Cykling

Russisk profil bakker op om udelukkelse

Russiske Aleksandr Vlasov mener, at det er den rette beslutning, at UCI har udelukket russiske og hviderussiske hold fra konkurrencer.

Se Paris-Nice TV 2 og TV 2 PLAY.

Som regerende vicevinder af Paris-Nice havde Aleksandr Vlasov nok ventet en del interviewspørgsmål inden starten på årets udgave af det franske forårsløb.

Det fik han så også søndag middag, men som en af feltets få russere blev han - selvfølgelig - spurgt meget ind til Ruslands invasion af Ukraine. Blandt andet om UCIs beslutning om at udelukke russiske og hviderussiske hold fra konkurrencer.

- I den her situation synes jeg, at det er det rette at gøre. Det var et chok for alle, og det er en svær tid for alle. Men jeg håber, at alt bliver godt igen, siger Vlasov til blandt andre TV 2 SPORT, inden han ruller frem til startstregen.

Forinden blev den 25-årige Bora-Hansgrohe-rytter forholdt, om han kan koncentrere sig om cykling, mens hans hjemland er i krig:

- Det er selvfølgelig en svær tid, men jeg prøver at lade være med at tænke på det. Jeg prøver at undgå at sidde med min telefon hele tiden, fordi der sker noget nyt hvert minut, og jeg skal holde fokus på løbet.

Du er her også for at køre efter et stort resultat. Har den her situation påvirket dig i din træning eller forberedelse?

- Jeg prøver at gøre mit arbejde som altid. Og ja, det er alt, lød det kortfattet fra Vlasov, som for nu ikke havde fået kommentarer fra kollegaer om krigen i Ukraine.

Landsmand skiftede nationalitet

Aleksandr Vlasov er i denne sæson skiftet til Bora-Hansgrohe efter to sæsoner hos kazakhiske Astana. Forinden kørte han på Ruslands bedste hold, Gazprom-RusVelo, som altså nu er blevet udelukket af UCI.

Disse hold har mistet deres UCI-status

  • UCI ProTeam Gazprom – RusVelo (RUS)
  • UCI Continental Team Vozrozhdenie (RUS)
  • UCI Track Team Marathon – Tula Cycling Team (RUS)
  • UCI Continental Team CCN Factory Racing (BLR)
  • UCI Continental Team Minsk Cycling Club (BLR)
  • UCI Women’s Continental Team Minsk Cycling Club (BLR)

Russiske og hviderussiske ryttere, der kører på andre hold end fra deres hjemland kan stadig stille op til UCI-løb. De må dog ikke stå som ryttere fra Rusland eller Hviderusland og ej heller bære mesterskabstrøjer for de to lande.

Mens Vlasov bakker op om UCIs beslutning, så har Pavel Sivakov taget endnu større afstand fra Ruslands invasion af Ukraine.

INEOS-rytteren havde indtil for nyligt udelukkende russisk statsborgerskab, men den seneste tids udvikling har fået Sivakov til foretage et nationalitetsskifte, så han nu skal omtales som franskmand.

- Jeg har ønsket at være fransk statsborger i et stykke tid og havde sendt en ansøgning til UCI, men grundet det, der sker i Ukraine i øjeblikket, ønskede jeg at fremskynde processen, siger Pavel Sivakov og forklarer, hvorfor det blev Frankrig.

- Jeg blev født i Italien og flyttede til Frankrig som etårig. Det var i Frankrig, at jeg blev uddannet og forelskede mig i at køre på cykel. Det føles som mit hjem.

Modsat Vlasov skal Sivakov ikke køre Paris-Nice, der køres fra søndag og otte dage frem. Til gengæld er der flere danskere på startlisten.

De danske cykelryttere Søren Kragh, Mads Pedersen og Michael Mørkøv taler om situationen i Ukraine og udelukkelsen af russiske hold. Video: TV 2 SPORT