Tour de France

Derfor er Vingegaard verdensklasse i bjergene, selvom han bor i Danmark

Eksperter mener, at det giver god mening, at Jonas Vingegaard har valgt at blive boende i Danmark, selvom han er topatlet.

Girona, Monaco og Andorra.

Fælles for ovenstående steder er, at der er mange højdemeter, og at flere danskere, der netop har kørt Tour de France, har bopæl her.

Mange kilometer nordpå finder man Danmarks bedste bjergrytter, der søndag blev nummer to i den franske rundtur. Jonas Vingegaard bor nemlig i Glyngøre i Skive Kommune, hvor knolde er det tætteste, man kommer på stigninger.

Når du skal ligge i et telt i plus 14 timer i døgnet, kan du blive sindssyg

Thue Kvorning, sportsfysiolog

Til trods for, at han tilbringer størstedelen af sin tilværelse som professionel cykelrytter i Danmark, er det ikke usædvanligt, at han kan slå verdensklasseryttere, der alle har adresse i bjergrige lande sydpå, mener Team Danmarks sportsfysiologer Thue Kvorning og Lars Johansen.

- Du behøver ikke bo i Alperne eller komme fra Colombia for at kunne køre i bjerge efter min mening. Det handler snarere om, at man har de rette forhold i vægt og evnen til at flytte sig selv, siger Thue Kvorning og tilføjer:

- Det er mere betydningsfuldt, at man har den rette fysik eller motor til at kunne begå sig i bjergene. Og selvom han er fra Glyngøre, har han jo også cyklet i udlandet, inden han fik sin podieplads.

Lars Johansen er enig. For nogle år siden lavede han tests med Vingegaard, og her stod det hurtigt klart, at den unge dansker var noget særligt.

- Han har valgt sine forældre rigtig fornuftigt i forhold til at få et stort og stærkt hjerte. Det er en stærk pumpe, som kan levere ilt til de hårdtarbejdende muskler, siger Lars Johansen, der understreger, at Vingegaard er noget særligt.

- Han imponerede virkelig med en fantastisk stor motor – det, vi i fagterm kalder maksimal iltoptagelse. Specielt i forhold til hans kropsstørrelse. Der lå han 15 procent over en matchende gruppe, som var den U23-gruppe, han var en del af. Det er ikke hver dag, vi ser det, siger Lars Johansen.

- Tryghed er vigtigt

I tre uger har Jonas Vingegaard skullet levere på topniveau. Men selvom det lyder som et voldsomt pres at have på sig, så han også ud til at være i kontrol både, når han ikke sad på en cykel, hvilket hans afslappede facon i interviewsituationer også vidnede om.

Mange old school, tidligere, pensionerede cykelryttere mener, at man skal bo sydpå og i bjergene

Christopher Juul-Jensen, cykelrytter

Han ser ud til at hvile i sig selv, og det er vigtigt, at man som topatlet besidder den egenskab, understreger Kristoffer Henriksen, der er sportspsykologisk konsulent i Team Danmark.

- Helt grundlæggende har vi den erfaring, at atleter, der trives godt, også udvikler sig og præsterer godt. Derfor handler det om at få skabt et setup, hvor man trives med det, man laver, siger sportspsykologen.

Se hele indslaget i Aftentouren den 13. juli. Video: TV 2 SPORT

En trend at fokusere på mental velvære

Topatleters mentale helbred er blevet et større fokuspunkt for Team Danmark. For hvis det mentale ikke er på plads, virker alt andet heller ikke, forklarer han.

- Den første forudsætning for atleter, indtil de fylder 25 år, er, at de stadig er i deres sport. Vi ser en del atleter, der tidligt i karrieren falder fra eller mister motivationen. I nogle tilfælde er det, fordi de har fået skabt et setup, hvor de ikke trives.

- Det er en trend, at man begynder at have blik for, at trivsel fylder mere, end vi har haft fokus på tidligere, og at det at bo i Danmark slet ikke behøver at være en barriere på samme måde, som vi har tænkt tidligere, siger Kristoffer Henriksen.

Han påpeger, at topatleter tilbringer mange dage i udlandet, og derfor er ro på hjemmefronten afgørende. Ellers kan man ikke koncentrere sig, når man er i udlandet.

24-årige Jonas Vingegaard bor sammen med sin kæreste, Trine, og i september sidste år fik de datteren Frida.

