Cykling

Pointsystem skaber panik og forvirring: - Systemet er defekt

Store cykelhold kæmper lige nu om at skrabe vitale UCI-point sammen, så de kan blive på World Touren. Men selve systemet møder stor kritik.

Man kan tydeligt fornemme det, når man snakker med forskellige sportsdirektører. En form for panisk stemning har fundet vej til cykelsportens øverste klasse.

Det skyldes, at 2022 er året, hvor World Tour-licenser skal fornyes.

Spørgsmålet er, om systemet virker, hvis World Tour-hold fjerner deres rockstjerner fra World Tour-løb

Steve Bauer, sportsdirektør på Israel-Premier Tech

En World Tour-licens er helt afgørende for mange hold, da det sikrer adgang til alle verdens største løb og er attraktivt for sponsorer. Netop derfor kæmper de hold, der lige nu er på vippen, en hård kamp om at skrabe UCI-point sammen i resten af sæsonen.

- Vi føler et stort pres lige nu selvfølgelig. Det er ingen hemmelighed. Men det er normalt nok, og sådan er det for alle de hold, der kæmper i bunden, fortæller Steve Bauer, der er sportsdirektør på Israel-Premier Tech, som lige nu er placeret som nummer 20 på ranglisten.

Forstå WorldTour-systemet

Siden begyndelsen af 2020-sæsonen har holdene kunnet samle UCI-point sammen, og når denne sæson når sin ende, skal regnestykket gøres op.

18 WorldTour-hold og 17 ProTour-hold kæmper om at slutte blandt de 18 med flest point over den treårige periode. De hold, der lykkes med det, kan ansøge om at få eller få fornyet deres WorldTour-licens for de kommende tre år.

For at være WorldTour-hold skal man - ud over det sportslige, der er UCI-point - også leve op til fire andre kriterier: Det finansielle, etiske, administrative og organisatoriske kriterie.

Det nuværende system er bygget op således, at nummer 19 og 20 på ranglisten vil være sikker på at få en invitation til alle WorldTour-løb for den kommende sæson. Men måden, de to hold bliver fundet på, er anderledes.

Her vil det i stedet udelukkende være præstationerne for 2022-sæsonen, der afgør det.

Et andet hold, der også kæmper for at bevare sin World Tour-licens, er Movistar, og de mærker også presset.

- Vi kan helt afgjort mærke det lige nu. Det er vitalt for os at være på World Touren, og man kan se, at mange hold lige nu gør en ekstra indsats for at score UCI-point, siger sportsdirektør Patxi Villa.

Et defekt system

UCI-pointsystemet, der er centrum for al panikken, har gennem tiden mødt stor kritik. Både for at være uigennemsigtigt, ulogisk og unfair.

Specielt falder kritikken på, at det ikke giver nok point at vinde etaper i store World Tour-løb, der er nogle af de sværeste at vinde.

Et eksempel er, at man scorer 120 point ved at vinde en etape i Tour de France. Men man scorer 125 point ved at vinde de endagsløb, der er klassificeret som 1,1-løb. Her findes blandt andet det væsentligt mindre prestigefyldte Mallorca Challenge, der køres i februar. Få det fulde overblik over systemet her.

Pointsystemet har fået de mest pressede hold til at nedprioritere Word Tour-løb til fordel for mindre endagsløb. Når det er tilfældet, har systemet svigtet.

- Spørgsmålet er, om systemet virker, hvis World Tour-hold fjerner deres rockstjerner fra World Tour-løb. De bliver sendt til mindre løb, der har flere point, siger Steve Bauer og uddyber:

- Virkeligheden har bare vist, at systemet er defekt. Min mening er indiskutabelt, at systemet er defekt. Det er selvfølgelig, hvad det er, og det er ens for alle. Reglerne er som de er, desværre.

Det nuværende pointsystem afspejler ikke helt virkeligheden

Patxi Villa, sportsdirektør Movistar

Netop Steve Bauers hold, Israel-Premier Tech, har taget den direkte konsekvens af pointsystemet. En af holdets profiler Sep Vanmarcke er blevet taget af Tour de France-holdet for i stedet af køre mindre endagsløb, der kan sikre holdet UCI-point.

Tidligere på sæsonen fravalgte Arkéa-Samsic også at køre Giro d'Italia, da det franske hold i stedet ville jagte UCI-point i mindre løb.

Vil have lavet ændringer

Et af de hold, der historisk set har prioriteret og haft succes i Grand Tours, er Movistar. Men grundet det nuværende pointsystem, har det spanske hold haft sværere ved at skrabe point sammen.

Og det giver udfordringer.

- Tidligere var det sådan, at de hold, der klarede sig godt i Grand Tours, også havde nemt ved at score point nok til at kunne blive på World Touren. Dengang var det mere de hold, der fokuserede på klassikerne, der kom i problemer. Sådan er det ikke længere. Nu er rollerne lidt byttet om.

- Men vi skal have fundet balancen, for vi skal have justeret nogle ting. Det nuværende pointsystem afspejler ikke helt virkeligheden. Det er ikke helt retfærdigt, og vi skal have kigget på nogle justeringer, uddyber Patxi Villa.