Vuelta a España

9. etape | Puerto-Lumbreras > Alto de Velefique | 22. august

Rytterne får noget af en opgave for sig før hviledagen.

< 8. etape | 10. etape >

  • Type: Bjergetape
  • Længde: 187,8 km

Se Vuelta a España LIVE på TV 2 PLAY​

Favoritter

***** Egan Bernal

**** Primoz Roglic

*** Enric Mas, Miguel Angel Lopez

** Romain Bardet, Adam Yates, Mikkel Landa, Sepp Kuss

* Aleksandr Vlasov, Giulio Ciccone, Jack Haig, Richard Carapaz, David De la Cruz

Det første jeg tænkte, da jeg så etapen

En virkelig hård bjergetape her på falderebet inden første hviledag.

Nøglepunkt

Sidste stigning, Alto de Velefique 13,2 km, er altså et rigtig langt bjerg, og det er her, tingene bliver afgjort.

Ruten

Næsten 4600 højdemeter er der være på dagens etape, og en stor del af dem er på sidste halvdel. Det er altså en rigtig bjergetape, vi har med at gøre her. Starten er ikke voldsomt hård, selvom der er nogle knolde undervejs.

Efter 102 km af etapen tages der hul på førstekategoristigningen Alto Collado Venta Luisa, en stigning med så langt et navn bliver også nødt til at have en vis distance, og det lever den bestemt op til med sine hele 29 km. Den har nogle nedkørsler undervejs, hvilket også gør, at stigningsprocenten kun kommer op på 4,4. Lige over halvvejs er der dog fem ret svære km med en stigningsprocent på lidt under 9 i snit. Lige meget hvad kommer så lang en stigning til at sidde i benene.

Efter en lang nedkørsel skal en ikke så svær tredjekategori passeres, inden det så går løs med finalebjerget. 13,2 km med 6,4% i snit er ét procentpoint lavere end Luz Ardiden, som nogle måske kan huske fra årets Tour de France. Den har dog nogle stejle passager, og efter en lang og hård dag kan vi godt se nogle ryttere gå ned. Omvendt kan en klassementsrytter også have god hjælp af en stærk holdkammerat, som kan begrænse skaden, hvis vedkommende kæmper lidt med at følge med de bedste.

Tilbage i 2009 var der også mål her. Dengang vandt Ryder Hejsedal, og der var 16 mand indenfor minuttet. Forskelle i den dur er nok også det mest realistiske ved den her lejlighed.