Cykling

- Jeg var nærmest død, siger Jan Ullrich

For første gang taler Jan Ullrich i detaljer om betydningen af Lance Armstrongs besøg for tre år siden. Og det er uden filter.

I 00’erne kæmpede Lance Armstrong og Jan Ullrich om Tour de France-tronen sommer efter sommer, og kendetegnene for duellen var en enorm indbyrdes respekt mellem amerikaneren og tyskeren.

En respekt, der udviklede sig til et venskab uden for landevejene, som har været med til at redde Jan Ullrich ud af sit livs største krise.

For første gang fortæller den tyske Tour de France-vinder fra 1997 om et besøg fra Lance Armstrong i 2018, der var med til at hjælpe Ullrich tilbage til livet.

- Du besøgte mig, da jeg for tre år siden havde store problemer. Jeg var så glad for, at du kom. Jeg havde det som Marco Pantani; nærmest død, siger tyskeren i Lance Armstrongs podcast 'The Move'.

Marco Pantani var en gudsbenådet cykelrytter, der døde i 2004 efter en overdosis.

I 2018 skrev Ullrich i et brev udgivet af tyske Bild, at han havde gennemgået et behandlingsforløb i Miami, og han nu var klar over, at han var syg. Det kom i kølvandet på flere skandaler med anholdelser til følge efter angreb på en prostitueret, indbrud hos sin nabo og truende adfærd.

Armstrong reagerede og besøgte Ullrich

Skandalerne og brevet fik Lance Armstrong til at reagere.

Han var opsat på at besøge sin tyske ven, og det gjorde han. Det initiativ viste sig at være en god ide.

- Efter det (besøget, red.) fik jeg det bedre. Jeg har gode venner, inklusive dig, og de bragte mig tilbage til livet. Nu er jeg meget glad, siger Ullrich til Lance Armstrong.

Den 47-årige tysker har ikke drukket alkohol eller taget stoffer i tre år, han har fundet cyklen frem fra garagen og lever sundt takket være god mad fra sin kæreste.

- Klart et af højdepunkterne i år, siger Armstrong

Lance Armstrong er lykkelig over udfaldet af den kritiske situation.

- Vi kom gennem en vild og vanvittig tid, og vi agerede alle forskelligt. Men vi er her, og vi fik denne mand tilbage fit og rask. Det her er klart et af højdepunkterne i mit år, siger den 50-årige amerikaner.

Tidligere har Lance Armstrong gjort klart, hvor meget Ullrich betyder for ham. Det gjorde han i forbindelse med dokumentaren 'Lance':

- Jeg elsker ham, lyder det fra en rørt Lance Armstrong i sidste del af dokumentaren.

- Han var den vigtigste person i mit liv. Der var ingen andre ryttere, der skræmte mig eller motiverede mig. Men han fik mig tidligt ud af sengen.

Både Armstrong og Ullrich har været involveret i dopingskandaler, og begge har indrømmet at have benyttet sig af doping i deres aktive karriere.