Hvem er Jonas Vingegaard?

Danskeren slog i 2021 sit navn endegyldigt fast i det internationale cykelmiljø. I 2022 vandt han sin første Tour-etape, men hvem er han egentlig?

I løbet af juli 2021 tog Jonas Vingegaards liv en markant drejning.

På få uger gik han fra at være et lovende talent, der netop var gået i gang med karrierens første deltagelse i Tour de France, til at blive allemandseje i Danmark. Et navn, som hele cykelverdenen snakkede om, til at stå på podiet i Paris. På det næstøverste trin.

En sensationel præstation, der blev lagt mærke til verden over.

Og tager man et kig på personen Jonas Vingegaard, finder man hurtigt ud af, at hans evner på cyklen ikke er det eneste bemærkelsesværdige, der klæber sig til den rolige vestjyde.

For den 25-årige danskers vej til toppen af den internationale cykelscene har ikke været lige ud ad landevejen. For eksempel var det nok de færreste, der havde forventet, at han i en periode havde fisk i hænderne på daglig basis, når han ikke befandt sig på cyklen.

10 hurtige om Jonas Vingegaard

Hvor gammel er Jonas Vingegaard?

Jonas Vingegaard kom til verden 10. december 1996. 

Hvor bor Jonas Vingegaard?

I modsætning til mange andre danske bjergryttere har Jonas Vingegaard valgt at blive boende inden for landets grænser - nærmere bestemt Glyngøre i Vestjylland. 

Danskeren har flere gange udtalt, at tryghed og familien betyder så meget for ham, at han ikke har lyst til at bo tættere på gunstige træningsforhold i Sydeuropa. 

Jonas Vingegaard er vokset op i Hillerslev, der ligger cirka 40 kilometer fra Glyngøre. 

Hvor høj er Jonas Vingegaard?

Ifølge Jumbo-Vismas hjemmeside måler Jonas Vingegaard 175 centimeter i højden. Det er nogenlunde samme højde som sidste års Tour-vinder, Tadej Pogacar, og hans medkaptajn på Jumbo-Visma, Primoz Roglic. 

Ifølge Pro Cycling Stats vejer den danske bjergrytter 60 kilo, men det kan jo ændre sig fra dag til dag. 

Hvem er Jonas Vingegaards kæreste?

Jonas Vingegaards kæreste er Trine Marie Hansen. De mødte hinanden i forbindelse med deres fælles fortid på det danske cykelhold coloQuick, hvor Jonas Vingegaard i perioden 2016-2018 var en ung, håbefuld cykelrytter, mens Trine Marie Hansen var marketingchef.

Er Rosa fra Bagedysten svigermor til Jonas Vingegaard?

Ja, det er hun. Rosa Kildahl, der i 2017 blev landskendt efter deltagelsen i DR-programmet "Den Store Bagedyst", er mor til Jonas Vingegaards kæreste Trine Marie Hansen. 

Rosa Kildahl har flere gange vist sin store støtte til Jonas Vingegaard. Under Tour de France var den kyndige kagedekoratør til stede ved flere etaper, hvor hun kunne se sin svigersøn imponere stort på de franske landeveje. 

Har Jonas Vingegaard et barn?

Jonas Vingegaard og Trine Marie Hansen blev i september 2020 forældre til datteren Frida. 

Har Jonas Vingegaard et kælenavn?

Jonas Vingegaard har endnu ikke fået et kælenavn, der bliver brugt i den brede befolkning, som tilfældet for eksempel var med Bjarne Riis, der blev kaldt "Ørnen fra Herning" eller Chris Anker Sørensens "Oksen fra Hammel". 

TV 2 SPORT spurgte under Tour de France i 2021 sine læsere om, hvad et eventuelt kælenavn til Jonas Vingegaard skulle være. Flertallet - hele 37 procent - svarede: Jonas Vingegaard. 

Hvilke præstationer er Jonas Vingegaards største?

Andenpladsen i Tour de France i 2021 er med afstand Jonas Vingegaards største bedrift som professionel cykelrytter, men måske overgår han den bedrift allerede i år? Vingegaard vandt 11. etape af Tour de France - hans første etapesejr i verdens største cykelløb - og overtog samtidig løbets gule førertrøje.

