OL Tokyo 2020

Dansker ender uden for medaljerne på banen

Det blev til en femteplads for Niklas Larsen ved OL i Omnium.

Niklas Larsen må forlade OL i Tokyo med én medalje fra onsdagens holdforfølgelsesløb i rygsækken.

Det antal kunne han have fordoblet torsdag i banecyklingdisciplinen Omnium, men danskeren endte som nummer fem.

Britiske Matthew Walls vandt guld foran Campbell Stewart fra Australien, mens den forsvarende mester, Elia Viviani, vandt bronze.

Siden Omnium-disciplinen kom på programmet ved OL i 2012, har Danmark været helt med fremme, hvor det er sjovt. I London vandt Lasse Norman Hansen, og fire år senere i Rio de Janeiro blev det til bronze.

Netop Lasse Norman Hansen skal i aktion lørdag, hvor han kører parløb sammen med Michael Mørkøv.

Referat

Af Ritzau

Efter en god start faldt Niklas Larsen mere og mere ud af billedet, som konkurrencen skred frem. Spørgsmålet er, om tre mentalt hårde dage med 4000-meterholdet kom til at koste for dyrt.

I hvert fald så Larsen godt brugt ud mod slutningen af alle fire discipliner. Og da en toppræstation var påkrævet i det afsluttende pointløb, kom han aldrig tæt på at true de bedste.

Det begyndte ellers fornuftigt med femtepladsen i første disciplin, scratch, som er et ti kilometer løb med samlet start på cykelbanen

Her var det Niklas Larsen, der etablerede det udbrud, som endte med at holde til mål. Men knokleriet i front for løbet kostede dog kræfter, og danskeren sluttede sidst af de fem ryttere, der havde taget en omgang på resten af feltet.

VM-bronzevinderen Matthew Walls fra Storbritannien vandt foran verdensmesteren Benjamin Thomas fra Frankrig.

I næste disciplin, tempoløb, handlede det om at vinde omgange og sprinter undervejs, inden det hele kulminerede i den afsluttende spurt efter 40 omgange.

Larsen vandt to sprinter og var med i en lille gruppe af ryttere, der tog en omgang, hvilket blev belønnet med 20 point.

Til sidst opgav han at spurte med på den afsluttende omgang. Hollænderen Jan Willem van Schip vandt disciplinen.

I udskilningsløbet begyndte det dog at gå skævt for danskeren. Larsen længe med ilden bagerst i feltet og lignede på ny en mand, der havde svært ved at finde kræfterne til sidst i disciplinen.

Det medførte, at han blev elimineret som den første af toprytterne og måtte nøjes med en ottendeplads. Den olympiske mester Elia Viviani tog sejren.

Niklas Larsen var 18 point fra bronzepladsen før det afsluttende pointløb. Og det var alt for stor en mundfuld. Danskeren lå længe anonymt i feltet, og først, da det reelt var for sent, lykkedes det ham at vinde en omgang.

Dermed avancerede han til femtepladsen, men der manglede 11 point for at rykke ind i medaljerækken.