Tour de France

Roglic kom med vild Vingegaard-forudsigelse – chefen bad ham slappe af

Primoz Roglic var hurtig til at fortælle Vingegaard, at han en dag kan vinde Tour de France. Men det faldt ikke i god jord hos Jumbo-Visma-ledelsen.

Jonas Vingegaard kan vinde Tour de France.

De ord er blevet sagt mange gange efter danskerens utrolige præstation i verdens største cykelløb.

Knap så mange sagde det inden, men det gjorde Primoz Roglic. Det fortæller Merjiin Zeeman, sportsdirektør hos Jumbo-Visma, til TV 2 SPORT.

Holdet var i starten af juni på højdetræningslejr i Sierra Nevada. Det var her, Primoz Roglic kiggede på Vingegaard og sagde de store ord:

- Du kan vinde Touren.

Men så brød Merijn Zeeman ind.

- Nej, nej, nej, Primoz, slap lige af. Læg ikke pres på ham, sagde Merjin Zeeman.

Jumbo-Visma har forsøgt at undgå presset på Vingegaard, fortæller sportsdirektøren, der næsten ikke har ord for danskerens andenplads.

- Selv hvis han blev nummer 10 i Touren, ville vi også være meget glade. Vi kigger langsigtet på det, siger Zeeman.

Sportsdirektøren fortæller, at Jonas Vingegaard tidligere har haft svært ved at håndtere nerverne. Derfor er det noget, de nu arbejder seriøst med.

- Vi har et firma med psykologer, som hjælper os med det. Vi ved også, hvordan vi skal arbejde med ham (Vingegaard, red.). Vi ved nu, hvad der virker med ham, og han lærer. Han har været på holdet i tre år, og han udvikler sig skridt for skridt, siger Zeeman.

Ingen sociale medier eller nyheder

24-årige Vingegaard har aldrig været mere i fokus end ved årets Tour de France.

Da Primoz Roglic måtte udgå tidligt i etapeløbet, blev Vingegaard gjort til kaptajn. Pludselig var danskerens rolle langt større end forventet, og der fulgte et naturligt større pres.

Det har Vingegaard forsøgt at lukke ude, fortalte han i kølvandet på kaptajnudnævnelsen.

- Jeg prøver mest af alt ikke at tænke på det. Jeg læser ikke nyheder af samme årsag, for jeg ved, at danskerne får for mange forventninger til mig. Jeg ved, det er bedre for mig ikke at læse det, sagde Jonas Vingegaard.

På det tidspunkt lå Vingegaard nummer fire i klassementet, og podiepladsen var langt fra givet.

- Når jeg læser, at nogen tænker, jeg kan køre på podiet, eller at jeg kan lave et godt resultat, kan det være, det gør noget ved mig mentalt. Jeg gider ikke tage den chance. Jeg har fra mig selv lært, at det er bedre at lade være og bare fokusere på mit løb og på at gøre det bedste hver dag. Sociale medier og sådan noget holder jeg mig fra, sagde Vingegaard.

Jonas Vingegaard havde fat i den lange ende. Søndag kunne han som den første dansker i 25 år lade sig hylde på podiet i Paris, kun overgået af Tadej Pogacar.