Rusland invaderer Ukraine

Cykelhold fra Rusland og Hviderusland udelukkes

UCI har med øjeblikkelig virkning udelukket cykelhold fra Rusland og Hviderusland. Ryttere på andre hold må køre videre.

Også i cykelsporten foragter man Ruslands invasion af Ukraine samt Hvideruslands støtte til russerne.

Derfor er alle cykelhold fra Rusland og Hviderusland med øjeblikkelig virkning udelukket fra at deltage i UCI-løb. Det oplyser den internationale cykleunion UCI på sin hjemmeside.

De pågældende hold har mistet deres status som UCI-hold, og unionen vil ikke længere behandle ansøgninger fra hold, der kommer fra de to nationer.

Desuden er alle UCI-løb i Rusland og Hviderusland aflyst.

Forbundet skriver også, at russiske og hviderussiske ryttere på andre hold får lov til at køre videre. Alle flag, navne og andre symboler, der kan forbindes med Rusland og Hviderusland bliver dog forbudt. Derfor er mesterskabstrøjerne fra de to nationer eksempelvis bandlyst.

​- UCI, der stadig er en politisk neutral organisation, beklager, at beslutningen kan påvirke russiske og hviderussiske atleter. Men det er nødvendigt at stå fast på forsvaret af de olympiske værdier, skriver UCI.

Disse hold har mistet deres UCI-status

  • UCI ProTeam Gazprom – RusVelo (RUS)

  • UCI Continental Team Vozrozhdenie (RUS)

  • UCI Track Team Marathon – Tula Cycling Team (RUS)

  • UCI Continental Team CCN Factory Racing (BLR)

  • UCI Continental Team Minsk Cycling Club (BLR)

  • UCI Women’s Continental Team Minsk Cycling Club (BLR)

Licensindehavere med flere nationaliteter får mulighed for at skifte, oplyser UCI. Samtidig opfordrer unionen både arrangører, ryttere og tilskuere til at respektere de ryttere fra Rusland og Hviderusland, der har lov til at deltage.

- Beslutningen om ikke at indføre et generelt forbud mod russiske og hviderussiske atleter er baseret på at opnå en balance mellem alle interesser. Det er især et spørgsmål om at tage hensyn til de pågældende rytteres og holds kontraktmæssige rettigheder og ikke at straffe hold, der ikke er russiske eller hviderussiske, skriver UCI.

UCI skriver desuden på sin hjemmeside, at unionen har tilbudt ukrainske atleter at bosætte sig på træningscenteret UCI World Cycling Centre i schweiziske Aigle.