Cykling

Ekspert har "store forventninger" til én dansker i Giroen

Længere nede i artiklen har cykelekspert Christian Moberg udvalgt fem ryttere, der kan få et gennembrud i årets Giro d'Italia.

Tour de France er uden sammenligning den største Grand Tour i Danmark. I år er den af naturlige årsager endnu større.

Men Giro d'Italia, der er årets første etapeløb på tre uger, har også en vis størrelse.

Han har helt sikkert alle kvaliteter, der skal til for at vinde en etape

Christian Moberg

Derfor er det ikke uden betydning, at i alt fire danskere er at finde på startstregen, når starten går i den ungarske hovedstad, Budapest, fredag eftermiddag.

TV 2 SPORTs cykelekspert Christian Moberg har taget temperaturen på de udvalgte ryttere med dansk pas og vurderet, hvad danske cykelfans kan tillade sig at have af forventninger.

Magnus Cort, EF Education-Easypost

For første gang siden midten af marts skal Magnus Cort igen køre cykelløb. Danskeren udgik af Tirreno-Adriatico efter et styrt og brugte efterfølgende flere uger på at genoptræne. Bornholmeren har tidligere vundet etaper i Tour de France og Vuelta a Espana. Nu skal han jagte en sejr i Giro d'Italia.

- Han kommer med på et stærkt EF-hold, der har mange ryttere at spille på. Han har været ude i noget tid og har helt sikkert forberedt sig ordentligt til at køre den her Giro. Han har helt sikkert alle kvaliteter, der skal til for at vinde en etape. Jeg har ret store forventninger til Magnus, selvom jeg ikke har set ham køre løb på det seneste.

- Hvis han kan vinde etaper i alle Grand Tours, vil det være noget af en skalp. Det vil virkelig være imponerende. Han er hurtig, han er snu og arbejder altid benhårdt. Man skal ikke tage fejl af ham. Han gør tingene på sin måde og sørger altid for at bringe sig frem til, at han kan få et resultat med hjem. Det kommer han også til i Giroen.

Michael Mørkøv, Quick-Step Alpha Vinyl Team

Sæsonens helt store mål er Tour de France for Michael Mørkøv, og nu får han så lov til at varme op med Giro d'Italia, hvor han skal køre de første 13 etaper, inden han efter planen skal udgå. Danskeren skal hovedsageligt koncentrere sig om at være leadout-rytter for sprinteren Mark Cavendish.

- Det er et hold, der har problemer med skader og sygdom, og det er har de haft hele året. Det var ikke planen fra start, at han skulle køre Giroen, men de har valgt at hive en sikkerhedsventil ind, som man kan stole på. Han bringer så meget erfaring, og Cavendish stoler på ham.

- Det er ganske imponerende, at man som 37-årig bliver ved med at kunne hoppe ind i alle løb og levere. Han sørger for, at dem, han kører på hold med, vinder. Det er virkelig flot. Han står stadig til at skulle køre Tour de France til sommer, og det er nok derfor, han kun skal køre 13 etaper.

Mattias Skjelmose, Trek-Segafredo

21-årige Mattias Skjelmose er et af de helt store håb i dansk cykling. Trek-Segafredo-rytteren har kørt et flot forår, hvor han imponerede i blandt andet Catalonien Rundt og endagsløbet Fleche Wallone. Nu skal han køre karrierens første Grand Tour.

Jeg tror helt sikkert, han ender med at blive Giroens stjerneskud

Christian Moberg om Biniam Girmay

- Det er sådan en oplevelse, hvor man lige får et hak i kasketten, hvis man gennemfører. Det bliver et mål i sig selv. Vi får at se, om han kommer flyvende ind og kan køre med i udbrud og måske endda køre med om etapesejre på en af de lidt hårdere etaper.

- Jeg tænker ikke, han skal køre klassement endnu. Han skal ud at køre i tre uger og finde sine dage, hvor han kan drille de andre stærke folk, der altid er at finde i de store udbrud. Med det, som Mattias allerede har vist, kan han sagtens køre med om etapesejre.

Christopher Juul-Jensen, Team BikeExchange - Jayco

Rutinen er ikke til at tage fejl af, når det kommer til Christopher Juul-Jensen. Den 32-årige dansker står foran karrierens 12. Grand Tour, og det bliver som vanligt et løb, hvor han hovedsageligt skal tænke på alle andre end sig selv.

- Hver gang de skal have et sikkert kort, er det Christopher Juul, der bliver hevet frem. Chris kan både køre på flad vej, i sidevind og kører godt opad. Han er aldrig rigtig dårlig, og modsat er han så heller aldrig rigtig god, hvis man kan sige det sådan. Han er der 100 procent for at hjælpe Simon Yates, og de har et godt hold til at støtte ham.

- Alt tyder på, at de vil beskytte Simon Yates og køre klassement med ham. Her bliver Christopher Juul vigtig i forhold til at holde Yates ude af problemer i feltet.

Hvilke ryttere kan få et gennembrud?

Mange vil nok pege på INEOS-rytteren Richard Carapaz, Simon Yates fra BikeExchange eller Bahrains Mikel Landa som favoritter til at vinde Giro d'Italia.