Tidligere i år blev Jonas Vingegaard samlet nummer to i Tirreno-Adriatico og samlet nummer to i Critérium du Dauphiné. Han vandt også en etape i Critérium du Dauphiné.

I 2021 blev han samlet nummer to i Baskerlandet Rundt, han vandt det fem dage lange italienske etapeløb Coppi e Bartali, og så vandt han en etape i UAE Tour.

I 2019 vandt Vingegaard en etape i World Tour-løbet Polen Rundt.

Hvem kører Jonas Vingegaard for?

Jonas Vingegaard har siden 2019 været på kontrakt hos det hollandske World Tour-hold Jumbo-Visma, der regnes for at være et af de allerstørste - og rigeste - hold på den internationale cykelscene. Her er han holdkammerat med stjerner som Primoz Roglic, Wout van Aert og Tom Dumoulin. 

Tidligere i karrieren har Jonas Vingegaard kørt for det danske kontinentalhold Team coloQuick, der har base i Skive. 

Hvad får Jonas Vingegaard i løn?

Der findes ikke noget officielt svar på, hvad Jonas Vingegaard får i løn fra Jumbo-Visma. Det gør der sjældent, når det kommer til sportstjerner. 

Efter Tour-overraskelsen i 2021 fik danskeren forlænget sin kontrakt, og ifølge B.T. og Ekstra Bladets oplysninger lyder årslønnen nu på omkring 1,5 millioner euro - svarende til 11 millioner danske kroner. 

At Jonas Vingegaard skulle ende på sportens mest prestigefyldte podie i hjertet af den franske hovedstad, var der ikke meget, der pegede i retning af, da thyboen i de yngre år befandt sig i en tilværelse som juniorrytter.

Christian Moberg, Vingegaards tidligere sportsdirektør, fortalte i 2021, at danskeren efter juniortiden måtte kæmpe sig fra C-klassen til A-klassen, hvor de største talenter under normale omstændigheder rykker direkte til A-klassen eller får en plads på et kontinentalhold, der betragtes som cykelsportens tredjehøjeste niveau.

Men Vingegaard kæmpede. Og han kæmpede hårdt. I 2015 blev han som 17-årig tilknyttet Odder Cykelklub, hvor han kom under vingerne på Christian Moberg.

- Han har aldrig været en af dem, der vandt ti løb om året. Han har ikke fået noget foræret. Han har arbejdet sig hele vejen op, har Moberg tidligere fortalt til TV 2 SPORT.

Sportsdirektøren opdagede, at der skete noget med Jonas Vingegaard, når han kom længere sydpå, hvor der i langt højere grad kan findes forhold, der passer lette ryttere, som har det bedst, når stigningsprocenterne er tæt på at være tocifrede.

Løftede sit niveau - og blev ansat på en fiskefabrik

I løbet af 2016-sæsonen skiftede Vingegaard til det danske kontinentalhold Team coloQuick, der på daværende tidspunkt havde Christian Andersen ansat som sportsdirektør. Han har i en lang årrække arbejdet med de største danske talenter, og han så et klart lys i den klatrestærke dansker.

- Jeg så et lige så stort talent og potentiale i Jonas, som jeg gjorde i Jakob Fuglsang, slog Christian Andersen sidste år fast, inden Vingegaard få måneder senere bekræftede sit potentiale under den tre uger lange rundtur i Frankrig.

Det var også på Team coloQuick, at Jonas Vingegaard mødte holdets marketingchef Trine Marie Hansen, der senere skulle blive hans kæreste. Parret har siden september 2020 været forældre til datteren Frida.

Vingegaard og Trine Marie Hansen har slået sig ned i deres fælles hjem i Glyngøre i Vestjylland, selvom de i en kort periode overvejede at flytte adressen til spanske Girona, der er en populær destination for professionelle cykelryttere.

I dagligdagen på coloQuick skulle den unge Jonas Vingegaard lære at have struktur i sin dagligdag. Det var derfor, Christian Andersen skaffede cykeltalentet et job på en fiskefabrik i Hanstholm.

I et interview med DR har Jonas Vingegaard tidligere fortalt, at han arbejdede på fiskefabrikken fra klokken 6 om morgenen til klokken 12, hvorefter han trak i cykeltøjet og begav sig ud på dagens træningstur.

