Landstræner forklarer, hvorfor Vingegaard blev vraget til VM

Anders Lund kalder det et luksusproblem, at flere danske stjerner er blevet fravalgt til Danmarks VM-hold.

Se VM i cykling pĂĄ TV 2 SPORT og TV 2 PLAY

Danmark står midt i en cykelmæssig guldalder, og det kræver svære valg - og ikke mindst fravalg.

Landstræner Anders Lund pegede mandag på de sidste ryttere i Danmarks trup landevejsløbet ved VM den 26. september i Flandern.

- Jeg synes, det har været drønsvært at finde de rigtige ryttere. Det har været et kæmpe luksusproblem, fordi niveauet har været så højt. Alle i bruttotruppen har haft niveauet til at køre og træde ind på holdet, siger landstræneren til TV 2 SPORT.

Flere ryttere har sæsonen igennem sikret Danmark den ene store sejr efter den anden - senest Magnus Cort med tre etapesejre i Vuelta a Espana.

Vingegaard vraget

Men store stjerner kommer ikke med til VM. Søren Kragh Andersen, der vandt to etaper i Tour de France i 2020. Verdens bedste leadoutrytter, Michael Mørkøv. Og ikke mindste Jonas Vingegaard, der i sommer overraskede alt og alle ved at blive nummer to i selveste Tour de France.

- Lige nu er vi bare et sted, hvor verdensklasseryttere bliver hjemme. Der er Jonas Vingegaard Ă©n af dem, men absolut ikke den eneste. Man mĂĄ se pĂĄ kvaliteten af det hold, der er udtaget. De roller, der skal udfyldes, er besat af andre verdensklasseryttere, siger Anders Lund og uddyber:

- Jonas har selvfølgelig brugt en masse kræfter på Touren, som har gjort, at han ikke er fløjet ud på den anden side - helt naturligt. Men det er der altså andre, der har gjort. Når vi er så dygtige som nation, skal man være i top-, top-, topform for at ramme det danske landshold, og det er alle, der er med.

Ruten passer på papiret rigtig godt til klassikerryttere og køres som bekendt i Flandern, hvor Kasper Asgreen tidligere på årets vandt monumentet Flandern Rundt.

- Man kan sagtens finde ruter, der ville passe Vingegaard meget bedre. Det hører med i mine overvejelser, hvilke ruter der passer til hvilke ryttere. Men i første omgang handler det simpelthen om, at niveauet er så højt, at man skal være klar og skarp for at ramme det danske landshold lige nu. Det bliver en konsekvens af det, at vi har flere store navne, der bliver hjemme, siger Lund.

'Surrealistiske' fravalg

Selvom begrebet luksusproblem som udgangspunkt er dejligt at stå med, erkender landstræneren, at det ikke kun har været sjovt at ringe rundt til rytterne.

- Jeg har haft snakke med alle rytterne og prøvet at forklare, hvad der har været min bevæggrund. Men det er da surrealistisk at skulle stå og ringe til verdensklasseryttere og sige, de ikke kan komme med på et otte mand stort landshold, fordi vi står, hvor vi står. Men det er tiden for øjeblikket.

Landevejsløbet køres den 26. september, men allerede på søndag åbner VM med herrernes enkeltstart. Se med fra klokken 14.15 på TV 2 SPORT og TV 2 PLAY.