OL Tokyo 2020

OL-guld til suveræne Mørkøv og Norman

Et perfekt disponeret parløb endte med dansk OL-guld. Det er Danmarks 11. medalje ved legene i Tokyo.

Den danske duo med Michael Mørkøv og Lasse Norman levede op til favoritværdigheden i parløb ved OL.

Efter 200 omgange på cykelbanen i Izu kunne verdensmestrene nemlig køre over målstregen som klare vindere.

Efter en rolig åbning viste danskerne klassen, jo ældre løbet blev. Med 50 omgange tilbage stod det klart, at Mørkøv og Norman ville blive svære at hente.

Briterne gjorde dog et ærligt forsøg og endte på andenpladsen. Frankrig blev nummer tre efter at have kørt et offensivt løb.

Danskerne har fortsat aldrig tabt et parløb på internationalt plan, og årsagen til det blev tydelig lørdag.

Fredag vandt Julie Leth og Amalie Dideriksen sølv i samme disciplin.

Referat

Af Ritzau

Det danske par vandt med 43 point foran Storbritannien og Frankrig, der begge havde tre point færre.

Det er femte gang i karrieren, Lasse Norman Hansen tager metal ved et OL, og fynboen rykker dermed op på en delt førsteplads på listen over danske atleter med flest medaljer i OL-sammenhæng.

Kun roeren Eskild Ebbesen og skytterne Niels Hansen Ditlev Larsen og Lars Jørgen Madsen har præsteret noget tilsvarende.

Danskerne lagde roligt ud, men efter 60 af de i alt 200 omgange skruede den rød-hvide duo for første gang tempoet i vejret, og Norman serverede Mørkøv til første danske spurtsejr.

Den danske lejr havde på forhånd udtryk stor respekt for den britiske duo med Ethan Hayter og Matthew Walls, og briterne viste sig hurtigt som en hård modstander.

De to par lurede konstant på hinanden. Da briterne efter omkring 80 omgange forsøgte et udbrud, reagerede Norman lynhurtigt.

Fransk angreb mislykkedes

Kort efter rykkede Danmark for første gang op på førstepladsen, da Mørkøv hentede tre spurtpoint. På det tidspunkt var Frankrig i gang med et næsten endeløst og i sidste ende mislykket udbrud.

Det lykkedes aldrig franskmændene at vinde en omgang, men den franske duo fik dog en del spurtpoint som belønning for en enorm kraftanstrengelse.

Både Belgien og Storbritannien forsøgte et sidste desperat angreb, men danskerne havde styr på det og blev klappet over målstregen af den danske delegation på tilskuerpladsen.

Levede op til favoritværdigheden

Med sejren levede Mørkøv og Norman og til favoritværdigheden. De er dobbelte verdensmestre og har aldrig tabt et internationalt parløb sammen.

Derfor havde duoen da også udråbt sig selv som guldfavorit i disciplinen, der er på det olympiske program for første gang siden 2008.

Dengang måtte Mørkøv sammen med Alex Rasmussen nøjes med en skuffende sjetteplads, men 13 år senere er den 36-årige københavner en af feltets mest erfarne og snu ryttere.

Og da det hele skulle afgøres på den japanske cykelbane, viste de to danske sig atter som en nærmest uovervindelig kombination.