Cykling

Drastisk ændring overvejes igen

Snakken om at begrænse cykelsportens rigeste hold blusser jævnligt op. Nu diskuteres en mere balanceret elite igen i UCI, siger præsidenten.

Er det budgetterne, der former cykelløbene?

Det spørgsmål har i årevis været diskuteret, og i øjeblikket er det endnu engang på dagsordenen i den internationale cykleunion, UCI. Det fortæller unionens præsident, David Lappartient, i et stort interview med Wielerflits.

Derfor overvejes det, om et budgetloft eller lønloft kan være med til at skabe en mere lige verdenselite.

- Det er korrekt, at vi i øjeblikket diskuterer det med holdenes organisation AIGCP for at skabe mere balance mellem holdene. Forholdet mellem UCI og AIGCP har ikke altid været god, men i dag har vi en god og konstruktiv dialog om at forbedre cykelsporten, siger Lappartient.

Ifølge Wielerflits kører INEOS Grenadiers, der tidligere hed Sky og INEOS, med World Tourens absolut højeste budget på over 50 millioner euro. Derefter følger UAE Team Emirates og Jumbo-Visma med rundt regnet 35 og 27 millioner euro, hvilket er over dobbelt så mange penge som de fleste andre hold.

De store budgetforskelle giver visse hold mulighed for at investere meget mere i jagten på resultater, og ser vi alene på det største løb af alle, Tour de France, er store budgetter lig med store resultater.

Vi ønsker ikke at se alle de bedste ryttere samlet på få hold

David Lappartient, UCI-præsident

Det ærgrer fansene, indikerede en UCI-undersøgelse i 2019, og derfor fortsætter diskussionen om eventuelle begrænsninger, som det eksempelvis ses i de private ligaer i USA.

Tour de France-vindere de seneste 10 år

  • 2012: Bradley Wiggins, Team Sky
  • 2013: Chris Froome, Team Sky
  • 2014: Vincenzo Nibali, Astana
  • 2015: Chris Froome, Team Sky
  • 2016: Chris Froome, Team Sky
  • 2017: Chris Froome, Team Sky
  • 2018: Geraint Thomas, Team Sky
  • 2019: Egan Bernal, INEOS
  • 2020: Tadej Pogacar, UAE Team Emirates
  • 2021: Tadej Pogacar, UAE Team Emirates

- Den voksende forskel på holdenes budgetter på World Touren er på bordet. Vi er endnu ikke klar til at gå ind i detaljer - det handler mere om, at vi vender de hårde punkter sammen med holdene og laver en vej for de kommende år, så vi kan tackle disse udfordringer i fremtiden, siger David Lappartient og tilføjer:

- Det er helt sikkert på agandaen, for vi ønsker ikke at se alle de bedste ryttere samlet på få hold.

Af de tre Grand Tours - Giro d'Italia, Tour de France og Vuelta a España - er Giroen det mest blandede løb, når man kigger på vinderne.

De seneste fem sæsoner har INEOS Grenadiers/Team Sky vundet Giro d'Italia tre gange. Derudover har Richard Carapaz vundet for Movistar, mens Tom Dumoulin sejrede for Sunweb. De skiftede derefter til henholdsvis INEOS og Jumbo-Visma.