Cykling

Bjarne Riis mindes et stort menneske: - Han svigtede aldrig

Bjarne Riis sendte Chris Anker Sørensen op i den internationale superliga. Nu mindes han cykelrytteren, holdspilleren og mennesket.

Siden han lørdag modtog nyheden om Chris Anker Sørensens død, har tankerne myldret rundt i Bjarne Riis hoved.

Det siger han til TV 2 fra Lugano i Schweiz.

- Det er uvirkeligt. Det er det, vi ikke vil have, der sker. Jeg er så trist. Chris har betydet utroligt meget for mig. Den teamplayer og det menneske, han var, er så betydningsfuldt. Det kan ikke beskrives, siger Bjarne Riis.

Bjarne Riis var chef for cykelholdet Team Saxo Bank-Tinkoff Bank, hvor Chris Anker Sørensen i 2007 startede sin karriere som professionel cykelrytter i de internationale rækker.

Efter sin professionelle cykelkarriere blev Chris Anker Sørensen cykelsportskommentator for TV 2, hvor han blandt andet blev kendt for sit varme humør, sine kække kommentarer og sin store viden om sporten.

- Ikke noget stort talent

Når Bjarne Riis tænker tilbage på Chris Anker Sørensen, er det særligt personligheden, han husker.

- Chris havde ikke noget stort talent. Han var ikke nogen stor cykelrytter, men han var et stort menneske. Et menneske, der havde en enorm forståelse for andre, siger Bjarne Riis.

Han beskriver Chris Anker Sørensen som et ukompliceret menneske, der med sin ligefremhed spadserede lige ind i sjælen på alle på hans vej.

- Vi kendte ham som cykelrytter på et stort internationalt cykelhold. Men senere også da han trådte ind i stuerne og ind i hjerterne som den naturlige Chris Anker, vi alle sammen kender, siger han.

Danskeren, der kunne køre opad

Det seneste døgn er der strømmet kondolencer og mindeord fra hele verden. Og udover det elskværdige jyske lune bliver også hans grundighed og arbejdsmoral fremhævet.

Det er ligeledes arbejdsmoralen, Bjarne Riis husker, når han bliver adspurgt om, hvorfor han selv valgte at give en ung Chris Anker chancen i de professionelle rækker.

- Det var arbejdshesten Chris. Danskere, der kunne køre opad, var der ikke mange af. Det var naturligt, at jeg skulle have ham ind på mit hold. Det er minderne, jeg husker nu. Alt andet er ligegyldigt, siger han.

Fra den allerførste tid med Chris Anker Sørensen som en del af holdet husker Bjarne Riis en gang, hvor han hentede Chris Anker Sørensen i en bil Luxembourg, hvorefter de to skulle videre til et cykelløb.

- Han var en ung purk, der lige var ved at træde ind i de professionelles rækker. Han var nervøs og usikker. Vi havde syv-otte timer sammen i bilen, det var ren coaching hele vejen, og jeg prøvede at give ham selvtillid, siger han.

To fingre i forhjulet

Men usikkerheden forsvandt, og med tiden blev Chris Anker Sørensen husket for sin stærke karakter - særligt som holdspiller.

Bjarne Riis husker særligt en kaotisk episode ved Tour de France i 2012.

- Holdet var blevet splittet, men han trådte i karakter. Han fik to fingre i forhjulet og blødte over det hele, men knægten fortsatte. Og han endte med at stå på podiet i Paris som den mest imponerende rytter i hele feltet, siger han.

Loyaliteten var der aldrig tvivl om hos Chris Anker Sørensen, der måtte slutte sit liv som 37-årig.

- Han svigtede aldrig. Han var der altid for holdet, siger en berørt Bjarne Riis.