Nye oplysninger om Valgrens alvorlige styrt

Michael Valgren styrtede tidligt på 4. etape af Route d’Occitanie, der startede med en svær og teknisk nedkørsel.

Artiklen er opdateret søndag klokken 21.28 med skadens omfang.

En rigtig kedelig nyhed tikkede ind søndag. Her var 30-årige Michael Valgren involveret i et alvorligt styrt i det franske etapeløb Route d’Occitanie.

Et styrt, hvor Valgren kom så slemt til skade, at han blev fragtet til det nærmeste hospital. Allerede inden, Valgren havde fået svar fra scanningerne på hospitalet, stod det klart, at den danske cykelstjerne misser Tour de France med start i Danmark.

Søndag aften skriver EF på Twitter, at Valgrens hofte er gået af led, knæet er beskadiget, og han har pådraget sig et bækkenbrud under styrtet. Den danske cykelrytter overflyttes til et hospital i Monaco, hvor han vil blive opereret i næste uge.

Det viser det sig, at Valgren i den grad var involveret i en ubehagelig oplevelse.

Ifølge Matti Breschel, der er sportsdirektør for Valgrens hold, EF Education, faldt Valgren ud over en skrænt og landede rigtig hårdt. Han faldt ned et sted, der betød, at han skulle hentes op med reb.

Men var Valgren faldet en meter eller to længere, kunne han være faldet 100 meter længere ned. Breschel var ikke til stede i Frankrig, men har fået disse oplysninger gennem sit hold.

Det er jo super åndssvagt at starte en etape på den måde

Jacob Hindsgaul, Uno X-rytter

Ifølge liveopdateringer fra løbets hjemmeside styrtede Valgren allerede efter 20 kilometer af søndagens 4. etape, hvorfor uheldet ikke blev fanget af tv-kameraer.

I løbsopdateringen fremgår det også, at løbslægerne kun blev opmærksomme på Valgren, fordi australske Taj Jones fra Israel - Premier-Tech stoppede op og bad dem hjælpe danskeren.

Danskere i nærheden forstår ikke etapestarten

Fire andre danskere var også en del af 4. etape - blandt andre Jacob Hindsgaul fra Uno-X. TV 2 SPORT har søndag aften været i kontakt med Hindsgaul, der bekræfter, at styrtet skete på første del af etapen, der startede med en nedkørsel.

Selv lå Hindsgaul cirka omkring 40. position i feltet med en fart omkring 70 kilometer i timen, mens Valgren lå omkring de forreste 10-15 ryttere.

- Jeg ved ikke, hvor langt der var ned på det konkrete tidspunkt, men vi var jo kun omkring halvvejs nede af den nedkørsel, vi startede på i 1600 meters højde. Så der var steder, hvor der var langt ned, og vi kørte jo rundt oppe i bjergene.

- Jeg så ikke selv styrtet, men en af mine holdkammerater sad relativt tæt på Valgren, og som jeg har fået fortalt, nåede Valgren nærmest ikke at reagere og bremse. Men han mistede bare kontrollen og røg ud over autoværnet og en stenkant, siger Hindsgaul.

Jeg så bare, der var sket et styrt og kunne så se noget lyserødt

Jonas Gregaard, Uno X-rytter

Ifølge danskerens holdkammerat var der netop også en Israel - Premier Tech-rytter, der lige nøjagtig nåede at stoppe, så han ikke røg ud over.

Hindsgaul ved ikke, om det var Taj Jones, der er omtalt, ligesom han altså heller ikke kan beskrive det sted nærmere, hvor Valgren røg ud over. Til gengæld er han ikke i tvivl om, hvad han mener om starten på etapen.

- Det er jo super åndssvagt at starte en etape på den måde med en teknisk nedkørsel. Det var fornuftige veje, men der var hårnålesving og mange hurtige sving, så det gik rigtig hurtigt. Og hvis det også koster Valgren Tour-deltagelsen, er det jo bare endnu mere åndssvagt, siger Uno X-danskeren.

Jacob Hindsgauls danske holdkammerat i løbet, Jonas Gregaard, lå endnu tættere på Michael Valgren på nedkørslen. Han fortæller ligeledes, at han også kørte med over 70 kilometer i timen, og nedkørslen var så hurtig, at rytterne lå en og en i svingene.

- Jeg lå også langt fremme i feltet og var vel omkring et eller to sekunder efter Valgren. Jeg så ikke, han kørte ud over, men kom selv forbi lige efter. Jeg så bare, der var sket et styrt og kunne så se noget lyserødt (Valgrens holdfarver, red.), siger Gregaard, der også så Israel-rytteren tæt på styrtet.

Gregaard bakker op om sin holdkammerat i forhold til starten af etapen, og han mener, at det var dømt til at gå galt, når man startede på så kringlet en nedkørsel kombineret med et frisk felt.

- Vi kom jo med høj fart, så han er ikke trillet ud over autoværnet. Det var svært at overskue, hvor langt der var ned, men med den fart kan du jo godt ryge et stykke ned, hvis du rammer autoværnet og ryger ud over.

"Det var helt sikkert et slemt styrt"

Matti Breschel fortæller til TV 2 SPORT søndag aften, at Valgren som bekendt ikke kom galt afsted med hovedet.

- Vores læge er hos ham nu, fordi han skal igennem røntgen og scanninger. Men han kan huske det hele og har ikke slået hovedet. Og umiddelbart har han heller ikke indre blødninger. Men det var helt sikkert et slemt styrt.

- Lægen mistænker, at han måske har brækket noget. Men det er kun taget ud fra styrtet i sig selv, hvor han landede ret hårdt. Det er også derfor, han bliver tjekket fra top til tå lige nu. Det er omkring ben og hofte, han har slået sig, forklarer Matti Breschel.

Tour-billetten var stort set i hus

Valgren var ellers nærmest selvskrevet til en startplads i Tour de France, som han tidligere har kørt syv gange.

Det vurderede TV 2 SPORTs cykelekspert Christian Moberg for nylig.

- Valgren kørte et vildt godt forår, og den løbsplan, EF har lavet til ham, viser alle tegn på, at han er på startstregen i København. Han er en god hjælper for Chaves, hvis han kører klassementet, og så kan han selv jagte en etapesejr. Meget skal gå galt, hvis han ikke kommer med. Jeg kan ikke forestille mig det, har Moberg udtalt.

Også i det franske etapeløb Route d’Occitanie nåede Michael Valgren at vise sig frem, da han blev nummer to på 2. etape, inden han altså måtte udgå på søndagens 4. og sidste etape.