Men som regel bliver en Grand Tour også husket for andet end vinderen.

Ofte er der én eller flere ryttere, der ender med at få sit helt store gennembrud, og inden løbets start har Christian Moberg udpeget fem ryttere, som kan ende med at få en mindeværdig Giro.

Felix Gall, AG2R Citroën Team

Den 24-årige østriger står foran karrierens første Grand Tour. I optakten til løbet har han kørt det italienske etapeløb Tour of the Alps, hvor hans dårligste placering på en etape var nummer 11. Samlet blev AG2R-rytteren nummer 6.

- Han kørte sindssygt godt i Tour of the Alps. Han er ung og udvikler sig hele tiden, men allerede nu har han vist, han kan sidde med de bedste. Det er svært at sige, hvor han slutter i klassementet, men han har virkelig kørt godt på det seneste.

- Det eneste spørgsmålstegn er, at han nu skal køre sin første Grand Tour, hvilket er lidt noget andet. Vi ved heller ikke, hvad holdet vil med ham. Det er uvist, om han vil gå efter etaper eller holde sig til i klassementet. Han er helt sikkert et af de store stjerneskud i øjeblikket, og som han kørte i Tour of the Alps, så er han en rytter, der kører op med de allerbedste.

Attila Valter, Groupama-FDJ

Det er måske synd at sige, at Attila Valter ikke har fået sit gennembrud endnu, da han sidste år kørte tre etaper i førertrøjen i Giro d'Italia. Men noget kunne tyde på, at den 23-årige Groupama-FDJ-rytter har mere at give af.

- Han gjorde det godt i Catalonien Rundt og Tour of the Alps. Han kører op med de bedste nu, og så kigger vi jo på, om han kan være med, når ryttere som Simon Yates, Richard Carapaz, Pavel Sivakov og Romain Bardet trykker til, når det går opad. Det har han gjort i de seneste løb.

- Det er lidt ærgerligt, at han ikke rigtigt har nogen, der kan hjælpe ham i bjergene, men han skal bare tale med benene og vise, hvad han kan mod de allerbedste. Og så starter de jo i hans hjemland, Ungarn. Det er altid sjovt at køre på hjemmebane, så måske er han lidt ekstra opsat til at køre et godt løb.

Biniam Girmay, Intermarché - Wanty - Gobert Matériaux

At en rytter fra Eritrea kører med om sejrene i nogle af de største løb, kan vi lige så godt vænne os til. 22-årige Biniam Girmay vandt i marts klassikeren Gent-Wevelgem, og forventningen er, at han kommer til at vinde mange flere cykelløb.

- Han er ung, og hans nationalitet gør også, at han er endnu mere spændende. Han vandt Gent-Wevelgem og kommer fra Eritrea. Han har lige været hjemme og lade op inden Giroen, så man har lidt en spænding om, hvad det kan blive til.

- Han er hurtig, og han er holdbar. Han er nok ikke bjergrytter, men der er jo faktisk ingen, der rigtig ved det. Hvor mange etaper kan sådan en mand vinde? Jeg tror helt sikkert, han ender med at blive Giroens stjerneskud. Han kan jo allerede vinde på første etape, hvor der er et sindssygt godt opløb for ham. Det fås næsten ikke bedre for en hurtig rytter, der også kører fint opad.

Tobias Foss, Jumbo-Visma

To gange tidligere har norske Tobias Foss kørt en Grand Tour, og sidste år blev han nummer ni i Giro d'Italia. I år er der dog muligheder for, at han kan tage yderligere et skridt mod toppen.

- Det ser ud til, at de kommer til at have Tom Dumoulin som kaptajn for så at have Tobias Foss i baghånden. Det er dog svært at vide, hvor Dumoulin står, så jeg kunne godt forestille mig, at de vil holde Foss inde i klassementet, som Jumbo-Visma gjorde med Jonas Vingegaard i Tour de France sidste år.

- Hvis ikke Dumoulin kan følge med, så kan Foss helt sikkert. Det er en god position at være i som rytter, og jeg er sikker på, han kommer til at spille en fremtrædende rolle - også i klassementet.

Thymen Arensman, Team DSM

Hollænderen, der bare er 22 år, har vist sig særdeles flot frem i foråret, hvor han blev nummer tre i Tour of the Alps og nummer seks i Tirreno Adriatico. Trods sin unge alder har Arensman allerede kørt to Grand Tours.

- Han er høj og ranglet og kører godt opad. Jeg tror, DSM kommer til at beskytte Romain Bardet så lang tid som overhovedet muligt i et håb om at køre med om Giro-sejren, men vi har bare set mange gange, at løjtnanten eller hjælperytteren kan sidde med og kan ende i top-10. Han kan også vinde en etape, hvis Bardet ikke har det, der skal til.

- Han har vildskaben og ungdommen til at gå ud på de vilde togter, og hvis vi kigger på hans præstation i Tour of the Alps, som man ofte gør inden Giroen, er det meget pil op for ham. Han kom på podiet og vandt ungdomstrøjen. Han var et stjerneskud, der viste, at han kan gøre en kæmpe forskel i bjergene.