Tour de France

Vingegaard skriver historie – Pogacar vinder Tour de France

For første gang i 25 år skal en dansker på podiet i Tour de France. Kun Tadej Pogacar, som vinder for andet år i træk, var bedre end Jonas Vingegaard.

Det lå ikke på nogen måde i kortene, at 24-årige Jonas Vingegaard skulle nærme sig podiet i årets Tour de France.

Men da Primoz Roglic udgik af løbet, blev Vingegaard gjort til kaptajn. Og det gjorde han godt. Rigtig godt.

Danskeren slutter nemlig på andenpladsen, 5 minutter og 20 sekunder efter suveræne Tadej Pogacar, der vinder Tour de France.

Kan vinde Tour de France i fremtiden

Vingegaard rystede cykelverdenen, da han på 11. etape satte Tadej Pogacar på ikoniske Mont Ventoux.

Men han blev hentet på nedkørslen, og tættere på den gule trøje nåede Jonas Vingegaard aldrig. Pogacar var for stærk, men har undervejs udtrykt sin store respekt for danskeren.

- Han er en topklasserytter, der vil blive endnu bedre i fremtiden. Han kan vinde Tour de France inden længe, siger Tadej Pogacar.

Lars Bak, cykelekspert på TV 2 SPORT, er enig med Pogacar.

- Hvis man kan blive nummer to, kan man også vinde det i fremtiden. Hvis han forsætter, kan jeg ikke se, hvorfor han ikke skulle vinde Tour de France, siger Lars Bak, som kalder det en vild præstation.

- Ingen havde regnet med det. Alle vidste godt, han var god, og Roglic ville meget gerne have ham med som hjælperytter. Da Roglic udgik, leverede han bare hele vejen igennem. Han har kørt med de store helt til stregen hele vejen. Han fortjener virkelig den her andenplads, siger Lars Bak.

Rørt Vingegaard har været på 'noget af en rutsjebanetur'

Før sidste etape i Paris var det svært for den 24-årige dansker at forstå, hvad han har præsteret.

- Det er fuldstændig urealistisk. Måden, det hele startede på, måden, det hele sluttede på, det har været noget af en rutsjebanetur, siger Jonas Vingegaard.

Han fortalte også, at hans højdepunkt i årets Tour de France - ikke så overraskende - var Mont Ventoux, hvor han "bare var stærkest af alle".

For Henrik Jul, cykelekspert på TV 2 SPORT, er det hverken dét, første enkeltstarts tredjeplads, angrebet på 11. etape eller da han på to af de største bjergetaper sad med Pogacar hele vejen, der står stærkest. Det gør den aggressive måde, som danskeren kørte lørdagens enkeltstart på.

- At gøre det på den allersidste enkeltstart efter tre ugers hårdt cykelløb og så være så velrestitueret, som han er, det lover altså rigtig godt for næste år. Vi kan stille op til Tour-start i Danmark med en mulig Tour-vinder, siger Henrik Jul.

Momentet, hvor Pogacar satte alt og alle på plads

Årets Tour-vinder - Tadej Pogacar - kørte sig i gult på 8. etape af årets Tour de France. Et skelsættende moment i den overbevisende sejr.

- Her satte han virkelig klassementet på plads. Man kan godt sige, at det angreb han lavede der, virkelig dræbte løbet. siger Chris Anker Sørensen, cykelekspert på TV 2 SPORT.

Selvom Pogacar senere skulle vinde to af de helt store bjergetaper, var det ifølge Chris Anker Sørensen på 8. etape, den unge slovener var bedst.

- Han smadrede Carapaz og alle de andre. Det her er en etape, vi kommer til at huske meget længe, siger Chris Anker Sørensen.

Pogacar vandt ikke 8. etape. Til gengæld vandt han både 5., 17. og 18. etape på vej mod triumfen.

Udover den gule trøje vinder sloveneren også den prikkede bjergtrøje - også for andet år i træk. Det har ingen gjort, siden Michael Rasmussen gjorde det i 2005 og 2006.

Pogacar og Vingegaard har hver især skrevet historie. Og de skriver også historie sammen. Ikke siden 1958 har to ryttere under 26 år sluttet som nummer ét og to.