Tour de France

Udenlandske journalister enige - Vingegaard og Roglic bliver ikke ligestillede i Touren

Jonas Vingegaard holder fast i, at han og Primoz Roglic kommer til Touren som ligestillede kaptajner. Udenlandske journalister ser det anderledes.

- Vi kommer til Touren som delte kaptajner. Det har hele tiden været planen, og det er det stadigvæk, slår Jonas Vingegaard fast.

Med mindre end en måned til den store Grand Départ i Danmark er spørgsmålet om danskerens rolle på Jumbo-Visma begyndt at rejse sig.

Siden Vingegaard i januar blev udnævnt til delt Tour-kaptajn med Roglic, har spekulationerne været mange. Bliver Roglic virkelig ikke favoriseret?

I min verden vil det ikke give mening, hvis de tror mere på Vingegaard end Roglic

Marc Ghyselinck, Het Laatste Nieuws

Vingegaard selv har hele tiden holdt fast i, at han skal være kaptajn på lige fod med sin slovenske kollega.

Men er det realistisk at forvente, at Jonas Vingegaard bliver beskyttet i samme grad som Primoz Roglic, når Touren begynder?

Det har TV 2 SPORT spurgt fire anerkendte udenlandske cykeljournalister om.

Marc Ghyselinck, Het Laatste Nieuws:

- Vingegaards niveau sidste år overraskede alle. Selvfølgelig mere os end Jumbo, men selv de må have været overraskede. Det var virkelig imponerende.

- Men det ærlige svar er nok, at Roglic er deres nummer et. De får selvfølgelig begge chancen, og holdet giver dem nogenlunde samme vilkår fra start. Men skal de vælge, vil det være Vingegaard, der bliver ofret. Og det giver også god mening, for Roglic har bare vist mere. Han har vundet Vueltaen tre gange, og Vingegaard har trods alt ikke leveret de samme resultater. I min verden vil det ikke give mening, hvis de tror mere på Vingegaard end Roglic.

Men kan Vingegaard så ikke vinde Touren?

- Spørgsmålet er ikke, om han kan vinde Touren. Spørgsmålet er, om han kan slå Pogacar. Og det ved jeg simpelthen ikke. Tadej Pogacar bliver meget svær at besejre. Hvis Vingegaard og Jumbo vil vinde Touren, skal de forbi Pogacar, men hvordan vil de bære sig ad med det? Det er svært at spå om.

Hugo Coorevits, Het Niuewsblad:

- Jeg tror, Roglic er nummer et på Jumbo-holdet. For Vingegaard kan man håbe, at han kommer igennem den første uge uden tidstab. Så kan han godt ende med at få en vigtig rolle – så kan ham og Roglic blive gode sammen.

- Men taber Vingegaard tid i starten af løbet, bliver det nok ligesom dengang med Froome og Wiggins.

Kan de slå Pogacar?

- Det er svært at sige. Han ser uhyggelig stærk ud, men det er ikke mange i historien, der vinder tre Tour de France i streg.

- Og vi må heller ikke glemme, at Storebæltsbroen kommer på anden etape i Danmark. Hvis vinden er der, bliver det en helt vild etape. Generelt er den første uge i år så vild, så man bliver nødt til at se det hele an der. Men Vingegaard og Roglic er nok dem, der har den bedste chance for det.

Gregor Brown, FloBikes:

- Jeg har faktisk selv spekuleret en del på, om en af dem bliver favoriseret. For Vingegaard blev toer i Tireno og kørte sig jo på podiet i Touren sidste år. Så han har virkelig flyttet sig.

- Alligevel forventer jeg, at Roglic er den, der bliver mest beskyttet af de to. De vil selvfølgelig også beskytte Vingegaard, men Primoz er stadigvæk stjernen på holdet. Det skal man huske.

Jeg tror ikke, Jumbo behøver at vælge imellem dem

Daniel Friebe, The Cycling Podcast & ITV cycling

Kan de slå Pogacar?

- Det er der, hvor jeg tror, Primoz stadigvæk skal være lederen på holdet. Han har vundet Vueltaen tre gange og har historisk set kørt flottere i Grand Tours. Derfor satser de mere på ham – han har bevist sig som vinder. Og han kan godt slå Pogacar, for han har efterhånden præsteret flot i mange år. Mens Pogacar var undervejs, var det også Roglic, der slog ham en del i Vueltaen.

- Vingegaard vil nok stadig være en beskyttet rytter, men det kan ende med at blive som Froome og Wiggins i 2012, hvor Froome hele tiden holdt sig til og inde i billedet, hvis nu Wiggins styrtede eller gik ned med flaget.

Daniel Friebe, The Cycling Podcast & ITV cycling:

- Jeg tror ikke, Jumbo behøver at vælge imellem dem, for det kommer også til at give sig selv lidt. Før løbet vil der blive snakket om helt op til 8-10 ryttere, der kan ende på podiet. Men efter en uge vil det tal formentlig være nede på 4-5. Sådan er det altid. Det kommer til at give sig selv. Folk styrter og render ind i uheld, og så giver det hele sig selv. Derfor tror jeg heller ikke, at de reelt behøver at beslutte sig.

Kan de slå Pogacar?

- Jumbo har et noget stærkere hold, og de har opbygget erfaring. Deres udfordring er, at Pogacar bare er bedre, og det kan man ikke gøre så meget ved. For hvor mange gange har vi egentlig set, at et hold har kunnet udnytte at have løbets måske næst- og tredjestærkeste rytter. Det sker stort set aldrig. Det er næsten altid den stærkeste, der vinder. Det tror jeg også er det mest sandsynlige i år.