- Chris Ankers eftermæle kunne ikke være ret meget smukkere

I anledning af Tour de France-starten i Danmark har TV 2 SPORT lavet et program til minde om Chris Anker Sørensen.

Se ’Hele Danmarks Chris Anker’ på TV 2 Play fra den 27. juni

Slår du "folkeeje" op i ordbogen, finder du følgende definition:

"Noget eller nogen, der er kendt (og elsket) af hele befolkningen".

En måde, han altid kan være med os, er, at vi har et billede af ham i kommentatorboksen

Dennis Ritter, kommentator og ven

Nu hedder det jo ORDbog og ikke BILLEDbog af en grund - men hvis der alligevel skulle snige sig et enkelt billede ind i ordbogen, kunne det med fordel være et billede af Chris Anker Sørensen under "folkeeje".

For det var han om nogen. Ikke mindst efter han afgik ved døden.

Den store opmærksomhed vidner om, at han var noget specielt - selv for de mennesker, der ikke kendte ham. For selvom de ikke var tæt på ham, stod han dem nær.

Karen Blirup, cykelfan, Faaborg: Jeg har aldrig mødt Chris Anker, men jeg føler jo, at han var min ven, fordi han var et menneske, der gjorde så stort indtryk - fordi han i min verden var en af dem, der gik i folk med træsko på. Det gjorde han i hvert fald med mig.

Martin Davidsen, cykelfan, Kolding: Jeg kendte ikke Chris Anker personligt, men han var for mig en kæmpestor folkehelt og cykellegende i Danmark. Chris Anker spredte så meget lykke, glæde og positiv stemning i sin måde at kommentere og være på, også som rytter.

Morten Sørensen, cykelfan, Randers: Danmark mistede en meget stor personlighed, for han kunne samle Danmark omkring cykelsport. Han havde en meget unik stemme, og den brændte sig i hvert fald ind i mit hoved og hjerte. Og det gjorde ham simpelthen så unik - det er dét, der gør, at man ikke glemmer ham.

De tre cykelfans - som alle er en del af mindeprogrammet om Chris Anker Sørensen - er bare få af mange tusinde danskere, der i forbindelse med den afholdte kommentators død skrev en hilsen på sociale medier.

Et smukt eftermæle

Chris Anker Sørensen var professionel cykelrytter i perioden 2005-2018 og nåede blandt andet at deltage i Tour de France fem gange, mens det blev til 12 Grand Tours i alt.

Blandt hans største sejre var en etape i Giro d'Italia i 2010 og DM i landevejsløb i 2015.

Selvom der var mange flotte sejre på CV'et, blev Chris Anker Sørensen aldrig den mest vindende rytter. Men han vandt danskernes hjerter. Både som aktiv cykelrytter og kommentator, men ikke mindst som menneske.

- Du kan virkelig mærke, at Chris var noget specielt for den almindelige dansker, som går op i cykelløb - og han var en, som folk tog til sig i hjertet.

- Chris vil altid være med mig og i min bevidsthed, siger Jakob Fuglsang i 'Hele Danmarks Chris Anker'.

Mange danskere mindes fortsat Chris Anker Sørensen, og der venter formentlig flere hyldester både på og langs Tour-ruten i Danmark.

De mange pæne ord, hyldester og ikke mindst savnet ville Chris Anker Sørensen være stolt over at opleve, mener hans storebror.

- Hans eftermæle har altid været vigtigt for ham. Det kunne nok ikke have været ret meget smukkere. Det var bare alt for tidligt, siger Allan Bo Andresen.

'Hele Danmarks Chris Anker' er et mindeprogram om Chris Anker Sørensen, som TV 2 SPORT har lavet i forbindelse med Tour-starten i Danmark. Video: TV 2 Sport

Hvordan bliver Touren uden ham?

På fredag begynder Tour de France i Danmark, hvor de tre første etaper skal køres. Siden rykker feltet til Frankrig, hvor de resterende 18 etaper finder sted.

Det bliver anderledes uden Chris Anker Sørensen på holdet - både for dem, der kendte ham personligt og for resten af Danmark. Herunder sætter flere personer ord på det første Tour de France uden ham.

Rasmus Staghøj,

cykelsportskommentator, vært og ven

Meget af min viden om cykelsport og cykelsportskommentering har jeg faktisk fra Chris. Så jeg bliver nødt til at referere til ham.

Hjalmer Larsen,

sanger og cykelfan

Det kommer til at gøre ondt, når jeg står der den 1. juli og følger med og klapper. Der vil jeg virkelig have Chris i hjertet. Og jeg tror, han følger med et eller andet sted deroppefra.

Karen Blirup,

cykelfan

Chris vil være i mit baghoved til alle Tour de France-etaperne, jeg ser. Vi vil jo savne ham som Tour-kommentator, alle os der elskede ham.

Morten Sørensen,

cykelfan

Jeg kommer virkelig til at savne Chris Ankers gode stemme, hans gode humør og den måde, han kunne få de andre kommentatorer op ad stolen med en god og kæk kommentar.

Dennis Ritter,

cykelsportskommentator og ven

En måde, han altid kan være med os, er, at vi har et billede af ham i kommentatorboksen. Og han kommer til at være der i alle de cykelløb, vi kommenterer, også Tour de France. Og også i Danmark. Det gør vi for ham, og fordi det føles rigtigt for os – og så er teamet på en eller anden måde samlet. Stadigvæk. Det er vigtigt.