Tour de France

Danmark kan blive model for fremtidens fjerne Tour-starter

Bliver Tour-starten i Danmark en succes, er der lagt op til flere Grand Departs langt fra Frankrig.

Det er ikke unormalt, at Tour de France starter i udlandet. Det er til gengæld højst usædvanligt, at det berømte cykelløb bliver skudt i gang så langt fra Frankrig som i år, når løbet åbner med tre etaper i Danmark.

Derfor bliver starten i Danmark en slags prøveklud for Tour de France-ledelsen. Bliver forsøget en succes, er det let at forestille sig, at løbet kan brede sig endnu mere ud i årene, der kommer.

- Det her er selvfølgelig et eksperiment i forhold til fremtiden, siger løbsdirektør Christian Prudhomme.

- Vi har tilbud fra mange lande, og efter denne Grand Depart vil vi se på, hvad vi kan gøre næste gang. Det her er jo ikke bare i udlandet, det er langt fra Frankrig, siger han.

Løbsdirektøren var onsdag i Danmark for at markere, at der er præcis 100 dage til 1. juli, hvor løbet åbner med en enkeltstart i Københavns gader.

Danmark bliver det tiende land uden for Frankrig, der lægger asfalt til en Tour de France-start. At indlede i et af nabolandene er sjældent et problem, fordi ruten naturligt kan føres ind i Frankrig.

Nordligste Grand Depart nogensinde

I år slutter den sidste etape i Danmark i Sønderborg, og herfra er der 900 kilometer til starten på næste etape i Dunkerque i det nordlige Frankrig,

Tidligere har det været anset for en logistisk umulighed. Men efter at en regelændring har åbnet for en ekstra hviledag i løbet, er vejen banet for lande som Danmark.

- Da jeg kom ind i Tour-ledelsen i 2004, troede jeg ikke på, at det ville være muligt, siger Christian Prudhomme.

Ida Bigum, der er dansk Grand Départ-chef, føler, at Danmark er yderst velforberedt til Tour-starten. Og så glæder hun sig over den nuværende folkestemning. Video: Oliver Orup Kristensen

- Vi tænkte, at det var for langt væk. Det bliver den nordligste Grand Depart nogensinde, og det er stadig langt væk, men det er ikke længere for langt, fastslår han.

Med til at overbevise Prudhomme var, at Herning blev startby for Giro d'Italia i 2012, ligesom Danmark året før var vært for VM i cykling.

Her var Tour de France-direktøren selv blandt tilskuerne. Derefter spirede tanken om en mere intens flirt med det cykelgale land langt nordpå.

- Jeg så Mark Cavendish vinde VM og så Arnaud Demare vinde U23-løbet. Jeg var så imponeret over, hvor mange folk der cyklede på gaden.

- Før det kendte jeg ikke til den lidenskab for cykling og Tour de France, der findes i Danmark, siger Christian Prudhomme.

Der er cykler allevegne

De danske arrangører havde da også sat alle sejl til, da løbsdirektøren blev budt velkommen til onsdagens arrangement.

Prudhomme blev fragtet op i et af tårnene på Storebæltsbroen, besøgte skoler og åbnede en ny supercykelsti, inden det hele sluttede med afsløringen af et nedtællingsur og reception på rådhuset i København.

- Her er cykler allervegne - flere cykler end indbyggere. Vi vil gerne styrke båndene mellem de store cykelryttere og den daglige brug af cykler.

- Touren er ikke bare en sportskonkurrence - det handler også om, hvordan man lever sit daglige liv. Danskerne er gode eksempler. Mottoet "den bedste cykelby i verden møder det største cykelløb i verden" er meget vigtigt for os, siger Christian Prudhomme.

Danmark bliver vært for tre etaper. Efter enkeltstarten i København venter knap 200 kilometer fra Roskilde til Nyborg, inden løbets danske del slutter med 182 kilometer mellem Vejle og Sønderborg.