Rusland invaderer Ukraine

Ny fond støtter ukrainske cykelryttere

På weekendens topmøde i Odense har den europæiske cykleunion UEC besluttet at oprette en fond, der skal hjælpe ukrainske cykelryttere.

Cykelsporten skifter gear med nyt tiltag for at hjælpe Ukraine.

Efter UCI’s udelukkelse af alle russiske og hviderussiske hold har den europæiske union UEC oprettet en fond, hvor ukrainske ryttere kan søge støtte efter Ruslands invasion af landet.

Det er besluttet på weekendens møde i Odense, skriver UEC på sin hjemmeside. Og UEC har allerede afsat 100.000 euro - knap 750.000 kroner til en indsamling, alle kan bidrage til.

- Målet for indsamlingen er at støtte og yde hjælp til den ukrainske cykleunion og til de unge talenter, der gennemlever denne forfærdelige situation, skriver UEC.

Den europæiske cykleunion håber, at uddelingen af penge begynder øjeblikkeligt.

Ud over den økonomiske støtte til ukrainsk cykling har flere nationale forbund allerede tilbudt at hjælpe ukrainere i nød. Lige nu er der ukrainske cykelryttere i Tyrkiet, Polen, Schweiz og Italien, har UEC-vicepræsident Henrik Jess Jensen fortalt til TV 2 SPORT.

Andre er stadig i Ukraine, hvor Alexander Kulyk, der var træner i forbundet, har mistet livet under et russisk angreb.

Håber på hårdere sanktioner

Henrik Jess Jensen er både vicepræsident i UEC og formand for Danmarks Cykle Union, og han håber ligesom Storbritannien, at der kommer flere sanktioner mod Rusland og Hviderusland, der har støttet invasionen af Ukraine.

Men lige nu afventer cykelverdenen de politiske beslutninger, der skal komme før eventuelle ændringer i sportens verden.

- Vores regering og ministre arbejder også på det her område, og den retning følger vi i idrættens verden. Vi synes, sanktionerne skal være hårdere. Men vi skal selvfølgelig overholde spillereglerne, og hvis de bliver ændret, kan vi handle yderligere, sagde Henrik Jess Jensen inden mødet i Odense.

Som reglerne er lige nu, er russiske og hviderussiske hold udelukket. Både almindelige hold og landshold. Derudover er løb i de to lande aflyst.

Ryttere fra Rusland og Hviderusland må dog køre videre på andre hold - men under neutralt flag. Det gør Aleksandr Vlasov eksempelvis i Paris-Nice, der begynder søndag. Løbet vises på TV 2 og TV 2 PLAY - se sendeplanen her.