Store danske navne har vundet på gruset - i år er Mads P. stor favorit

Mads Pedersen er den helt store favorit, når der lørdag skal køres på grusvej i Grand Prix Herning.

Se GP Herning på TV 2 SPORT X og TV 2 PLAY.

Umiddelbart lyder 180 kilometers cykelløb på den midtjyske hede ikke som noget, der hverken skaber de store overskrifter eller tiltrækker de store navne.

Men når der tilsættes knap 30 kilometer grusvej og en dansk verdensstjerne, så er sker der noget.

- Grand Prix Herning er bare et fedt cykelløb. Det er virkelig godt arrangeret, det er en god rute og spektakulært med grusvejene, lyder det fra landstræner Anders Lund, der står i spidsen for de seks ryttere, der lørdag skal køre den 28. udgave af GP Herning iført nationaltrikoten.

Regnbuestriber i Herning

Én af de ryttere er den danske eks-verdensmester Mads Pedersen.

Og selvom Grand Prix Herning ligger et stykke under VM og de store klassikere i det internationale cykelhierarki, så krævede det ikke ligefrem overtalelse fra landstræneren for at få Mads Pedersen til at stille til start på Heden.

- Skulle han snuppe sejren, så bliver det jo ikke den største pokal på hans hylde. Men han er med, fordi han er motiveret, og han synes, det er sjovt at køre den her slags cykelløb.

- Det, der er vigtigt at forstå omkring en rytter som Mads, er, at han helt reelt og af et ærligt hjerte godt kan lide at køre cykelløb og især fede cykelløb, fortæller Anders Lund.

3x Riis

Hvis man kigger på de tidligere vindere af Grand Prix Herning, står det da også klart, at løbet altid har haft en speciel plads hos nogle af landets helt store ryttere.

Claus Michael Møller, Bjarne Riis, Michael Sandstød, Frank Høj og Mads Würtz Schmidt har alle stået øverst på skamlen i Herning – Bjarne Riis kom eksempelvis først over stregen tre år i træk fra 1994 til 1996.

Også de senere år har startlisten inkluderet ryttere fra øverste danske hylde som Chris Anker Sørensen, Jakob Fuglsang, Magnus Cort og Kasper Asgreen.

I år er det så Mads Pedersen, der lader stjernestøvet drysse i Midtjylland.

- Det bliver helt klart Mads, der er vores ubestridte kaptajn. Men han flankeres af et virkelig stærkt hold. Og i kraft af, at Mads er den stjerne, han er, og han tiltrækker sig den opmærksomhed, som han gør, så vil det også åbne muligheden for nogle af de andre stærke kræfter, vi har, forklarer landstræneren.

”En Forårsdag på Heden”

Grand Prix Herning har på grund af sin uforudsigelighed og ikke mindst de mange grusveje fået kælenavnet ”En Forårsdag på Heden” – efter den franske klassiker Paris-Roubaix, der jo som bekendt kaldes ”En Forårsdag i Helvede”.

I alt skal rytterne ud på 26 kilometers grusveje fordelt på 16 pavéer, der er mellem 600 meter og 3,8 kilometer lange.

Og det er især grusvejene, der gør Grand Prix Herning til noget helt særligt på den danske cykelkalender.

- Det er meget betinget af, hvor løse de egentlig er. Er de hårde, så er det ikke væsentlig anderledes end at køre på asfalt. Men de er ret løse lige nu, og det vil sige, at cyklen skrider under rytterne. Og den kraftoverførsel, der er fra benet og ned igennem pedalerne, er væsentligt forringet, så det er hårdere.

- Der er også nogle af grusvejene, hvor der er hældning på, som gør det ekstra hårdt. Og så er der det tekniske aspekt med risiko for styrt og håndteringen af svingene på gruset. I det hele taget er det bare et krydderi til cykelløbet, der gør det meget hårdere og kommer til at blive afgørende for det her cykelløb.

Et løb, der lyser i kalenderen

Det norske UCI Pro-hold UnoX Pro Cycling Team stiller til start med danskerne Lasse Norman Hansen og Anthon Charmig som de største navne. Resten af feltet udgøres af kontinentalhold og mindre lokale hold fra både Danmark og udlandet.

- Det her løb står og lyser i kalenderen for de hjemlige danske hold og er derfor et løb, som de er enormt velforberedte til og kommer til at køre rigtig stærkt i. På den måde er det i stand til at nivellere nogle af de forskelle, der kan være mellem det kontinentale niveau og World Touren, siger landstræneren

Udover Mads Pedersen (Trek-Segafredo) har Anders Lund udvalgt følgende ryttere til at repræsentere det danske landshold: Mathias Norsgaard (Movistar Team), Tobias Lund Andresen (Development Team DSM), Andreas Stokbro (Team Coop), Mattias Nordal (Biesse-Carrera) og Johan Price-Pejtersen (Bahrain-Victorious).

Du kan se Grand Prix Herning direkte på TV2 SPORT X og TV 2 PLAY med optakt fra klokken 14.45.