Tour de France

Etapevinders ”Armstrong-manøvre” møder kritik

I 2004 gjorde Lance Armstrong det. 17 år senere gjorde Matej Mohoric det samme, og det får han kritik for. Han får dog ros for vinderinterviewet.

Det var ikke kun Matej Mohorics flotte sejr, der blev et samtaleemne efter fredagens 19. etape i Tour de France.

Måden, han fejrede sejren på, har fået medier og folk i cykelmiljøet til at drage paralleller til Lance Armstrong. Med sin pegefinger tyssede Mohoric ud i luften og lynede derefter sine læber sammen med sin højre hånd.

Sidstnævnte handling var en tro kopi af den kontroversielle amerikaners bevægelse i 2004 på 18. etape af Tour de France.

Fredag fik Matej Mohoric cykelhistorikere op ad stolene, da han lynede sin mund sammen i forbindelse med etapesejren på 19. etape. I 2004 gjorde Lance Armstrong nemlig det samme. Video: TV 2 SPORT

- Det er en manøvre med historie bag sig! Lukker Matej Mohoric munden på kritikerne, eller laver han referencer til Armstrongs kendte omerta-signal?, spørger CyclingCentral på Twitter.

Omerta er et æreskodeks – eller tavshedskodeks - brugt i Mafia-miljøet.

- Den værste jubelscene: Omerta eller naivitet, skriver australske SBS med hentydning til, at det kan være, at Mohoric ikke mindes Armstrongs kontroversielle håndbevægelse for 17 år siden.

Forfatter: Man skal være forsigtig

Den belgiske journalist og cykelforfatter Karl Vannieuwkerke er ikke imponeret over etapevinderens håndbevægelser, da han krydsede målstregen to dage efter en politirazzia på Tour-holdets hotel.

- Mohoric lavede en velkendt jubelscene, og det skal han være forsigtig med. Vi har set Lance Armstrong gøre det på et tidspunkt.

- Jeg forstår, at der er frustrationer, efter han skulle aflevere sin mobiltelefon, men man skal altid være forsigtig med sådanne handlinger. Mohoric har kørt en fantastisk Tour, men han bør ikke gøre det, siger han til Sporza.

Armstrongs omerta-signal

Heller ikke den norske cykelekspert Mads Kaggestad bifalder Mohorics jubelscene.

- Mohoric kunne have undladt at gestikulere på. Vi har set akkurat det samme være brugt af Lance Armstrong, siger Kaggestad til TV 2 Norge og tilføjer, at han ikke tror, at Mohoric tænkte over det i situationen.

På 18. etape i Tour de France 2004 sendte Lance Armstrong et klart signal.

Her forsøgte Filippo Simeoni, der året forinden havde beskyldt texaneren for et dopingmisbrug, at køre i udbrud. Det fik han dog ikke lov til, for den gule trøje kørte højst usædvanligt efter italieneren og tvang ham således til at falde tilbage til feltet.

Herefter lavede Armstrong det kendte omerta-signal, da han blev opmærksom på, at han var i nærbilledet på tv.

Mohoric følte sig som en kriminel

Fredagens etapevinder talte efter sejren om håndbevægelsen og nævnte intet om Lance Armstrong. Derfor er det uklart, hvorvidt der er tale om en reference eller blot et tilfældigt sammentræf.

Mohoric fra Bahrain-Victorious vandt etapen bare to dage efter, at holdet fik ransaget sit hotel af fransk politi.

Midt om natten tog politiet ryttere og medarbejderes mobiltelefoner og træningsskemaer, hvilket er en klar indikation på, at det handler om dopingmistanke. Dette har fransk politi ikke bekræftet. 50 politimænd ransagede rytternes værelser.

- På den sidste kilometer tænkte jeg mest på det, der skete forleden, hvor jeg følte mig som en kriminel, da politiet lagde vejen forbi vores hotel.

- I går (onsdag red.), i den situation, følte jeg mig som en pusher – en rigtig pusher, lød det efter etapen fra Matej Mohoric.

Ifølge Bahrain-Victorious fandt politiet intet relateret til doping.

Får ros for sejrsinterview

Kort efter Mohorics vinderinterview roste TV 2 SPORTs cykelekspert Rolf Sørensen ham for at tale lige ud af posen.

- Fantastisk svar. Meget ærligt og åbent. Det er sjældent, at det bliver sagt på den måde. Det virkede meget oprigtigt, sagde Rolf Sørensen.

Det er Mads Kaggestad meget enig i.

- Han tager det selv op uden at have fået kritiske spørgsmål. Det er et sejrsinterview.

- Al ære for, at han svarer flot for sig, siger den norske ekspert.