Tour de France

21. etape | Chatou > Paris Champs-Élysées| 18. juli

21. etape af Tour de France 2021 er den mest forudsigelige etape, og alligevel er den enormt fascinerende.

Etapens favoritter er opdateret 12. juli klokken 16.10.

Favoritter

***** Mark Cavendish

**** Jasper Philipsen

*** Wout Van Aert, Michael Mørkøv

** Cees Bol, Mads Pedersen, André Greipel

* Michael Matthews, Sonny Colbrelli, Christophe Laporte

Se hele etapen LIVE på TV 2 PLAY​

Det første jeg tænkte, da jeg så etapen

Spurten op ad Champs-Élysées skuffer aldrig. Kameraet på siden af rytterne, hvor den følger dem i en sidste voldsom kraftudladning frem imod målstregen, er ikonisk. Det er Tour de Frances mest forudsigelige etape, og alligevel er den enormt fascinerende med en lang opbygning, der kulminerer over 300 meter.

Nøglepunktet

På trods af at målet er flyttet længere ned ad Champs-Élysées i retning af triumfbuen, er svinget ud af Concorde-pladsen fortsat alfaomega.

Hvis jeg var sportsdirektør

Vi så Michael Mørkøv og Kasper Asgreen lave noget nær det perfekte leadout for Sam Bennett sidste år, så hvis jeg var sportsdirektør for et hold med en sprinter, ville jeg sætte videoen af sidste års spurt på i bussen inden start. Selvom målstregen er rykket, bliver den rette position igennem sidste sving fortsat afgørende.

Betydning for klassement

Et cykelløb er aldrig ovre, før målstregen er krydset, men at forestille sig at der bliver vendt rundt på tingenes tilstand på Tourens sidste dag, er alligevel meget svært.

Ruten

Som altid sluttes det af med paradekørsel ind til centrum af Paris og den traditionelle omgang på lige under syv km. Igen i år køres der ind forbi glaspyramiden ved Louvre, lige inden omgangen rammes, hvilket hvert år giver nogle fantastiske billeder til familiealbummet for nu at citere Flemming Toft.

Når omgangen rammes, er freden dog forbi, og der er ikke længere tid til gak og gøgl. Første passage af målstregen er efter 53,3 km, og herefter er der 8 omganges cykelløb. Selvom turen op til Triumfbuen ikke ser ud af meget, og brostenene er ganske fine, så er det alligevel semiirriterende, og man sidder bestemt ikke i feltet med to fingre i næsen.

Som altid vil nogle lykkeriddere give det et skud, men deres chancer for at lykkes med deres forehavende er meget små, hvilket listen med de seneste års vindere også understreger: André Greipel, Alexander Kristoff, Dylan Gronewegen, Caleb Ewan og Sam Bennett. Som sprinter skriver du dig ind på en liste med en perlerække af store sprintere, hvis du vinder her.

Opløbet er som sagt flyttet 300 meter længere ned ad Champs-Élysées, således er den optimale position igennem opløbssvinget nok også et par pladser længere tilbage end normalt; altså i femte- eller sjetteposition.