Cykling

Åbenbaring skriver historie

Biniam Girmay fra Eritrea vandt tirsdagens etape i Giroen og skrev sig ind i historiebøgerne.

Stjerneskuddet Biniam Girmay vandt en hæsblæsende 10. etape af Giro d'Italia, hvor der var et hav af angreb i finalen.

På næsten mirakuløs vis endte det alligevel i en reduceret spurt, og her var Wanty-Gobert-rytteren stærkest. Kort inden stregen måtte Mathieu van der Poel, der var nærmeste konkurrent, således opgive at træde. Han var ganske enkelt i syre.

Top-3 på etapen

  1. Biniam Girmay
  2. Mathieu van der Poel
  3. Vincenzo Albanese

Sejren til rytteren fra Eritrea er samtidig historisk. Girmay blev den første sorte, afrikanske cykelrytter til at vinde en individuel etape i en grand tour.

Løbets føres fortsat af spanske Juan Pedro López fra Trek-Segafredo.

Sådan forløb etapen

/ Ritzau

Tre mand brugte det meste af dagen i udbrud på den 195 kilometer etape langs Italiens østkyst. Etapeprofilen var lidt som nat og dag.

De første 100 kilometer var pandekageflade, mens de sidste 95 kilometer gik op og ned hele vejen til målbakken i Iesi.

Feltet kørte også igennem byen Filottrano, hvor den afdøde cykelstjerne Michele Scarponi boede. Den 37-årige Giro-vinder fra 2011 blev i 2017 kørt ihjel på en træningstur, og han blev mindet på bannere i byen tirsdag.

Mens feltet kørte gennem byen var udbrydernes forspring skrumpet fra de seks minutter, de højst nåede op på, og ned omkring et par minutters afstand.

Danske angreb

Danske Christopher Juul-Jensen prøvede to gange på etapen at komme afsted, men han fik ikke brugbare folk med og måtte i begge tilfælde opgive ævred.

Alessandro De Marchi var sidste mand tilbage af de tre udbrydere. Han blev opslugt af feltet med godt 20 kilometer til mål.

Alpecin-Fenix trykkede tempoet op for at få rystet de sidste sprintstærke folk af og bane vejen for etapesejr til Mathieu van der Poel.

Den sidste prøvelse var Monsano-stigningen 12 kilometer fra mål. Fire kilometer støt stigende prøvelse - og sidste mulighed for at få rystet de sidste sprintere af.

Stjernesprinter sat af

Det fik skovlen under hurtige Arnaud Demare, mens van der Poel og Biniam Girmay gjorde klar til at udkæmpe et slag om sejren.

Girmay åbnede en lang spurt, hvor van der Poel var lidt på bagkant - og samtidig lidt brugt efter et par hårde ryk inden for de sidste ti kilometer.

Hollænderen så ud til at kunne nå forbi Girmay, men 50 meter fra mål havde syret overtaget styringen af van der Poels ben. Han satte sig i sadlen, rakte tommelfingeren hen mod Girmay, der kunne trampe sig til sin historiske triumf.