Stjerne har "ødelagt cykelsporten" - men det er helt efter bogen

UCI bekræftede søndag, at det var i fuld overensstemmelse med reglerne, at Matej Mohoric gjorde brug af en såkaldt dropper post.

- Jeg har ødelagt cykelsporten før. Nu har jeg ødelagt den igen.

Sådan sagde slovenske Matej Mohoric til Cyclingnews, efter han lørdag i overlegen stil distancerede feltets øvrige ryttere på en nedkørsel og vandt det italienske monument Milano-Sanremo.

Hvis de skulle følge efter mig på nedkørslen, var det på eget ansvar

Matej Mohoric

Men hvad var det, Bahrain-Merida-rytteren gjorde, siden han decideret har ødelagt cykelsporten?

Matej Mohoric gjorde brug af en såkaldt dropper post. Det er en avanceret sadelpind, der ved hjælp af en fjernbetjening på styret gør det muligt at hæve og sænke sadlen, mens man kører.

Og det kan være en stor hjælp at have sadlen sænket, når det går nedad, og cyklen hurtigt skal flyttes fra side til side, ligesom det også hjælper med at fylde en smule mindre mod vinden. En højere saddel er at foretrække, når det eksempelvis går lige ud.

Godkendt til brug af UCI

En dropper post bliver hovedsageligt brugt i mountainbikesporten, så derfor var det ganske opsigtsvækkende, da Matej Mohoric lørdag gjorde brug af udstyret på landevejen.

Flere har siden lørdagens Milano-Sanremo spekuleret i, om det er i strid med reglerne at bruge en dropper post i landevejscykling, men de spekulationer er søndag lagt ned af Den Internationale Cykelunion (UCI).

- UCI's udstyrskommission godkendte brugen af dropper posts i konkurrencer i landevejscykling i 2014, skriver UCI i et statement.

Advarede sine rivaler

Mohorics angreb blev sat ind på nedkørslen fra Poggio-stigningen med få kilometer til mål, og selvom sloveneren normalt er god til at køre nedad, var det alligevel et ekstraordinært stort hul, han fik i løbet af ganske kort tid.

Til Cyclingnews fortalte den 27-årige slovener, at han inden løbet havde forsøgt at advare sine rivaler.

- Jeg viste det til de favoritter, jeg kender. De spurgte, hvad jeg skulle med en dropper post, og de grinede. Men jeg advarede dem og sagde, at hvis de skulle følge efter mig på nedkørslen, var det på eget ansvar, sagde Mohoric.

Tadej Pogacar, der var udset til at køre med om sejren, bekræfter ifølge CyclismActu, at Mohoric inden løbet viste sin dropper post frem.

- Jeg ved, han er vanvittig, når det går nedad, og jeg noterede mig også, at han har havde en dropper post. Da han kørte forbi mig på nedkørslen, så jeg, at han allerede var i gang med at tage store chancer, så jeg valgte ikke at følge ham, siger Pogacar.

Matej Mohoric vandt foran franske Anthony Turgis og Mathieu van der Poel. Tadej Pogacar blev nummer fem, mens Mads Pedersen blev nummer seks som bedste dansker.