cykelscene.

Men tilvænningen behøver ikke nødvendigvis gå lige så hurtigt, som hans vej mod podiet i Paris.

- Han skal ikke underlægge sig for meget pres. Han skal ikke stresse over næste år, han er kun 24 år gammel. Han har stadig tre-fire år, hvor han kan udvikle sig rigtig meget, siger Andy Schleck, der blev tildelt Tour-sejren i 2010 efter en dopingdom til Alberto Contador.

Jonas Vingegaard, der kom til Jumbo-Visma i 2019, blev nummer to både onsdag og torsdag.