Cykling

Stor mystik efter "genialt" kup

23-årige Jonas Hvideberg fra Norge overtog førertrøjen efter 2. etape af Catalonien Rundt, fordi han havde hentet bonussekunder ude på etapen.

Der udspillede sig meget mystiske scener på bagkant af tirsdagens etape i Catalonien Rundt.

Her havde norske Jonas Hvideberg snydt stjernen Michael Matthews for førertrøjen på 2. etape.

Ja, faktisk havde han gjort sig indehaver af samtlige fire trøjer. Det var bare, som om folkene i målområdet ikke var klar over, at den unge nordmand var ny mand i førertrøjen.

Jeg er altså ikke sikker på, at intervieweren ved, at Michael Matthews har tabt førertrøjen

Rolf Sørensen, TV 2 SPORTs cykelekspert

DSM-rytteren kom i mål med den forreste gruppe, og fordi han havde taget fem bonussekunder på etapen, var han akkurat ét sekund foran Michael Matthews i klassementet.

Og det kom også bag på cykelekspert Rolf Sørensen i kommentatorboksen, da billederne rullede over skærmen på TV 2 SPORT.

- Og vi sagde, der ikke var et trøjeskifte. Hvideberg har taget bonussekunder. Det er godt nok et kup, han har lavet i dag. Jeg havde ikke tænkt over, at han havde taget bonussekunder.

- Men det er jo, fordi han er så exceptionel, at han sidder med hjem i går (mandag, red.) uden at tabe sekunder efter at have siddet i udbrud hele dagen. Og så tager han bonussekunder igen i dag (tirsdag, red.).

Hvideberg skulle altså derfor bare håbe på, at Michael Matthews på tirsdagens etape ikke blev nummer et, to eller tre, som havde kastet bonussekunder af sig.

"Ved han, at han har mistet førertrøjen?"

Det gjorde Matthews ikke, da holdet kørte for Kaden Groves, som vandt etapen.

Efter etapen blev Michael Matthews dog siddende i målzonen, og det fik Rolf Sørensen til at spærre øjnene op.

- Tror du, han ved, han har mistet den (førertrøjen, red.), lød spørgsmålet til makkeren i kommentatorboksen, Rasmus Staghøj.

Og det gjorde Matthews tilsyneladende ikke. Men det var han ikke alene om.

Man må bare sige, at det er genialt lavet

Rolf Sørensen om Hvidebergs kup

For løsarrangørerne tog også Michael Matthews til side for at gennemføre det obligatoriske interview med løbets førerende rytter.

Og hør så bare her:

Michael, det er din første dag, hvor du forsvarer førertrøjen. Hvordan har du det?

- Det var en ret stressende dag. Vi havde kontrollen i fronten af feltet, men alle ville gerne kæmpe i dag (tirsdag, red.). Det var mere udfordrende, end vi havde forventet.

- Det er specielt at være en del af Kadens første sejr. Vi gjorde det i dag (tirsdag, red.), og hvad kan man mere ønske sig, end at jeg vandt i går (mandag, red.) og var i stand til at køre et leadout i førertrøjen i dag.

Som interviewet skred frem, undrede Rolf Sørensen sig i endnu højere grad.

- Jeg er altså ikke sikker på, at intervieweren ved, at Michael Matthews har tabt førertrøjen….

Men det havde han! Altså mistet trøjen. Og det var mere end fortjent, at Hvideberg kuppede sig til at føre Catalonien Rundt.

- Man må bare sige, at det er genialt lavet. Især, fordi det var så bevidst. En ting er at tænke det, en anden ting er at gøre det. Det må jeg bare tage hatten af for, siger Rolf Sørensen.

Et nøje planlagt kup

I DSM-lejren vidste man dog godt, hvad klokken var slået.

Projektet om at overtage førertrøjen og indhente de fire sekunder på Matthews var nøje planlagt.

Det fortæller sportsdirektøren for DSM, Luke Roberts, til TV 2 Norge.

- Det er et fedt resultat for holdet og for Jonas. Vi vidste, at hvis han kunne tage bonussekunder i dag (tirsdag, red.), var der en mulighed for, at han kunne overtage førertrøjen. Så derfor gik han med i tremandsudbruddet med drømmen om etapesejren, men velvidende om de mulige bonussekunder.

- Det lykkedes i sidste ende, så det er et godt resultat for holdet. Vi kan være glade for måden, vi har grebet løben an på indtil videre, siger Roberts.

Hovedpersonen selv var da også en lykkelig herre, efter han havde været på podiet for at iklæde sig alle fire trøjer: førertrøjen, pointtrøjen, bjergtrøjen og ungdomstrøjen.

- Det er fantastisk. Jeg var usikker på, om det ville virke, men det var bare med at jagte det.

- Det var en hård og lang dag. Jeg var lidt bange, da feltet fangede udbruddet til sidst, men holdet passede godt på mig. Jeg kan ikke gøre mere end en dag som i dag, så jeg er meget glad, siger han til TV 2 Norge.

Jonas Hvideberg og resten af feltet skal ud på 3. etape af Catalonien Rundt onsdag.

Se etapen på TV 2 SPORT fra klokken 15.15.