Frida fik meget tv-tid søndag, hvor hun trygt lå i sin fars arme, da han stod på podiets næstøverste trin og blev hyldet i Paris.

Højdetræning kan give bagslag

Ilttelte, højdetræningslejre og bopæl i højere luftlag. Det er alt sammen ting, topatleter kan bruge for at blive klædt på til store udfordringer.

Det skal dog gøres ordentligt og være gennemtænkt. For højdetræning i ilttelte er ikke en garanti for succes.

- Det er ikke højdetræning, det handler om. Har man for meget fokus på den slags forberedelser, kan det være, man bliver træt og mister noget fysisk.

- Når du skal ligge i et telt i plus 14 timer i døgnet, kan du blive sindssyg. Pludselig er der en bagside, en mental effekt, som overgår den lille positive effekt, der kan være af at have tilegnet sig af højdetræning, siger sportsfysiolog Thue Kvorning.

Riis: En fejl, at Vingegaard bor i Danmark

Den tidligere Tour de France-vinder og holdejer Bjarne Riis er dybt imponeret over det, han har set fra Jonas Vingegaard i årets Tour de France.

Det ændrer dog ikke på, at han ser et uforløst potentiale. Han råder derfor Vingegaard til at overveje at bo i udlandet, hvor bjerge kan blive en fast del på træningsruten.

Faktisk mener han, at det er en fejl, at den 24-årige dansker ikke allerede er flyttet.

- Fysiologisk i Danmark har vi ofte en anden statur end dem, der bor syd for alperne. Vi har mere fedt på kroppen, og der skal mere til at kalde os bjergryttere end dem sydpå. Så vi skal træne mere i bjergene end almindelige cykelryttere, siger han.

Han anerkender dog, at det mentale skal være på plads, før et udlandseventyr begynder – præcis som sportspsykolog Kristoffer Henriksen pointerer.

- En del af kunsten i at være topprofessionel atlet er at finde ud af: ”Hvad er det, jeg selv har brug for?” Der er rigtig mange unge atleter, som har brug for at få støtte til det rigtige valg. Men man skal også lære at føle selv, hvad der er vigtigt. Det, der er godt for nogle, behøver ikke at være godt for andre, siger Bjarne Riis.

Hvis det hele kan gå op i en højere enhed, er sportsfysiolog Lars Johansen enig med Bjarne Riis i, at Vingegaard potentielt kan tage endnu et skridt i den rigtige retning ved at flytte tættere på bjergene.

- Fra et fysiologisk synspunkt ville det være det helt rigtige at flytte til udlandet. Hvis han kommer ned og bor i nærheden af nogle bjerge og træner rigtig meget der, så vil mit bud være, at han kan flytte sig yderligere, siger Lars Johansen.

Kan sagtens fungere, mener kollega

Flere af hans kollegaer har allerede taget turen fra Danmark til udlandet.

Det gælder blandt andre Tour de France-rytterne Jakob Fuglsang, Michael Valgren, Søren Kragh Andersen, Mikkel Bjerg, Magnus Cort og Casper Pedersen bor alle syd for Danmark.

En, der stadig bor i Danmark, er Christopher Juul-Jensen. Og derfor kan han godt sætte sig ind i Vingegaards valg.

- Jeg kan godt lide, at han bor i Glyngøre. Jeg bor selv i Danmark. Mange old school, tidligere, pensionerede cykelryttere mener, at man skal bo sydpå og i bjergene. Men er man disciplineret og seriøs nok, kan det sagtens fungere, siger BikeExchange-rytteren, der også gennemførte årets Tour de France.

Familien betyder alt for Vingegaard

Jonas Vingegaard har flere gange understreget, at han nyder at bo i Danmark og Glyngøre sammen med sin familie. Søndag kunne han endelig uddele krammere og kys til kæresten Trine, og her var tydeligt at se, hvor meget de betyder for ham.

- Det var fuldstændig fantastisk. Virkelig skønt at se mine to piger (Frida og Trine, red.) igen. Det har jeg virkelig glædet mig til.

- Jeg kunne slet ikke have gjort det uden dem, de støtter mig bare 100 procent. De betyder bare alt for mig, sagde Jonas Vingegaard til TV 2 SPORT efter 21. etape.

Den 24-årige dansker har kontraktudløb med Jumbo-Visma, når 2022 bliver til 2023.