Tour de France

Amatøragtigt, siger chefen om Vingegaards specielle dragt

Jonas Vingegaards sportsdirektør Merijn Zeeman er ikke begejstret for, at danskeren ikke skal køre i en af holdets fantomdragter.

At køre i en af Tourens fire trøjer er som regel forbundet med en stor portion prestige.

Men når Jonas Vingegaard lørdag eftermiddag ruller ud på løbets afgørende enkeltstart i den hvide ungdomstrøje, kan det også være forbundet med en grad af ærgrelse. Det er det i hvert fald hos hans hold, Jumbo-Visma.

For det er Tour-arrangøren, ASO, der sammen med virksomheden Le Coq Sportif, der leverer fantomdragter til de ryttere, der skal køre i førertrøjen, pointtrøjen, bjergtrøjen og ungdomstrøjen.

Dermed får Jonas Vingegaard ikke lov til at køre i Jumbo-Vismas egen dragt, som hollænderne har brugt tid og ressourcer på at udvikle.

- Det er meget amatøragtigt i professionel cykling. Vi træner så meget i vindtunneller for at skabe de hurtigste dragter i verden, hvilket vi tror, at vi har. Men den må han ikke køre i, siger Jumbo-Vismas sportsdirektør Merijn Zeeman til TV 2 SPORT.

Ærgrelsen bliver formentlig ikke mindre af, at den hvide trøje slet ikke tilhører Jonas Vingegaard. Det er Tadej Pogacar, der fører ungdomskonkurrencen, men fordi han også fører løbet samlet, er det Vingegaard, der med sin andenplads skal køre i ungdomstrøjen.

Vingegaard skal presse sig selv hårdere

En fantomdragt sidder af aerodynamiske årsager helt tæt til kroppen, og derfor har Jonas Vingegaard inden enkeltstarten haft besøg af skræddere, der har taget mål, så dragten vil passe helt perfekt til den 24-årige danskers krop.

Trods utilfredsheden er det ikke noget, som det hollandske storhold forsøger at finde en øjeblikkelig løsning på.

- Det er lidt uprofessionelt. Holdene bliver mere og mere professionelle, men rundt om dem er der meget at gøre. Vi kan ikke gøre noget eller ændre på det, så vi spilder ikke for meget energi på det. Han skal bare presse sig selv lidt hårdere for at tage de sekunder tilbage.

Jonas Vingegaard skal lørdag forsøge at forsvare sin samlede andenplads. Han har inden enkeltstarten et forspring på seks sekunder ned til Richard Carapaz fra Team INEOS.

- Han har det rigtig godt som i hele Touren. Han har udviklet sig meget i at kunne slappe af og lukke stressen ud. Jeg har sagt, at han skal nyde i dag, siger Merijn Zeeman.

Selvom Jumbo-Visma ikke er overbevist om, at dragten er lige så god som holdets, så har Tour-historien flere gange vist, at det er muligt at vinde enkeltstarter i en af Tourens trøjer.

For et år siden vandt Tadej Pogacar den afgørende enkeltstart i Tour de France iført den hvide ungdomstrøje. Nu må tiden vise, om Jonas Vingegaard kan gøre kunsten efter.