Cykling

Nye tiltag har genfødt Valgren

Michael Valgren har tilkoblet en sportspsykolog og mentalcoach, hvilket har været stærkt medvirkende til de store resultater i 2021.

Michael Valgren bragede igennem på den internationale scene, da han tilbage i 2018 vandt både Omloop Het Nieuwsblad og Amstel Gold Race kort efter hinanden.

En dengang 26-årig Valgren fik Danmark til at juble, og forventninger blev naturligvis skyhøje.

Sejrene udeblev de efterfølgende sæsoner, og der blev sat mange spørgsmålstegn ved den blonde dansker. Årene hos Dimension Data/NTT, der nu går under navnet Qhubeka NextHash, var uden nævneværdige resultater, men nu er formen og selvtilliden i den grad tilbage hos Valgren efter skiftet til EF Education.

- Det er dejligt at vinde igen. Jeg synes, at jeg har været godt kørende hele året. Selvom jeg ikke har vundet, har jeg siddet med, hvor det var sjovt, og følt, at jeg kunne vinde cykelløb. Jeg har været med, og det var jeg slet ikke sidste år, siger han til TV 2 SPORT.

Valgren har tanket utrolig meget selvtillid de seneste uger, hvor det er blevet til sejre i de italienske endagsklassikere Giro della Toscana og Coppa Sabatini samt en imponerende VM-bronzemedalje.

Succes, der er skabt på baggrund af personlige hverdagsforandringer.

- Jeg har lavet nogle tiltag i år med en sportspsykolog og mentalcoach, som virkelig har hjulpet meget. Og så er der kommet lidt mere ro på bagsmækken med familien hjemmefra. Det var hårdt sidste år med en lille dreng, der var født for tidligt og alle mulige komplikationer. Det kunne jeg også mærke.

- Nu er der styr på det, og det kan jeg også mærke på cyklen. Folk omkring mig er glade, og det betyder også noget, siger Valgren.

Snakker sammen hver uge

Valgren fortalte for nyligt, at han også har brugt sin mentalcoach meget i forbindelse med tragedien, hvor Chris Anker Sørensen mistede livet.

At tale med mentale eksperter har altså både hjulpet Valgren til at vinde på cyklen igen, mens det også har hjulpet ham med at bearbejde en utrolig svær tragedie.

- Jeg snakker med min psykolog hver uge. Han giver mig en god portion ro og spørger om de rigtige ting, tror jeg, i forhold til de svar, jeg kommer med. Vi er gode til at få snakket. Det er i hvert fald en af de helt store ting.

Valgren fortæller også, at han i en lang periode tvivlede på, om han overhovedet ville vinde et cykelløb igen. Heldigvis, som han selv siger, har der været folk omkring ham, der aldrig stoppede med at tro på hans evner på en cykel.

Har fundet lykken hos sit nye hold

Et andet element, der har haft en stor betydning for Valgren, er noget så banalt som et holdskifte.

Efter skiftet til EF Education har 29-årige Valgren oplevet en helt anden tilgang til arbejdet.

- Jeg har endelig fundet lykken her på EF. Det er skidesjovt. Vi er superseriøse, men på en god måde. Vi dvæler ikke ved det, hvis det går dårligt. Så er der en ny dag i morgen. For der er flest dårlige dage.

- Vi har det bare godt, og det er vigtigt, at man ikke bliver ved med at køre det der negativitet, som vi gjorde en del på Dimension. Vi fokuserede altid på det negative, og det var godt at komme væk fra.

"Det bliver sindssygt"

Den gode form er nu blevet belønnet med en udtagelse til brostensklassikeren Paris-Roubaix. For første gang i karrieren.

Og det tyder på, atder venter Valgren noget af en opgave. Vejrudsigterne peger på en masse regn i området, og hvis de 21 pavéer er våde, bliver det som at opleve Bambi på glatis, når feltet passerer de mange brostensstykker.

- Jeg tror, at det er vigtigst ikke at have nogen hjerneceller, for det bliver bare loco. Det bliver sindssygt. En krig fra kilometer nul til vi er på Velodromen, hvis du når så langt. Jeg har en kæmpe respekt. En vis frygt, men mere respekt. Jeg håber, at VM-formen stadig er der, og at jeg kan komme til at køre et godt cykelløb. Jeg har ikke de vilde forventninger inden løbet. Jeg vil bare gerne køre godt og se, hvor langt det kan række. Jeg er meget, meget grøn på det her.

- Der er kæmpe forskel på Flandern-brosten og Roubaix-brosten. De her er kastet ned. Der er mere teknik i det, og du skal holde hovedet koldt og ikke gå i panik, men samtidig have teknik, fordi der også er sving på brostenene.

Succeskriteriet er i første omgang derfor på at gennemføre løbet.

- Jeg vil gerne ind på Velodromen. Folk siger, at det er en fed fornemmelse. Også bare at gennemføre Roubaix, fordi det er så hårdt et mandfolkecykelløb. Men jeg går selvfølgelig efter et resultat. Jeg vil gerne se, om jeg kan køre en topti hjem. Det vil være en godkendt første omgang Roubaix for mig.

Du kan følge hele søndagens Paris-Roubaix på TV 2 med optakt fra klokken 10.10.