Vuelta a España

18. etape | Salas > Altu d’El Gamoniteiru | 2. september

Velkommen inden for til løbets kongeetape. Intet mindre!

< 17. etape | 19. etape >

  • Type: Bjergetape
  • Længde: 162,8 km

Se Vuelta a España LIVE på TV 2 PLAY​

Favoritter

***** Primoz Roglic

**** Enric Mas

*** Miguel Angel Lopez, Jack Haig, Adam Yates, Egan Bernal

** Michael Storer, Romain Bardet, Damiano Caruso

* Rafal Majka, Wout Poels, Sergio Henao

Det første jeg tænkte, da jeg så etapen

Vuelta-arrangørerne er vildt dygtige til at finde nye og ukendte bjerge, hvilket de har gjort til denne etape med Altu d’El Gamoniteiru.

Nøglepunkt

Altu d’El Gamoniteiru, 14,6 km med 9,8 % i snit, er så hård og stejl, at du kan bløde rigtig meget tid her.

Ruten

Efter 44 km starter Puertu de San Llaurienzu, og jeg tog mig selv i at tænke: ”Den ser da ikke så gal ud,” før jeg kom i tanke om, at jeg havde kørt den. For den blegner i forhold til, hvad der venter afslutningsvist i dag, men det er et hårdt og stejlt bjerg.

Det samme er tilfældet med Alto de La Cobbertoria, som er en anelse kortere og en anelse mindre stejl, men alligevel er forholdsvis hård. Nedkørslerne fra begge to er også halvsvære, og der er nogle sving, hvor du føler, du næsten ikke kan nå at bremse ned på de stejle veje.

Efter et dalstykke kommer feltet ind i et, for mig, ukendt terræn, men en andenkategoristigning efterfølges af en kort nedkørsel, inden det går løs med dagens målbjerg, den monstrøse Altu d’El Gamoniteiru, der med 7 km til toppen har en let kilometer og resten af vejen er konstant stejl.

Selvom Alto d’Angliru har nogle passager, der er stejlere, kan man godt drage paralleller mellem de to stigninger. For hvis du kigger på den gennemsnitlige stigningsprocent, er Altu d’El Gamoniteiru 9,8 i snit imod Alto d’Anglirus 9,4%. Angliru er en stigning, der i sidste års Vuelta med danske briller vil blive husket for imponerende kørsel af Jonas Vingegaard for sin kaptajn, Primoz Roglic, men også for en grovsortering i klassementet, hvor en del ryttere indkasserede store tidstab.

Den her etape er løbets kongeetape, og det bliver en etape, hvor du kan tage et meget stort skridt imod den samlede sejr, men omvendt også kan tabe det hele på gulvet.