Om det var jobbet på fiskefabrikken, der gjorde udslaget, er uvist, men Jonas Vingegaard fortsatte i dén grad med at udvikle sig. Trods et brækket lårben, der holdt ham ude i store dele af 2017-sæsonen, formåede han i 2018 at tiltrække sig opmærksomhed fra udlandet.

Jonas Vingegaards rekord vakte opsigt

For på en træningslejr i Spanien bemærkede Jonas Vingegaard sig med at køre så hurtigt, som ingen andre har gjort det før. Danskeren slog tidsrekorden på den velkendte spanske teststigning Coll de Rates. Han kørte de 6,5 kilometer på 13 minutter og 2 sekunder. 12 sekunder hurtigere end den profilerede tidligere rekordholder, Tejay van Garderen.

Christian Andersen har over for TV 2 SPORT beskrevet det som en "ekstra døråbner" til et liv på World Touren. I juni 2018 blev døren endegyldigt sparket ind. Jonas Vingegaard skrev kontrakt med det hollandske storhold Jumbo-Visma, hvor han i 2019 kørte sit første løb.

Selvom Jonas Vingegaard allerede i sin første sæson bemærkede sig ved at vinde en etape i World Tour-løbet Polen Rundt, var det først i det sene efterår 2020, at han fik sit endelige gennembrud.

Den på det tidspunkt 23-årige dansker fik international opmærksomhed med sin kørsel i Vuelta a Espana, der var karrierens første Grand Tour. I de afgørende bjergslag udfyldte Vingegaard en afgørende hjælperolle for kaptajnen Primoz Roglic, der endte med at vinde løbet.

I 2021 fortsatte Jonas Vingegaard de lovende takter, da han vandt en etape i UAE Tour og strøg til tops i det fem dage lange italienske etapeløb Coppi e Bartali.

Ja, han havde efterhånden bevist sit værd over for ledelsen på Jumbo-Visma. Kulminationen kom, da storholdet meddelte, at Jonas Vingegaard skulle erstatte den hollandske stjerne Tom Dumoulin til Tour de France.

Gik fra hjælperytter til international stjerne på få uger

Her var der lagt op til at Jonas Vingegaard igen skulle hjælpe slovenske Primoz Roglic til at nå podiets øverste trin i Paris. På de første etaper holdt danskeren sig til i klassementet, og det skulle vise sig at være en særdeles god idé.

Roglic styrtede tidligt i løbet, og efter 8. etape måtte han udgå grundet sine smerter. Jonas Vingegaard var nu Jumbo-Vismas kaptajn. I sit første Tour de France.

Hurtigt viste det sig, at den danske debutant var i stand til at leve op til forventningerne - og mere til. UAE Emirates-rytteren Tadej Pogacar viste sig at være for stærk, men ellers skulle man lede langt for at finde ryttere, der var bedre kørende end Jumbo-Visma-danskeren.

Flere gange i løbets sidste uge forsøgte Ineos-rytteren Richard Carapaz at fravriste andenpladsen fra Vingegaard, men uden held. Pladsen på podiets næstøverste trin blev konsolideret på enkeltstarten dagen inden optoget til Paris, hvor han imponerede med en tredjeplads i kampen mod uret.

Med datteren Frida i armene og familien ved siden af scenen indtog Jonas Vingegaard podiet i Paris velvidende om, at hans liv havde ændret sig for altid. Han var nu en international stjerne.

Efter Tour de France fik Jonas Vingegaard mere eller mindre fri resten af året. Danskeren kørte fire endagsløb og et enkelt mindre etapeløb i Norge, inden han kunne lukke ned for karrierens hidtil bedste sæson.

I dag er Jonas Vingegaard 25 år gammel. I 2022 har han bevist, at han ikke har glemt, hvordan man kører på cykel. Kast bare et blik på hans resultatliste:

  • Samlet nummer to i det traditionsrige etapeløb Tirreno-Adriatico
  • Vinder af det franske endagsløb Drôme Classic, hvor han slog blandt andre verdensmesteren Julian Alaphilippe
  • Etapevinder og samlet nummer to i Critérium du Dauphiné
  • Vinder af 11. etape i Tour de France, hvor han samtidig overtog løbets førertrøje

Nu handler det så om at forsvare Tourens gule førertrøje til Paris.