Cykling

Storhold tog glæden fra dansker - men ét opkald ændrede det hele

Jonas Gregaard følte sig misforstået og overset i løbet af sine mere end tre år på Astana. Et holdskifte til Uno X har siden forvandlet danskeren.

Humøret er ikke muligt at fejltolke, da Jonas Gregaard tager plads i den franske aftensol.

Det er hverken plastikstolen eller den noget tvivlsomme hygiejne på hotelrestauranten, der er kilden til det store smil.

Det er tilværelsen som helhed, der gør, at Jonas Gregaard nu blomstrer. Både på cyklen og i privaten.

De har virkelig genoplivet mig. Nu føler jeg mig glad og elsket

Jonas Gregaard om Uno X

Men det har ikke altid været nemt for den 25-årige dansker. Faktisk er det ikke længe siden, at det hele var rigtig svært.

Tre og et halt år på kasakhiske Astana sugede gradvist, men konsekvent, luften ud af det danske stortalent.

Endda i en sådan grad, at han for godt et år siden overvejede sin fremtid som cykelrytter.

- Det bygger sig jo op over tid. Men jeg synes, jeg blev dårligt behandlet, da jeg ikke kom med til Giroen sidste år. Der vil jeg erkende, at jeg led mentalt. Der kom overvejelserne også omkring, hvad fanden jeg lige skulle gøre med det hele.

Overvejede du at indstille karrieren der?

- Det er svært at sige. Jeg var aldrig på punktet, hvor jeg ville ”stoppe, stoppe”, men jeg havde da nogle overvejelser omkring, om det var noget, jeg egentlig gad og fortsætte med i mange år. Det må jeg erkende.

Èt opkald ændrede det hele

Men da det så allersortest ud, fik Gregaard, hvis kontrakt med Astana udløb ved årsskiftet, et opkald, der ændrede alting.

- For omkring et år siden ringede Uno X til mig, og vi havde en masse snakke. Allerede tidligt kunne jeg mærke, at det her godt kunne være noget. Min agent havde også snakket med nogle World Tour-hold, men dialogen med Uno X var det, der fik livet mig lidt op. Det gav mig optimisme.

På tætteste hold havde Gregaard fulgt med i den eksplosive udvikling, det norske hold gennemgik, og det ville han gerne blive en del af.

- De sad på linje, og det så supergodt ud. En stor kontrast til når jeg kørte med Astana, hvor vi sad i højre og venstre uden nogen taktik. Jeg havde ikke behov for at komme over på et italiensk-styret hold i hvertfald.

Han er alt det, man kunne drømme om. Han har kørt uvurderligt stærkt i år

Tobias Johannessen, Uno X

Efter mange snakke underskrev Jonas Gregaard en toårig kontrakt med Uno X med start første januar, og det har han været mere end glad for.

- De har virkelig genoplivet mig. Nu føler jeg mig glad og elsket Jeg elsker ligesom cykling igen og har lyst til at gå all-in på det.

Roses til skyerne

At cykelglæden er vendt tilbage for Gregaard har ikke været til at overse. Siden han trak i den gule og røde cykeltrikot, er store præstationer strøget ind på samlebånd.

25-årige Gregaard var specielt vital for det norske talent Tobias Johannessen, da den unge normand blev nummer syv i årets Catalonien Rundt.

Og det har unge Johannessen ikke glemt.

- Han er alt det, man kunne drømme om. Han har kørt uvurderligt stærkt i år. Specielt i Catalonien, hvor han samtidig ofrede sig 100 procent for mig. Uden ham er jeg sikker på, at marginalerne ikke altid ville være på vores side. Han har god taktisk forståelse, og jeg er bare enormt glad for at have Jonas på holdet, siger Johannessen.

På Astana havde jeg måske to, jeg betragtede som venner

Jonas Gregaard

Heller ikke danske Niklas Eg, der også kører på Uno X, har overset, hvor stærk Jonas Gregaard har været i år.

- Jonas’ udvikling har været fantastisk. Det synes jeg har været megafedt at følge. Det er også lidt det, jeg håber på at kunne opnå nu her. Stor cadeau til ham – det glæder mig at se ham på det her niveau, fortæller Niklas Eg.

Har store ambitioner

Præcis hvordan det så hurtigt er lykkes for Gregaard at præstere på Uno X er svært for ham at forklare. I hvertfald, hvis han kun må nævne en enkelt eller to årsager.

Men en af de bærende grunde skal findes i de menneskelige relationer, Gregaard har opbygget med dem på Uno-X.

- På Astana følte jeg aldrig, at der blev taget hånd om mig. Jeg skulle ligesom lære det professionelle cykelfelt alene – helt fra bunden uden at få hjælp fra sportsdirektører eller ryttere.

- Her føler jeg, at man stort set er venner med alle. På Astana havde jeg måske to, jeg betragtede som venner, men her er sådan noget som teamwork virkelig vigtigt, slutter Jonas Gregaard.

Uno X består kun af danske og norske ryttere. På nuværende tidspunkt rangerer holdet på næstøverste niveau, men der er store ambitioner for fremtiden.

Jonas Gregaard og Uno-X kører lige nu Critérium du Dauphiné. Se hele løbet på TV 2 PLAY og TV 2s kanaler fra søndag.